MENU
zdravy-zivot

Posilní imunitu a pôsobí protizápalovo. Kedy si dať na zeler pozor?

Zeler milo prekvapí obsahom vitamínov i minerálov.
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

Posilní imunitu a pôsobí protizápalovo. Kedy si dať na zeler pozor?

Spoznáte ho podľa výraznej vôni i chuti. Kedy ste si dali naposledy zeler? Poteší vás nízkym obsahom kalórií, ale vysokým počtom živín.

Buľva zeleru má vysoký obsah vitamínov i minerálov. Najmä množstvá draslíka, železa a vápnika ho premieňajú na veľmi cennú zeleninu. Poteší aj obsah karotenoidov, vitamínu C a vitamínov skupiny B. Za typickou výraznou vôňou a chuťou sa skrývajú éterické oleje. Zeler vám pomôže upokojiť podráždený žalúdok, neutralizovať prebytočnú žalúdočnú kyselinu a zmierniť bolesti žalúdka.

Skúšali ste čaj?

Máte problém s nadúvaním? Aj tieto ťažkosti prekonáte ľahšie so zelerom. Pripraviť si z neho môžete dokonca čaj. Stačí menší zeler nakrájať na kúsky, zaliať studenou vodou, krátko povariť. Potom preceďte a môžete piť, radí nemecká webová stránka eatsmarter.de. Určite sa po tejto zelenine oplatí siahnuť i v prípade, ak máte za sebou stresujúce obdobie. Zeler vďaka skupine vitamínov B pôsobí upokojujúco na nervový systém.

Buďte pozornejší

Zelerovú nátierku alebo polievku si pripravte, ak vás obchádza viróza. Protizápalové zložky, ktoré táto koreňová zelenina obsahuje, podporia imunitný systém. Mnohí dokonca jeho účinky prirovnávajú k obľúbenému zázvoru. Opatrnejšie by ste ho mali konzumovať pri ťažkostiach s obličkami, keďže má močopudný účinok. Rovnako buďte pozornejší počas tehotenstva. Počas teplejších slnečných dní počítajte aj s tým, že zeler zvyšuje citlivosť pokožky na UV žiarenie.

Vyskúšajte rizoto

Najrýchlejšie si zeler pripravíte ako nátierku. Stačí ho nastrúhať zmiešať napríklad s mrkvou, pridať kyslú smotanu alebo nadýchaný tvarohovým syrom a dochutiť korením alebo bylinkami. Ak chcete použiť zeler v teplej kuchyni, môžete okrem polievky vyskúšať rizoto. Tip na recept prináša aj Dobré jedlo.

Potrebujeme:

  • štvrť zeleru
  • 1 hrnčekryže arborio
  • väčšiu mrkvu
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • kurací vývar (môže byť aj zeleninový alebo voda)
  • strednú cibuľu
  • olivový olej
  • lyžičku masla
  • soľ
  • korenie
  • za väčšiu hrsť nastrúhaného parmezánu
Parádne šmykľavé rizoto plné vitamínov!Parádne šmykľavé rizoto plné vitamínov!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Postup:

  1. Do väčšieho hrnca alebo hlbokej panvice dajte rozohriať olivový olej. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a jemne restujte. Potom pridajte ryžu, dobre premiešajte s cibuľou a restujte, kým ryža nebude jemne priesvitná. Primiešajte roztlačený cesnak, nastrúhanú mrkvu a zeler.
  2. Naberačkou pridávajte vývar alebo horúcu vodu a dolejte vždy, keď sa vyparí. Osoľte a okoreňte podľa chuti, varte, kým ryža nebude hotová.
  3. Potom ju odstavte, pridajte maslo, parmezán a dobre premiešajte. Podávajte posypané parmezánom a ľubovoľnou zelenou bylinou, pokojne aj petržlenovou vňaťou.

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Môže priveľa produktov obsahujúcich fluór poškodiť zuby?

Je vhodné myslieť na to, že vždy všetkého veľa škodí. Fluór je pre organizmus potrebný a prijímame ho už vo vode, v strave, v zubných pastách, ako ste uviedli a aj v spomínanom géli. Fluór totiž prispieva k silnejším a odolnejším zubom a znižuje výskyt zubného kazu.

Nadmerný príjem sa prejavuje najmä podľa toho, akým spôsobom ho používate. Ak ide iba o použitie na zuby a nedochádza ku konzumácii prehltnutím, najčastejším prejavom sú biele škvrny na zuboch.

Ak by však dochádzalo k prehĺtaniu, čo je časté najmä u detí, môže dôjsť najmä k odvápneniu kostí a tkanív. To sa prejavuje bolesťami kĺbov, osteoporózou, krehkými zubami a podobne. V prípade nadmerných dávok môžu sa objaviť celkové príznaky, kam patrí najmä porucha pamäťových funkcií a kostná fluoróza, ktorá vedie k stuhnutosti kĺbov.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Ako si môžem pomôcť, aby sa mi zlepšili pečeňové funkcie?

Stukovatenie pečene, steatóza, je chronické ochorenie, pri ktorom sa tukové kvapôčky hromadia v hepatocytoch, pečeňových bunkách. Alkohol je len jednou z príčin vzniku steatózy, vo vašom prípade ide o poruchu metabolizmu, nadmernú telesnú hmotnosť, takzvanú nealkoholovú steatózu.

Pri správnej strave a dostatočnej fyzickej aktivite je možné steatózu zvrátiť. Pokúste sa viesť aktívny životný štýl, jesť správne, normalizovať telesnú hmotnosť. Je potrebné  plynule  znížiť hmotnosť, pretože prudký úbytok môže viesť k zrýchleniu procesov fibrózy pečeňového tkaniva. Pokiaľ ide o medikamentóznu liečbu, možnosťou je užívanie hepatoprotektorov, liekov na báze esenciálnych fosfolipidov, antioxidantov a rastlinných prípravkov, ktoré pomôžu zlepšiť odtok žlče.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor