Pálenie záhy sa niekedy označuje aj ako reflux žalúdočnej šťavy a ide o pocit pálenia v hrudníku, ku ktorému dochádza v dôsledku návrate žalúdočnej šťavy do pažeráka. Ohlásiť sa môže pálením v hrudi či kyslou chuťou vzadu v krku. Najčastejšími spúšťačmi problémov sú potraviny, ktoré bežne konzumujeme. O ktoré konkrétne ide?
Ťažké a mastné
Problémy s pálením záhy vyvolávajú najčastejšie tučné jedlá, vyprážané a fritované jedlá. Maslo, majonéza a tučné mliečne produkty sa ťažšie trávia, čím u niekoho môžu žalúdočnú sliznicu dráždiť k vyššej produkcii kyselín. Spôsobiť môžu aj ochabnutie uzáverového mechanizmu. Vhodnejšie je preto pri príprave jedál siahnuť po rastlinných olejoch, ako je olivový či repkový olej.