MENU
zdravy-zivot

Potrebujete zhodiť? Tento obed vás zasýti, ale nezaťaží trávenie

Vyskúšajte skombinovať špargľu s pečenými paradajkami.
Zdravý život

Potrebujete zhodiť? Tento obed vás zasýti, ale nezaťaží trávenie

Na štíhlu líniu: Zelená špargľa s pečenými paradajkami

Špargľa poteší každý organizmus obsahom minerálov, najmä draslíka, železa a vápnika. Pästogramová porcia pokryje dennú dávku vitamínu C a z deväťdesiat percentnú potrebu éčka. Navyše vysokému obsahu vlákniny zlepší trávenie. Poteší aj fakt, že spomínaných päťsto gramov špargle má len 440 kJ. Využite prebiehajúcu sezónu špargle a pripravte si chutný obec či večeru. Z nasledujúcich surovín si pripravíte tri porcie. 

Potrebujeme:

  • 210 g zelenej špargle
  • 3 ks väčších paradajok
  • 150 g ryže
  • listy ľubovoľného šalátu
  • hrubozrnnú soľ
  • mleté biele korenie
  • olej
  • lyžičku soli
  • pol lyžičky cukru

Postup:

  1. Paradajky nakrájajte na kolieska hrubé asi 1 cm. Poukladajte ich na plech potretý olejom, posypte hrubozrnnou soľou a dajte do vyhriatej rúry zapiecť.
  2. Medzitým premyte ryžu a uvarte domäkka.
  3. Zelenú špargľu vložte do osolenej vody, pridajte pol lyžičky cukru a povarte 6 až 8 minút.
  4. Na tanier dajte uvarenú ryžu, špargľu a opečené paradajky.
  5. Posypte mletým bielym korením a ozdobte šalátom.

Ak nemáte čas na  prípravu špargle, zabaľte ju do vlhkej utierky a pri teplote od 5 do 10 stupňov Celzia ju skladujte maximálne 2 až 3 dni. 

 

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Prečo sa mi tvoria modriny bez príčiny? Sú nebezpečné?

Dobrá správa je, že ste boli na odberoch krvi, predpokladám, že lekár vám dal vyšetriť aj parametre, ktoré by mohli súvisieť so zvýšenou tvorbou modrín. Výsledky, ako píšete, boli v poriadku. Na zvýšenej tvorbe modrín sa okrem iného môže podieľať aj stav cievnej steny. Jej kvalita sa u jednotlivcov odlišuje. Niekedy sa môže prechodne zhoršovať pri nedostatku niektorých živín, stopových prvkov či vitamínov. Najčastejšie je na príčine nedostatok rutínu a vitamínu C. Rutín je bioflavonoid a antioxidant, a jeho bohatým zdrojom je pohánka. Ak môžete, konzumujte ju ako prílohu či kašu, prípadne vo forme výživového doplnku. Užívajte aj vitamín C v lipozómovej forme, ktorá sa najlepšie vstrebáva. Prípadne si v lekárni kúpte voľne dostupné vazoprotektívum, teda liek s ochranným vplyvom na cievy, s obsahom trihydrátu rutozidu a kyseliny askorbovej.

čítať viac

Mám cukrovku a trápi ma sucho v ústach. Čo môže byť príčinou?

Suchosť v ústach je prirodzeným prejavom starnutia a objavuje sa po päťdesiatom roku najmä u žien. Vo väčšine prípadov však súvisí s prítomnými ochoreniami, najmä s diabetom a s užívaním mnohých liekov. Príčina problému môže byť aj v dýchaní ústami a v chrápaní, vtedy dochádza k vysušovaniu sliznice ústnej dutiny vdychovaným vzduchom. Aj nadmerná konzumácia kávy a ďalších nápojov s obsahom kofeínu môže viesť k zhoršeniu funkcie slinných žliaz.

Liečba suchosti v ústach závisí od vyvolávajúcej príčiny. Pri užívaní liekov s týmto vedľajším účinkom požiadajte lekára, ktorý vám liečbu odporučil, o jej ukončenie, prípadne o upravenie dávkovania tak, aby sa tento problém zmiernil. Užívajte len lieky, ktoré vám odporučil lekár, nie lekárnik.

Dôležitá je správna starostlivosť o chrup. Pomáhajú aj prípravky na zvlhčenie sliznice dutiny úst, vrátane žuvačiek, obsahujú xylitol, ale aj hydroxyetylcelulózu alebo karboxymetylcelulózu. Medzi lieky na podporu tvorby slín patrí pilokarpín, používaný najmä v očnom lekárstve. Na noc si zapnite zvlhčovač vzduchu a spálňu pred spaním dobre vyvetrajte.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor