V súvislosti s akrylamidom sa najčastejšie spomínajú hranolky, čipsy či pečené zemiaky. No nejde zďaleka jediné potraviny, v ktorých konzumujeme tento karcinogén.
Kde okrem zemiakov je akrylamidu najviac?
Ide tiež o pražené orechy i kávu alebo viaceré pekárenské produkty vrátane obyčajného chleba. Ak by sme sa tejto látke chceli naozaj vyhnúť, nesmeli by sme tepelne upravovať prakticky žiadne jedlo. Nemecký výskum skutočne nameral najvyššie množstvo akrylamidu vo fritovaných, opečených alebo pečených zemiakoch, naopak v pyré či zemiakových knedliach nebol. Vysoký obsah tejto látky bol preukázaný tiež v sacharidových potravinách, ktoré boli silno ohriate. Ako by sa dalo množstvo akrylamidu v pripravovanom jedle znížiť?
Zemiaky sú staronový zázrak. Výborné na chudnutie, tlak i proti rakovine
Opatrenia na jeho zníženie
Výskumníci zistili, že pečené zemiaky obsahujú podstatne menej akrylamidu, ak sa pripravujú z vopred uvarených zemiakov. Naopak, veľké množstvo akrylamidu sa vytvorí, ak sú zemiaky dlhšiu dobu skladované pri teplotách pod 8 ºC. Ak navyše nájdete na zemiakoch známe zelené škvrny, tak vedzte, že pri ich pečení alebo fritovaní vzniká ešte viac akrylamidu ako pri zemiakoch bez jedovatého solanínu.
FOTO: 13 potravín, ktoré v chladničke strácajú hodnotu i chuť. Rýchlo ich vyberte!
A tu sú ďalšie odporúčania od odborníkov. Pri fritovaní by teplota nemala prekročiť 175 ºC. Pri pečení na panvici je dobré počas úpravy miesto tuku pridávať vodu, ktorá sa nedokáže zohriať na viac ako 100 °C. Až celkom nakoniec pridajte olej či maslo. Pre pečenie v rúre sa odporúča teplota maximálne do 200 ºC pre horný a dolný ohrev alebo do 180 ºC s cirkuláciou vzduchu.
Ďalšia dobrá pomôcka je použitie papiera na pečenie. Ten zabraňuje výraznejšiemu zhnednutie zemiakov na kontaktných plochách, čím sa znižuje tvorba akrylamidu. V Kanade zistili ešte jednu zaujímavosť - pridanie rozmarínu znížilo obsah akrylamidu v smažených zemiakových lupienkoch približne o 25 %.
Radi grilujete? Pokojne, pred rakovinou ochráni týchto 8 zdravých trikov
Netreba sa zbytočne obávať
Limit na množstvo akrylamidu v potravinách nie je stanovený žiadnou normou či zákonom, no predsa existuje odporúčanie, podľa ktorého by nemal prekročiť 1000 μg na 1 kg potraviny. Pri hranolčekoch, čipsoch a inak upečených zemiakoch je to aj viac ako 3000 μg/kg. A ich však nezjete obrovskú misu, určite sa udržíte pod limitom. Nevinný nie je ani chlieb a pečivo, no tých by sme museli zjesť denne najmenej kilo, aby nám časom uškodili. Ak teda budete jesť podľa bežných odporúčaní pre zdravú výživu, nadbytok rakovinotvorného akrylamidu vám nehrozí.
Aby bolo zdravé ešte zdravšie. Triky, ako vyťažiť z jedál čo najviac živín