Majorán alebo majoránka sa väčšinou používa ako korenie na dochutenie jedál. Niekedy je však škoda hodiť ju len tak do hrnca. Bylinka má upokojujúci účinok, určite si na ňu spomeňte aj pri tráviacich ťažkostiach. Pomôže vám zvládnuť zápchu, plynatosť, žalúdočné kŕče, nechutenstvo. Rovnako i pri prechladnutie alebo migrénu, uvádza nemecký portál gesundheitwissen.de. Voňavá majoránka upokojí i nervy a pomôže zvládnuť reumatické bolesti.
Pomôže žlčníku
Za pozitívnymi účinkami majoránky sa skrývajú najmä flavonoidy, triesloviny a horčiny. Flavonoidy ako sekundárne metabolity rastlín majú antioxidačný účinok a chránia organizmus pred voľnými radikálmi. Triesloviny sa často spájaú s protizápalovými a antibakteriálnymi účinkami. Horčiny pomáhajú tráveniu, stimulujú tvorbu žlče a zvyšujú tok slín. Môžno práve pre tieto vlastnosti sa majoránka využíva pri výrobe produktov na grilovanie. Potešiť vás môže obsahom draslíka, vápnika, železa či horčíka, ale i vitamínmi B1, B2, B3, B6, rovnako aj áčkom a céčkom.
Pripravte si čaj
Z majoránu si pokojne môže pripraviť čaj. Zachráni vás pri tráviacich ťažkostiach. Na prípravu 150 ml čajú použite jednu až dve lyžičky čerstvej rastliny. Voňavú blinky využite na naparovanie pri prechladnutí. Využívať sa začala aj masť pripravená z majoránu, ktorá pomáha pri hojení drobných rán. Majorán však nie je vhodné používať počas tehotenstva. Obsahuje totiž éterické oleje, ktoré môžu stimulovať maternicu. Rovnako sa vyhnite i dlhodobému užívaniu. Po dvoch, troch týždňoch si od majoránky oddýchnite.
V kuchyni po ruke
Určite však majte bylinky vždy po ruke v kuchyni. Je ideálnou koreninou. Ak chcete, aby sa aróma majoránky rozvinula naplno, pridávajte ju až ku koncu prípravy. Pri prílišnom zahrievaní ju mierne stráca. Ide o univerzálnu bylinku, ktorá sa hodí k strukovinám, najmä fazuli, rovnako aj k mäsu a cestovinám. Vďaka majoránu lepšie spracujete aj ťažšie stráviteľné jedlá.