Poznáte liečebné účinky horčice?
23. 11. 2013, 7:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 14:41)

Zdroj: Profimedia.sk
Horčica a horčičné semeno sú nevyhnutnou surovinou v každej kuchyni. Okrem zaujímavej chute majú však aj iné príjemné vlastnosti.
Gréci a Rimania používali horčičné semená na liečebné účely. Horčica, ako rastlina, spolu s brokolicou, reďkovkami a kapustou patria k zelenine obsahujúcej glukozinoláty. Horčičné semená sú vynikajúcim zdrojom selénu, ktorý má podľa vedcov protirakovinové účinky. Je toho však omnoho viac
Prečo mať doma horčicu?
Horčičné semená a olej sa tradične používajú na zmiernenie bolesti svalov, pri reumatizme a artritických bolestiach. V Indii sa dokonca aplikujú na pokožku hlavy. Majú vraj stimulovať rast vlasov. Mleté semená pôsobia aj ako preháňadlo – stimulujú žalúdočnú sliznicu a zvyšujú sekréciu čriev.
Ako jedna z hlavných olejnatých semien, horčica má naozaj vysoký obsah kalórií - 100 g semien poskytuje až 508 kalórií. Avšak, semená tvoria kvalitné bielkoviny, esenciálne oleje, vitamíny, minerály a vláknina. Horčičné semená sú vynikajúcim zdrojom vitamínov B, ktoré sú pre telo nevyhnutné. Pomáhajú v enzýmovej syntéze, funkciách nervového systému a regulujú metabolizmus tela.
Obsahujú aj niacín, ktorý pomáha znižovať hladinu cholesterolu a triglyceridov. Horčičné semená v sebe tiež majú flavonoidy a karotenoidov. Okrem toho obsahujú aj malé množstvo vitamínových antioxidantov, ako je vitamín A, C a vitamín K. Vitamín E je silný antioxidant rozpustný v tukoch, potrebný na zachovanie integrity bunkovej membrány slizníc a kože. Takže telo chráni pred voľnými radikálmi.
Horčica je bohatým zdrojom aj zdraviu prospešných minerálov. Vápnik, mangán, meď, železo, selén a zinok sú len niektoré z nich. Vápnik pomáha budovať kosti a zuby, meď je potrebná pri výrobe červených krviniek a železo je nevyhnutné pre tvorbu červených krviniek a bunkového metabolizmu.
Grilovaná treska s horčicou
Zdravotné benefity horčice už poznáte, teraz je na čase inšpirovať sa aj v kuchyni. Marináda sa dá použiť aj na králičie, kuracie alebo bravčové mäso. Ako príloha môže poslúžiť zemiaková kaša alebo zeleninový šalát.
Suroviny
2 šalotky, ošúpané a nadrobno nakrájané
2 strúčiky cesnaku, ošúpané a rozdrvené
5 lyžice dijonskej horčice
niekoľko vetvičiek tymianu bez stoniek
1 polievková lyžica jablčného octu
120 ml olivového oleja
1 lyžička horčičných semien
4 kusy tresky alebo inej bielej ryby
soľ a čierne korenie
Postup
Šalotku, cesnak, horčicu, tymián a ocot dáme do kuchynského robota a rozmixujeme na hladkú pastu. Pridáme olivový olej (lyžicu si necháme ešte bokom), soľ, korenie a opäť premiešame. Dáme do misky, v zmesi obalíme ryby a posypeme horčičnými semienkami. Zakryjeme a necháme cez noc odstáť.
Vyberieme rybu z chladničky. Predhrejeme gril na najvyššiu teplotu, alebo steakovú panvicu so zvyškom olivového oleja. Ryby opečieme z oboch strán, asi po 5 minútach otočíme.
Podávame ihneď. Ako prílohu môžeme spraviť zemiakovú kašu alebo zeleninový šalát, ako sme už vyššie spomínali.