MENU
zdravy-zivot

Rýchla a osviežujúca. Upečte si jogurtovú bublaninu

Ovocná bublanina je príjemným osviežením víkendového menu.
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

Rýchla a osviežujúca. Upečte si jogurtovú bublaninu

Pečte teraz, čo chutí všetkým, napr. jogurtovú bublaninu s ovocím

Máte chuť na niečo sladké? Osviežujúca bublanina je tou správnou voľbou. Výhoda je, že do cesta si môžete hodiť ovocie, ktoré máte po ruke. Či už sú to jahody, čerešne, či o pár týždňov ríbezle. Potešte chuťové bunky jednoduchým a rýchlym receptom.

Potrebujeme:

  • 500 g ľubovoľného čerstvého ovocia
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 3 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 hrnček práškového cukru
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 téglik bieleho jogurtu
  • 4 lyžice oleja
  • 2 ks žĺtky
  • tretinu balíčka kypriaceho prášku
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • tuk na vymastenie a strúhanku na vysypanie plechu
  • 1 lyžicu hrubej múky na obalenie ovocia

Postup:

  1. V kuchynskom robote alebo mixéri dohladka rozmixujte mlieko, jogurt, žĺtky, cukor a olej.
  2. Vo väčšej mise zmiešajte oba druhy múky, vanilínový cukor a kypriaci prášok.
  3. Rozmixovanú zmes dôkladne zmiešajte s múčnou zmesou a cesto vylejte na vymastený a strúhankou vysypaný plech. Rozotrite ho tak, aby bolo po okrajoch trochu vyššie.
  4. Ovocie umyte, podľa veľkosti nakrájajte na menšie kúsky, čerešne prípadne odkôstkujte. Posypte múkou, aby v koláči nekleslo, premiešajte a rozdeľte na cesto.
  5. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút.

 

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Nahradí vitamín P aj iné vitamíny, už nemusím nič iné užívať?

Vitamín P je skôr neoficiálny názov, ktorý sa používa na označenie skupiny bioaktívnych látok známych ako flavonoidy. Sú to fytochemikálie, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách. Majú rôzne účinky, ktoré sú dôležité pre udržanie dobrého zdravia. Antioxidačné pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele, čím ochraňujú bunky pred poškodením a pomáhajú predchádzať rôznym ochoreniam.

Protizápalové účinky majú schopnosť zlepšiť elasticitu ciev a znižovať zápalové procesy v kardiovaskulárnom systéme, čo pomáha znížiť riziko srdcových ochorení. Imunomodulačné podporujú imunitný systém a organizmu pomáhajú bojovať proti infekciám.

Najznámejšie flavonoidy sú citrín, rutín, hesperidín, kvercetín a eriodictyol. Potraviny, ktoré obsahujú bohaté množstvo flavonoidov, teda vitamínu P, sú najmä rôzne druhy ovocia a zeleniny, napríklad jablká, hrozno, citrusové ovocie, brokolica, cesnak, cibuľa, rajčiny, bobuľové ovocie, zelený čaj, horká čokoláda.

Vitamín P môže poskytovať určité benefity, ktoré súvisia s príjmom flavonoidov. Ale je dôležité uvedomiť si, že flavonoidy sú len jedna skupina z mnohých dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších živín potrebných pre optimálne zdravie. Takže áno, je vhodné doplniť aj ďalšie vitamíny a minerály popri substitúcii vitamínu P.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Mám vysoký tlak, neodnesiem nákup, srdce mi búši. Aké potrebujem vyšetrenia?

Vysoký tlak krvi je potrebné liečiť. To isté platí pri zvýšenej frekvencii srdca. Vaša všeobecná lekárka by vás mala dôkladne vyšetriť a poslať na ďalšie doplňujúce vyšetrenia, ako je ultrazvukové zobrazovacie vyšetrenie prípadne 24-hodinové monitorovanie EKG. Na tieto vyšetrenia vás môže poslať aj špecialista – internista alebo kardiológ. Z praktického hľadiska je však jednoduchšie, ak to urobí lekár prvého kontaktu.

Všeobecná lekárka vám na základe vyšetrení môže predpísať lieky, ktoré zároveň ovplyvňujú tlak aj pulz. Najčastejšie ide o dva, alebo viac kombinovaných liekov. Až na základe výsledkov týchto vyšetrení sa môže vylúčiť spojitosť ďalších zdravotných ťažkostí s poškodením srdca z vysokého tlaku krvi.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor