Vedci objavili nové látky, ktoré sú schopné znižovať cholesterol v krvi a pôsobiť blahodarne na srdcovo-cievny systém. Ide o zlúčeniny na báze glukózy a môžeme ich nájsť v niektorých rastlinách alebo zelenine. Teraz sa však saponíny našli aj vo víne.

Zdravé potraviny, ktoré vám môžu ublížiť. POZOR tiež na to, kedy ich konzumujete

Francúzsky paradox

Vedci si roky lámu hlavu nad tzv. francúzskym paradoxom – „Nízky počet srdcovo-cievnych chorôb vo Francúzsku, aj napriek na tuky bohatej strave miestnych obyvateľov.“ Štatistiky hovoria, že v krajine s vychýrenou kuchyňou, kvalitným vínom a syrmi, žije iba 7 % obézneho obyvateľstva. A keďže Francúzi pijú veľa vína a ich zvyk je piť červené víno pri jedle, nízky počet srdcovo-cievnych chorôb sa pripisoval resveratrolu, ktorý sa nachádza v  jadierkach hrozna a ktorý pôsobí ako významný antioxidant. Najnovšie sa ale zistilo, že saponíny z vína sú rovnako dôležité.

Saponíny sú horúcou novou zložkou potravín. Ľudia im začínajú venovať čoraz väčšiu pozornosť. Nikomu by ale nenapadlo hľadať ich vo víne,“ opisuje kalifornský vedec, ktorý uskutočňoval štúdiu. Predpokladá sa, že tieto zlúčeniny pochádzajú z voskovej šupky hrozna, ktorá sa počas fermentačného procesu rozpúšťa vo víne. V štúdii šiestich odrôd kalifornských vín - štyri červené a dve biele sa porovnával obsah na základe saponínov.

Pohár červeného vína pomáha črevám a chráni pred rizikom srdcových chorôb

Červené verzus biele?

Počas štúdie sa zistilo, že červené víno obsahuje výrazne vyššie hladiny saponínov ako biele - asi trikrát až desaťkrát. Štúdia tiež ukazuje na prepojenie obsahu alkoholu a množstva saponínov. Čím bol obsah alkoholu vo víne vyšší, tým bol aj ich podiel vyšší. Zároveň sa prišlo na to, že červené vína obsahujú približne rovnaké množstvá saponínov ako resveratrolu. Predpokadá sa, že resveratrol blokuje oxidáciu cholesterolu. Vďaka jeho antioxidačným vlastnostiam, saponíny pôsobia proti absorbcii cholesterolu.

Saponíny sú bioaktívne zložky, ktorých vlastnosťou je, že znižujú povrchové napätie. Saponíny fungujú obdobne ako saponáty, namydlia naše cievy, nervy, orgány a keď sú klzké, neusadia sa na nich mikročastice. Navyše sa uvoľnia aj tie, čo sú usadené, tak je to aj v prípade cholesterolu. V našom výskumnom ústave v Košiciach sme robili štúdie u pacientov, ktorí užívali saponíny na vysoký cholesterol ráno a večer. Laboratórne výsledky ukázali, že do troch až štyroch týždňov došlo u všetkých k poklesu hladiny cholesterolu,“ ozrejmuje biochemik MUDr. Oto Sova, CSc., ktorý sa výskumu saponínov venuje 25 rokov.

7 potravín, ktoré posilnia vaše SRDCE. Sú úplne obyčajné!

Iné zdroje saponínov

Denný priemerný príjem saponínov u človeka z potravy je malý, odhaduje na niekoľko miligramov. Avšak jeden pohárik červeného vína má celkovú koncentráciu saponínov asi 7 mg, čo robí červené víno ich významným zdrojom. „Podľa dnešných poznatkov je pre dospelého človeka priaznivý preventívny prísun saponínov v dávke jeden gram denne a pri odstraňovaní usadenín z ciev a orgánov dva až štyri gramy denne. Pokiaľ neboli iné zdroje saponínov, museli sme sa uskromniť s ich príjmom v miligramovej škále. V súčasnosti je už možné kúpiť saponínový extrakt,“ dopĺňa doktor Sova.

Okrem vína patria medzi ďalšie potraviny obsahujúce značné množstvo saponínov aj olivový olej, sója, hrach, fazuľa, cícer alebo špargľa. Zlúčeniny sú ešte hojnejšie zastúpené v púštnych rastlinách. Najväčší podiel ich má palma Yucca Shidigera, ktorá práve vďaka saponínom dokáže prežívať v nehostinných púštnych podmienkach bez vody aj niekoľko týždňov a kde sa teploty pohybujú v noci od -15 až po +45°C cez deň. Aj preto palmu indiáni nazývali ako strom života.

Čítajte aj: Vysoký cholesterol nepodceňujte: Ktoré potraviny sú pre vás vhodné?