Buľva zeleru má vysoký obsah vitamínov i minerálov. Najmä množstvá draslíka, železa a vápnika ho premieňajú na veľmi cennú zeleninu. Poteší aj obsah karotenoidov, vitamínu C a vitamínov skupiny B. Za typickou výraznou vôňou a chuťou sa skrývajú éterické oleje. Zeler vám pomôže upokojiť podráždený žalúdok, neutralizovať prebytočnú žalúdočnú kyselinu a zmierniť bolesti žalúdka.
Skúšali ste čaj?
Máte problém s nadúvaním? Aj tieto ťažkosti prekonáte ľahšie so zelerom. Pripraviť si z neho môžete dokonca čaj. Stačí menší zeler nakrájať na kúsky, zaliať studenou vodou, krátko povariť. Potom preceďte a môžete piť, radí nemecká webová stránka eatsmarter.de. Určite sa po tejto zelenine oplatí siahnuť i v prípade, ak máte za sebou stresujúce obdobie. Zeler vďaka skupine vitamínov B pôsobí upokojujúco na nervový systém.
Buďte pozornejší
Zelerovú nátierku alebo polievku si pripravte, ak vás obchádza viróza. Protizápalové zložky, ktoré táto koreňová zelenina obsahuje, podporia imunitný systém. Mnohí dokonca jeho účinky prirovnávajú k obľúbenému zázvoru. Opatrnejšie by ste ho mali konzumovať pri ťažkostiach s obličkami, keďže má močopudný účinok. Rovnako buďte pozornejší počas tehotenstva. Počas teplejších slnečných dní počítajte aj s tým, že zeler zvyšuje citlivosť pokožky na UV žiarenie.
Vyskúšajte rizoto
Najrýchlejšie si zeler pripravíte ako nátierku. Stačí ho nastrúhať zmiešať napríklad s mrkvou, pridať kyslú smotanu alebo nadýchaný tvarohovým syrom a dochutiť korením alebo bylinkami. Ak chcete použiť zeler v teplej kuchyni, môžete okrem polievky vyskúšať rizoto. Tip na recept prináša aj Dobré jedlo.
Potrebujeme:
- štvrť zeleru
- 1 hrnčekryže arborio
- väčšiu mrkvu
- 2-3 strúčiky cesnaku
- kurací vývar (môže byť aj zeleninový alebo voda)
- strednú cibuľu
- olivový olej
- lyžičku masla
- soľ
- korenie
- za väčšiu hrsť nastrúhaného parmezánu
Postup:
- Do väčšieho hrnca alebo hlbokej panvice dajte rozohriať olivový olej. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a jemne restujte. Potom pridajte ryžu, dobre premiešajte s cibuľou a restujte, kým ryža nebude jemne priesvitná. Primiešajte roztlačený cesnak, nastrúhanú mrkvu a zeler.
- Naberačkou pridávajte vývar alebo horúcu vodu a dolejte vždy, keď sa vyparí. Osoľte a okoreňte podľa chuti, varte, kým ryža nebude hotová.
- Potom ju odstavte, pridajte maslo, parmezán a dobre premiešajte. Podávajte posypané parmezánom a ľubovoľnou zelenou bylinou, pokojne aj petržlenovou vňaťou.