Od júla až do konca októbra poletujú v ovzduší milióny peľových zrniečok burín. Tie najagresívnejšie – palina obyčajná a ambrózia palinolistá sú na čiernej listine alergikov nielen pre nepríjemné štípanie v očiach a slzenie ale hlavne pre oveľa väčšie riziko.
Buriny v potravinách
Ak ste totiž alerickí na peľ paliny a/alebo ambrózie, na živote vás môžu ohroziť skrížené reakcie. Teda reakcie organizmu na zložku v potravine podobnú tým v burine. Nebezpečné sú najmä preto, že kým o svojej neznášanlivosti na peľ bylín viete, to, že z toho istého dôvodu nesmiete jesť napríklad banán, nemusíte mať ani tušenia. Aj preto by ste spolu s výsledkom z alergologickej ambulancie o pôvode vašej alergie, mali obdržať aj zoznam zakázaných potravín. S palinou a ambróziou skrížene reaguje koreňová zelenina - mrkva, petržlen, zeler (aj v uvarenom stave), korenie ako rasca, koriander, tymián, oregano, tiež nerafinovaný slnečnicový olej, banán, melón, estragón, čaje a likéry s obsahom paliny.
Pozrite si VIDEOrozhovor: Agresívnych peľov v ovzduší pribudlo. Pomôže imunoterapia
Opuch a šok
Kým niekto reaguje na potraviny iba v sezóne burín, iný celoročne. A kým na niektorých pacientov zaútočí alergén len mierne, iných ohrozí na živote. „Palina a ambrózia sú nebezpečné pre častú prítomnosť skrížených reakcií s potravinovými alergénmi koreňovej zeleniny, niektorými druhmi ovocia a korenia, ktoré majú rôzne prejavy – od svrbenia a opuchov v ústnej dutine, žihľavku až po celkové reakcie s opuchmi hrdla, dýchacími ťažkosťami, anafylaktickým šokom,“ hovorí alergiologička a imunologička MUDr. Daria Buchvaldová. Anafylaktický šok môže nastať náhle okamžite po konzumácii, ale aj po štyroch hodinách. Našťastie týka sa iba percenta alergikov, najčastejšie v kombinácii s emocionálnym stresom či nadmernou fyzickou námahou. Šok postihne viacero orgánov, vy sa dusíte, dýchacie cesty vám opúchajú, kŕčovito vás bolí brucho, bolestivo vás preháňa, klesá vám tlak. To už je zle a môže vám hroziť zlyhanie krvného obehu, srdca až smrť.
Čítajte aj: Priberáte v peľovej sezóne? Neviňte lieky na alergiu, športujte a liečte sa
Prvá pomoc pri NAJsilnejších alergénoch
Všeobecne k potravinovým alergénom, ktoré najčastejšie spôsobia búrlivú reakciu organizmu patria okrem zeleru povestné arašidy, horčica, kôrovce, mäkkýše, mlieko, obilniny s lepkom, orechy, ryby, sezamové semená, sója, vajcia, vlčí bôb. Pre dramatickú reakciu by ste v prípade vedomosti alergie na potravinový alebo peľový alergén mali mať pri sebe pohotovostný balíček – adrenalínové pero, kortikoidy, antihistaminiká a sprej na rozšírenie priedušiek. A aj po ustúpení príznakov treba privolať rýchlu zdravotnícku pomoc. A hlavne, nečakať na najhoršie. K tým vážnym odpovediam organizmu dochádza najmä pri neliečených stavoch. Preto ho treba liečiť a podobným ohrozeniam predchádzať. „Na Slovensku sa ešte občas stretávame s tzv. kortikofóbiou, strachom z liečby kotrikostreroidmi, kedy pacienti na základe neoverených a nesprávnych informácii túto liečbu odmietajú,“ prekvapuje lekárka.
Pozor aj pri mori
Ak sa chystáte ešte na poslednú chvíľu k moru, mali by ste vedieť, že ani tu nie ste úplne v bezpečí. „V ostatných rokoch prichádzajú pacienti z chorvátskeho pobrežia, zo severnej a strednej Dalmácie s výraznými sezónnymi ťažkosťami, spôsobenými peľom burín,“ hovorí alergologička. Na juhu Talianska a v Španielsku kvitnúci múrovník je významným burinovým alergénom Stredomoria a môže u pacientov, precitlivených na pŕhľavu spôsobovať skrížené alergické reakcie. „Takže aj prímorský pobyt treba plánovať so zreteľom na lokálne alergény,“ dodáva na záver.
Na alergickú reakciu niekedy stačí i pohľad. Neveríte? Dočítate sa v septembrovom čísle mesačníka Zdravie.
V predaji od 22. augusta!