MENU
zdravy-zivot

Peľovým alergikom hrozia skrížené reakcie: Aké plody siahnu na život?

Ak ste alergickí na peľ burín, skrížene môžete zareagovať aj na obľúbenú letnú pochúťku.
Zdroj: Shutterstock.com
Zdravý život

Peľovým alergikom hrozia skrížené reakcie: Aké plody siahnu na život?

Viete, prečo je práve kvitnúca palina a ambrózia taká nebezpečná? Pretože alergicky v sezóne zareagujete aj na potraviny s podobnou zložkou. A nielen kýchaním, ale aj anafylaktickým šokom.

Od júla až do konca októbra poletujú v ovzduší milióny peľových zrniečok burín. Tie najagresívnejšie – palina obyčajná a ambrózia palinolistá sú na čiernej listine alergikov nielen pre nepríjemné štípanie v očiach a slzenie ale hlavne pre oveľa väčšie riziko.

Buriny v potravinách

Ak ste totiž alerickí na peľ paliny a/alebo ambrózie, na živote vás môžu ohroziť skrížené reakcie. Teda reakcie organizmu na zložku v potravine podobnú tým v burine. Nebezpečné sú najmä preto, že kým o svojej neznášanlivosti na peľ bylín viete, to, že z toho istého dôvodu nesmiete jesť napríklad banán, nemusíte mať ani tušenia. Aj preto by ste spolu s výsledkom z alergologickej ambulancie o pôvode vašej alergie, mali obdržať aj zoznam zakázaných potravín. S palinou a ambróziou skrížene reaguje koreňová zelenina - mrkva, petržlen, zeler (aj v uvarenom stave), korenie ako rasca, koriander, tymián, oregano, tiež nerafinovaný slnečnicový olej, banán, melón, estragón, čaje a likéry s obsahom paliny.

Pozrite si VIDEOrozhovor: Agresívnych peľov v ovzduší pribudlo. Pomôže imunoterapia

Opuch a šok

Kým niekto reaguje na potraviny iba v sezóne burín, iný celoročne. A kým na niektorých pacientov zaútočí alergén len mierne, iných ohrozí na živote. „Palina a ambrózia sú nebezpečné pre častú prítomnosť skrížených reakcií s potravinovými alergénmi koreňovej zeleniny, niektorými druhmi ovocia a korenia, ktoré majú rôzne prejavy – od svrbenia a opuchov v ústnej dutine, žihľavku až po celkové reakcie s opuchmi hrdla, dýchacími ťažkosťami, anafylaktickým šokom,“ hovorí alergiologička a imunologička MUDr. Daria Buchvaldová. Anafylaktický šok môže nastať náhle okamžite po konzumácii, ale aj po štyroch hodinách. Našťastie týka sa iba percenta alergikov, najčastejšie v kombinácii s emocionálnym stresom či nadmernou fyzickou námahou. Šok postihne viacero orgánov, vy sa dusíte, dýchacie cesty vám opúchajú, kŕčovito vás bolí brucho, bolestivo vás preháňa, klesá vám tlak. To už je zle a môže vám hroziť zlyhanie krvného obehu, srdca až smrť.

Čítajte aj: Priberáte v peľovej sezóne? Neviňte lieky na alergiu, športujte a liečte sa

Prvá pomoc pri NAJsilnejších alergénoch

Všeobecne k potravinovým alergénom, ktoré najčastejšie spôsobia búrlivú reakciu organizmu patria okrem zeleru povestné arašidy, horčica, kôrovce, mäkkýše, mlieko, obilniny s lepkom, orechy, ryby, sezamové semená, sója, vajcia, vlčí bôb. Pre dramatickú reakciu by ste v prípade vedomosti alergie na potravinový alebo peľový alergén mali mať pri sebe pohotovostný balíček – adrenalínové pero, kortikoidy, antihistaminiká a sprej na rozšírenie priedušiek. A aj po ustúpení príznakov treba privolať rýchlu zdravotnícku pomoc. A hlavne, nečakať na najhoršie. K tým vážnym odpovediam organizmu dochádza najmä pri neliečených stavoch. Preto ho treba liečiť a podobným ohrozeniam predchádzať. „Na Slovensku sa ešte občas stretávame s tzv. kortikofóbiou, strachom z liečby kotrikostreroidmi, kedy pacienti na základe neoverených a nesprávnych informácii túto liečbu odmietajú,“ prekvapuje lekárka.

Pozor aj pri mori

Ak sa chystáte ešte na poslednú chvíľu k moru, mali by ste vedieť, že ani tu nie ste úplne v bezpečí. „V ostatných rokoch prichádzajú pacienti z chorvátskeho pobrežia, zo severnej a strednej Dalmácie s výraznými sezónnymi ťažkosťami, spôsobenými peľom burín,“ hovorí alergologička. Na juhu Talianska a v Španielsku kvitnúci múrovník je významným burinovým alergénom Stredomoria a môže u pacientov, precitlivených na pŕhľavu spôsobovať skrížené alergické reakcie. „Takže aj prímorský pobyt treba plánovať so zreteľom na lokálne alergény,“ dodáva na záver.

Na alergickú reakciu niekedy stačí i pohľad. Neveríte? Dočítate sa v septembrovom čísle mesačníka Zdravie.
V predaji od 22. augusta!

Alergia

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Dá sa zelený zákal operovať? Alebo existuje iná liečba?

Zelený zákal, glaukóm, je zákerné očné ochorenie, ktorého nástup človek necíti, nič ho nebolí. Postihuje však zrakový nerv a v prípade zanedbania preventívnych prehliadok a včasnej diagnostiky môže skončiť slepotou. Vyliečiť zelený zákal nie je úplne možné, no progres ochorenia sa dá vhodne nastavenou liečbou výrazne spomaliť. Liečba je konzervatívna formou kvapiek, no ak je táto forma nepostačujúca, je možné podstúpiť aj operačný zákrok. Avšak je potrebné uvedomiť si, že ani ten nevylieči poškodený zrakový nerv.

čítať viac

Potrebujem povzbudiť pamäť. Aké doplnky a strava je na to dobrá?

Na posilnenie pamäti sú okrem ginka vhodné omega-3 nenasýtené mastné kyseliny. V mozgových bunkách podporujú neuroplasticitu, prenos nervových vzruchov a zvyšujú kognitívne funkcie – pamäť, koncentráciu a schopnosť učiť sa. V klinických štúdiách bol zaznamenaný aj ich benefit pri liečbe demencie a Alzheimerovej choroby. Omega-3 nenasýtené kyseliny si človek nevie vytvoriť sám a preto ich musí prijímať z potravy. Bohaté na ne sú ryby, orechy, ľanové, konopné, chia semienka a rastlinné oleje. Na podporu funkcie mozgu môžete siahnuť aj po liekoch s účinnou látkou piracetam. Toto liečivo podporuje funkciu mozgových buniek a zvyšuje kognitívne funkcie. Na dosiahnutie maximálneho efektu je vhodné užívanie týchto doplnkov dlhodobo, tri a viac mesiacov.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor