Čokoláda
Je známe, že čokoláda je jedným z pokrmov, ktorý napráva pošramotenú náladu. Nepomôže vám však akákoľvek. Keď už zhrešiť, tak len s kvalitnou tmavou s vysokým obsahom kakaa. Ideálny je aspoň 70-percentný podiel. Takáto dobrota má navyše nízky podiel cukrov, aj preto je vhodnejšia ako mliečna pochúťka. „Tmavá čokoláda obsahuje teobromín, ktorý zlepšuje náladu. Nachádza sa v nej aj kofeín zaháňajúci únavu,“ hovorí nutričná špecialistka Gabriela Slováková.
Takáto sladkosť vás nielen rozveselí, ale celkovo prospeje zdraviu. Hlavne srdcovo-cievnemu systému, znižuje tiež hladinu škodlivého cholesterolu, tíši kašeľ a získate z nej aj flavonoidy, ktoré prekrvujú mozog. „Tmavá čokoláda odďaľuje starnutie mozgu, preto by mala byť pravidelnou potravinou ľudí vo vyššom veku,“ radí odborníčka.
Ako často? Jednu až dve kocky, pokojne aj každý deň. Vychutnajte si ju, je to liek.