Toxikologička PharmDr. Silvia Plačková z Národného toxikologického informačného centra varuje najmä pred hubami, ktoré sú každoročne príčinou niekoľkých úmrtí na Slovensku. Rizikom nie sú len jedovaté ale aj jedlé huby, ktoré sa zle skladujú. „V lete sa každá potravina môže v priebehu krátkeho času zmeniť na jed. Stačí pár hodín na slnku a môžete sa otráviť. Ak dubáky zabudnete na balkóne v mikroténovom vrecku, v žiadnom prípade ich už nekonzumujte,“ varuje odborníčka.
Syr stačí orezať?
Medzi ďalšie veľmi rizikové potraviny patria majonézové šaláty, krémové zákusky, ale aj mäso a všetky mliečne výrobky. Obsahujú veľa tukov a vody, v ktorej sa mikroorganizmy rady množia. A hoci sa hovorí, že tvrdý syr, ktorý už začal plesnivieť, stačí orezať, nemusí to tak byť vždy. Mykotoxíny totiž veľmi rýchlo prenikajú dovnútra a vo veľkých množstvách sú jedovaté. Poškodzujú pečeň a obličky. Ak je pleseň ešte jemná a biela, môžete ju orezať. Keď sa však už mení dozelena, celý syr vyhoďte. Pravdepodobne prerástla aj dovnútra.
Pozor na botox!
Podobný postup platí pri plesni na povrchu klobásy či salámy. Nemusíte sa jej báť. Biely povlak sa bežne tvorí v sušiarenských komorách. Stačí ho oškriabať. Horšie je to s botulotoxínom, teda klobásovým jedom, ktorý sa schováva vo vnútri. Nájdete ho ajv konzervách, jeho prítomnosť napovie vyduté viečko. Takáto konzerva je životu nebezpečná, môže spôsobiť akútnu otravu!
Trvanlivé salámy a tvrdé syry vydržia v originálnom balení 3 až 4 mesiace. Všeobecne platí pravidlo, že keď obal otvoríte a začnete výrobok porciovať, skráti sa jeho trvanlivosť na polovicu.