MENU
zdravy-zivot

Obyčajná majoránka? Drobné lístočky skrývajú neuveriteľné účinky

Majorán

Je neodmysliteľným korením francúzskej kuchyni a má naozaj široké využitie v kuchyni. Nepoužíva sa len ako dochucovadlo, ale z majoránu si niekto pripravuj aj odvar na kloktanie. Je veľkým pomocníkom hlavne pri ochoreniach dýchacích ciest a je skvelou prevenciou proti nachladnutiu. Pomáha odstraňovať kašeľ a uvoľňuje hlieny.
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

Obyčajná majoránka? Drobné lístočky skrývajú neuveriteľné účinky

Prihodíte ju do placiek, polievky či na dusené mäso. Bylinka, ktorá vás roky teší svojou vôňou v kuchyni, vám však môže posilniť aj zdravie.

Majorán alebo majoránka sa väčšinou používa ako korenie na dochutenie jedál. Niekedy je však škoda hodiť ju len tak do hrnca. Bylinka má upokojujúci účinok, určite si na ňu spomeňte aj pri tráviacich ťažkostiach. Pomôže vám zvládnuť zápchu, plynatosť, žalúdočné kŕče, nechutenstvo. Rovnako i pri prechladnutie alebo migrénu, uvádza nemecký portál gesundheitwissen.de. Voňavá majoránka upokojí i nervy a pomôže zvládnuť reumatické bolesti. 

Pomôže žlčníku

Za pozitívnymi účinkami majoránky sa skrývajú najmä flavonoidy, triesloviny a horčiny. Flavonoidy ako sekundárne metabolity rastlín majú antioxidačný účinok a chránia organizmus pred voľnými radikálmi. Triesloviny sa často spájaú s protizápalovými a antibakteriálnymi účinkami. Horčiny pomáhajú tráveniu, stimulujú tvorbu žlče a zvyšujú tok slín. Môžno práve pre tieto vlastnosti sa majoránka využíva pri výrobe produktov na grilovanie. Potešiť vás môže obsahom draslíka, vápnika, železa či horčíka, ale i vitamínmi B1, B2, B3, B6, rovnako aj áčkom a céčkom.

Pripravte si čaj

Z majoránu si pokojne môže pripraviť čaj. Zachráni vás pri tráviacich ťažkostiach. Na prípravu 150 ml čajú použite jednu až dve lyžičky čerstvej rastliny. Voňavú blinky využite na naparovanie pri prechladnutí. Využívať sa začala aj masť pripravená z majoránu, ktorá pomáha pri hojení drobných rán. Majorán však nie je vhodné používať počas tehotenstva. Obsahuje totiž éterické oleje, ktoré môžu stimulovať maternicu. Rovnako sa vyhnite i dlhodobému užívaniu. Po dvoch, troch týždňoch si od majoránky oddýchnite.

V kuchyni po ruke

Určite však majte bylinky vždy po ruke v kuchyni. Je ideálnou koreninou. Ak chcete, aby sa aróma majoránky rozvinula naplno, pridávajte ju až ku koncu prípravy. Pri prílišnom zahrievaní ju mierne stráca. Ide o univerzálnu bylinku, ktorá sa hodí k strukovinám, najmä fazuli, rovnako aj k mäsu a cestovinám. Vďaka majoránu lepšie spracujete aj ťažšie stráviteľné jedlá. 

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Ako mám riešiť ťažkosti so žalúdkom? Cítim tlak a bolesti

Bolesť v žalúdku môže byť organická - gastritída, žalúdočné polypy, žalúdočné vredy a iné,  alebo funkčná - poruchy príjmu potravy, prejedanie, patológie iných orgánov a systémov atď. Čo najskôr by ste mali navštíviť svojho všeobecného lekára. Potrebné budú laboratórne vyšetrenia - krv, moč, stolica, skríning Helicobacter pylori, ako aj inštrumentálna diagnostika - ultrazvuk brušnej dutiny, v prípade potreby aj gastroskopia. Je možné, že sa budete musieť poradiť s gastroenterológom alebo psychoterapeutom či kardiológom.

V závislosti od zistenej príčiny bolesti možno použiť konzervatívne metódy liečby, ako diéta, medikamentózna liečba a podobne, alebo chirurgické. Prvá pomoc pri akútnej bolesti a nepríjemných pocitoch v žalúdku sú antacidá, ktoré neutralizujú žalúdočnú kyselinu, a inhibítory protónovej pumpy. S bolesťou v bruchu spôsobenou kŕčmi sú jedným z najúčinnejších liekov antispazmodiká.

čítať viac

Prečo sa už na ovčie kiahne nemôže používať tekutý púder?

Tekutý púder sa neodporúča aplikovať na kiahne z dôvodu, že zaschne na vyrážke. Vytvorí nepriedušný film, pokožka preto nedýcha, pľuzgierové vyrážky sú extrémne vysušené, praskajú a ľahšie sa infikujú.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor