Možno si myslíte, že jedlo je jediný pôvodca nadúvania. Ste na veľkom omyle. Za nepríjemné nadúvanie, následné vetry a neslušné grganie môže byť zodpovedné i nadmerné prehĺtanie vzduchu, nedostatok žlče v tenkom čreve či štartovanie lietadla.

HLTAČI VZDUCHU
Nepríjemné nadúvanie môže obťažovať, ak pri jedle prehĺtate viac vzduchu, ako je črevám príjemné. Stane sa to, ak sa najete veľmi rýchlo a jedlo nestihnete dôkladne požuť. Vždy si naň i na pitie rezervujte dostatok času! Prdeniu sa vyhnete, ak veľké porcie vymeníte za menšie. Aby ste neboli z malých porcií hladní, doprajte si ich častejšie.

„Každý človek pri jedení prirodzene prehltne aj isté množstvo vzduchu. Časť sa vráti zo žalúdka cez ústnu dutinu naspäť a my prirodzene grgáme. Časť vzduchu sa vstrebá a posledná časť prechádza tráviacim traktom ďalej,“ vysvetľuje MUDr. Michal Kovár z urgentného príjmu nemocnice na bratislavských Kramároch.

Ak si vyberiete jedlo plné vzduchu, nečudujte sa, že vás po niekoľkých hodinách potrápia vetry. Čím viac sa po obede či večeri vygrgáte, tým menej vetrov čakajte. Dávajte si pozor na nápoje s bublinkami, ktorými sa do čriev dostáva vzduch, najmä sýtené minerálky a malinovky, starosti vie narobiť i pivo a šumivé vitamíny. Veľa vzduchu je v zmrzline, našľahanej pene alebo v chrumkách. Vzduch sa dostáva do tela i pri rozprávaní počas jedenia, pri žuvaní žuvačky a fajčení.

FAZUĽA, HRACH A ŠOŠOVICA
Niektoré jedlá sú na nadúvanie a zažívacie ťažkosti ako stvorené. Najmä kapusta, karfiol, brokolica, ružičkový kel, reďkovka, cibuľa, cesnak, sušené slivky, hrozienka, strukoviny a korenisté jedlá. Nemusíte sa ich vzdať! Stačí pridať pri varení do hrnca rozmarín, rascu, fenikel alebo šalviu, tie uľahčujú trávenie. Ak pripravujete strukoviny, namočte ich vopred do vody. V nej napučia, a tak sa vylúči nadbytočný vzduch.

BOLESTIVÉ KŔČE
Problémy sa môžu objaviť aj vtedy, keď je v žalúdočných šťavách málo kyseliny soľnej a žlče. Potrava sa dobre nestrávi a kvasí v črevách. Vznikajúce plyny vytvoria bubliny, ktoré sa derú von z tela a niekedy ich pochod sprevádzajú kŕče. Môžete si ich privolať, aj ak plynatosti nedáte voľný priebeh. „Ak človek zadržiava vetry, rozhodne bude mať bolesti, plyny totiž rozširujú črevá. Je to jedna z najhorších bolestí, môže z nej až omdlieť,“ varuje lekár. Nafukovanie vzniká tiež pri náhlej zmene stravy, napríklad pridaním vysokovláknitých jedál. Vlákninu treba do  stravy pridávať pomaly a dávky zvyšovať postupne, minimálne v priebehu dvoch týždňov.

AKO BALÓN
Keď plyny nechcú von a brucho je nafúknuté do prasknutia, vyskúšajte pohyb, je výborným prostriedkom na ich rozhýbanie. Pomáhajú aj čaje z mäty, rumančeka alebo horca žltého. V lekárňach nájdete rôzne prášky, granuláty, tablety či kvapky. Vyskúšať môžete Amersan, Chamommilu, Espumisan alebo Gastocynésine.

TÉMA PRI VIZITE
Odchod plynov z čriev je často životne dôležitý faktor. Ak sa vás lekár opýta, či máte vetry, nečervenajte sa. Patria k dobrej funkcii čriev. Po operácii slepého čreva padne otázka o vetroch na každej vizite. „Je to veľmi dôležité. Pri operácii v brušnej dutine sa naruší jej prirodzená izolácia a počas priameho zákroku je črevo paralyzované. Keď začnú odchádzať vetry, vieme, že začalo pracovať a opäť funguje,“ vysvetľuje Michal Kovár.

KEDY K LEKÁROVI
Ak sa k nadúvaniu pridružia aj iné príznaky, môže ísť o závažnejšie problémy. S návštevou u lekára neváhajte, ak sa v stolici objaví krv, ak trpíte dlhotrvajúcou bolesťou v oblasti brucha, zápchou alebo hnačkami. Najčastejšie sa za ťažkosťami trvajúcimi dlhšie ako tri mesiace ukrýva syndróm dráždivého čreva. Nie vždy však pri ňom človek musí pociťovať súvislú bolesť. Niekedy sa na niekoľko dní či týždňov odmlčí, aby sa vzápätí opäť ozvala.

Syndróm sa prejavuje už u ľudí okolo dvadsiatky a postihuje prevažne ženy. Niekedy sa nadúvanie objavuje pri žalúdočných vredoch, ale vtedy ho sprevádzajú ďalšie príznaky, rovnako ako pri kvasnej a hnilobnej črevnej dyspepsii. Tá je prejavom ochorení tráviaceho ústrojenstva, najmä pri nedostatku žalúdočnej kyseliny. Keď je jej málo, jedlo sa netrávi dostatočne rýchlo, ale kvasí a hnije. Nadúvanie je jedným z príznakov aj pri rakovine hrubého čreva a žalúdka.