Gréci a Rimania používali horčičné semená na liečebné účely. Horčica, ako rastlina, spolu s brokolicou, reďkovkami a kapustou patria k zelenine obsahujúcej glukozinoláty. Horčičné semená sú vynikajúcim zdrojom selénu, ktorý má podľa vedcov protirakovinové účinky. Je toho však omnoho viac

Prečo mať doma horčicu?

Horčičné semená a olej sa tradične používajú na zmiernenie bolesti svalov, pri reumatizme a artritických bolestiach. V Indii sa dokonca aplikujú na pokožku hlavy. Majú vraj stimulovať rast vlasov. Mleté semená pôsobia aj ako preháňadlo – stimulujú žalúdočnú sliznicu a zvyšujú sekréciu čriev.

Ako jedna z hlavných olejnatých semien, horčica má naozaj vysoký obsah kalórií - 100 g semien poskytuje až 508 kalórií. Avšak, semená tvoria kvalitné bielkoviny, esenciálne oleje, vitamíny, minerály a vláknina. Horčičné semená sú vynikajúcim zdrojom vitamínov B, ktoré sú pre telo nevyhnutné. Pomáhajú v enzýmovej syntéze, funkciách nervového systému a regulujú metabolizmus tela.

Obsahujú aj niacín, ktorý pomáha znižovať hladinu cholesterolu a triglyceridov. Horčičné semená v sebe tiež majú flavonoidy a karotenoidov. Okrem toho obsahujú aj malé množstvo vitamínových antioxidantov, ako je vitamín A, C a vitamín K. Vitamín E je silný antioxidant rozpustný v tukoch, potrebný na zachovanie integrity bunkovej membrány slizníc a kože. Takže telo chráni pred voľnými radikálmi.

Horčica je bohatým zdrojom aj zdraviu prospešných minerálov. Vápnik, mangán, meď, železo, selén a zinok sú len niektoré z nich. Vápnik pomáha budovať kosti a zuby, meď je potrebná pri výrobe červených krviniek a železo je nevyhnutné pre tvorbu červených krviniek a bunkového metabolizmu.

Grilovaná treska s horčicou

Zdravotné benefity horčice už poznáte, teraz je na čase inšpirovať sa aj v kuchyni. Marináda sa dá použiť aj na králičie, kuracie alebo bravčové mäso. Ako príloha môže poslúžiť zemiaková kaša alebo zeleninový šalát.

Suroviny

2 šalotky, ošúpané a nadrobno nakrájané

2 strúčiky cesnaku, ošúpané a rozdrvené

5 lyžice dijonskej horčice

niekoľko vetvičiek tymianu bez stoniek

1 polievková lyžica jablčného octu

120 ml olivového oleja

1 lyžička horčičných semien

4 kusy tresky alebo inej bielej ryby

soľ a čierne korenie

Postup

Šalotku, cesnak, horčicu, tymián a ocot dáme do kuchynského robota a rozmixujeme na hladkú pastu. Pridáme olivový olej (lyžicu si necháme ešte bokom), soľ, korenie a opäť premiešame. Dáme do misky, v zmesi obalíme ryby a posypeme horčičnými semienkami. Zakryjeme a necháme cez noc odstáť.

Vyberieme rybu z chladničky. Predhrejeme gril na najvyššiu teplotu, alebo steakovú panvicu so zvyškom olivového oleja. Ryby opečieme z oboch strán, asi po 5 minútach otočíme.

Podávame ihneď. Ako prílohu môžeme spraviť zemiakovú kašu alebo zeleninový šalát, ako sme už vyššie spomínali.