Výskum z tureckého Istanbulu ukázal, že petržlenová vňať je nielen výborná bylinka na dochutenie jedál, ale mal by ju denne konzumovať aj každý cukrovkár. Účinok tohto prípravku ľudovej medicíny na pankreatické B bunky vedci overovali na skupine samčích potkanov. V diabetickej skupine, ktorej podávali petržlenový extrakt, sa morfologické zmeny nelíšili od kontrolnej diabetickej skupiny, zatiaľ čo hladiny glukózy v krvi v diabetickej skupine, pri ktorej sa použil rastlinný extrakt, sa v porovnaní s ňou znížili. Zároveň spozorovali aj pokles hmotnosti.
Bomba na všetko
Petržlenová vňať obsahuje plnú zbroj vitamínov potrebných pre ozdravenie pankreasu – hlavne B, C, K a A. C vitamín je skvelý na imunitu, áčko zasa pomôže so zrakom, ktorý sa následkom poruchy pankreasu a cukrovky môže horšiť. Rovnako je bohatá na minerály ako železo, zinok, vápnik, horčík či bielkoviny, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, betakarotén, kyselinu pantoténovú a listovú.
Tieto výživné látky tak pomáhajú zlepšiť trávenie, po konzumácii jedla k sviežemu dychu a uľavia i žalúdku. Vo vňati nájdete dostatok látok na to, aby znížili hladinu cukru v krvi, podporili trávenie a vylučovanie žlče, znížili plynatosť a nafukovanie, stimulovali trávenie tukov a bielkovín, účinkovali proti zápalom a infekciám a celkovo detoxikovali organizmus.
2 polievkové lyžice petržlenovej vňate obsahujú dennú dávku vitamínu K. Pozor! S petržlenovou vňaťou by to nemali preháňať tehotné ani obličkári.
Ako si ju pripraviť?
- do polievky ako ochucovadlo
- čerstvo či sušenú ako ochucovadlo do jedál
- ako pesto do šalátov alebo nátierok
Petržlen v šálke aj v mraze
Jednou z možností prípravy je čaj. Do štvrtiny šálky nasypte vňať z petržlenu a zalejte horúcou vodou. Luhujte asi 5 minút, potom vňať vyberte. Enzýmy v ňom pomôžu zvýšiť činnosť tráviaceho a vylučovacieho systému. Ak čerstvú petržlenovú vňať nasekáte na drobno a uložíte na horšie časy do mrazničky, stratí len minimum vitamínov i minerálov.