Najnovšia štúdia použila genetické markery na stanovenie súvislosti medzi hladinou kofeínu, BMI a rizikom cukrovky 2. typu. Vedci zo Švédska a Veľkej Británie sa zamerali na kofeínové nápoje bez kalórií, aby ich preskúmali ako potenciálny prostriedok na zníženie telesného tuku.
Hladiny kofeínu v krvi môžu podľa nich ovplyvniť množstvo telesného tuku, a to je faktor, ktorý zase môže určiť riziko vzniku cukrovky 2. typu a kardiovaskulárnych ochorení.
Je dôležité podotknúť, že sa jedná o čisté kofeínové nápoje bez cukru. Na svoj výskum použili existujúce databázy, ktoré zahŕňali údaje takmer 10 tisíc ľudí. Ako píše Science Alert, zamerali sa na variácie v špecifických génoch alebo v ich blízkosti, o ktorých je známe, že súvisia s rýchlosťou odbúravania kofeínu.
Už skoršie výskumy priniesli výsledky, že osoby s odchýlkami ovplyvňujúcimi gény, a to konkrétne CYP1A2 a gén, ktorý ho reguluje, nazývaný AHR, majú tendenciu odbúravať kofeín pomalšie, čo mu umožňuje zostať v krvi dlhšie. Takýto ľudia majú ale zároveň aj tendenciu piť menej kofeínu vo všeobecnosti.
Článok pokračuje na ďalšej strane ►►►