Špargľa poteší každý organizmus obsahom minerálov, najmä draslíka, železa a vápnika. Pästogramová porcia pokryje dennú dávku vitamínu C a z deväťdesiat percentnú potrebu éčka. Navyše vysokému obsahu vlákniny zlepší trávenie. Poteší aj fakt, že spomínaných päťsto gramov špargle má len 440 kJ. Využite prebiehajúcu sezónu špargle a pripravte si chutný obec či večeru. Z nasledujúcich surovín si pripravíte tri porcie.
Potrebujeme:
- 210 g zelenej špargle
- 3 ks väčších paradajok
- 150 g ryže
- listy ľubovoľného šalátu
- hrubozrnnú soľ
- mleté biele korenie
- olej
- lyžičku soli
- pol lyžičky cukru
Postup:
- Paradajky nakrájajte na kolieska hrubé asi 1 cm. Poukladajte ich na plech potretý olejom, posypte hrubozrnnou soľou a dajte do vyhriatej rúry zapiecť.
- Medzitým premyte ryžu a uvarte domäkka.
- Zelenú špargľu vložte do osolenej vody, pridajte pol lyžičky cukru a povarte 6 až 8 minút.
- Na tanier dajte uvarenú ryžu, špargľu a opečené paradajky.
- Posypte mletým bielym korením a ozdobte šalátom.
Ak nemáte čas na prípravu špargle, zabaľte ju do vlhkej utierky a pri teplote od 5 do 10 stupňov Celzia ju skladujte maximálne 2 až 3 dni.