Petržlen, mäta alebo mladý hrášok je zelenina, ktorá by mala byť na našom tanieri pravidelne. A to hlavne pre zdravotné benefity ktoré prinášajú. Vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálov sú vhodnou prevenciou pred chronickými ochoreniami. A nielen to, blahodárne pôsobia aj na trávenie, imunitu, kosti a pokožku.
Petržlen 2x inak
Táto príjemne aromatická koreňová zelenina je priam nabitá vitamínom C. Keď k tomu prirátame aj vitamín K, draslík, vápnik, železo, antibakteriálne, dezinfekčné, dietetické i močopudné účinky, vysoký obsah flavonoidov a antioxidantov, petržlen by mohli predávať na kilá v lekárni.
Petržlen môžete konzumovať ako koreň aj ako bylinku v podobe petržlenovej vňate. Jeho vlastnosti môžete skvelo využiť pri príprave jedál. Je vhodný do polievok, viete si z neho pripraviť omáčky, alebo dať ako prílohu. Vňať veľmi dobre dochutí každé jedlo, napríklad také rizoto alebo mladé varené zemiaky.
Koreň sa pridáva do jedál na začiatku varenia, vňať ich chuťovo i vizuálne dotvorí najmä čerstvá. Tepelná úprava petržlenovej vňate je vítaná v bylinkovej viazaničke bouquet garni. Je aj súčasťou persillade – zmesi prudko opražených najemno posekaných lístkov vňate a cesnaku, ktorá sa používa na dochutenie jedál. Vynikajúci punc dodá aj talianskej gremolate – ochucovadlu z prudko opečenej citrusovej kôry, nasekaného cesnaku a petržlenovej vňate, ktorá sa pridáva často k dusenému mäsu.