MENU
zdravy-zivot

Nie je chlieb ako chlieb. Čo sa stane, keď zjete tri dni starý krajec?

Pleseň môže na začiatku pripomínať poprašok múky.
Zdravý život

Nie je chlieb ako chlieb. Čo sa stane, keď zjete tri dni starý krajec?

Koľko chleba kupujete a ako ho skladujete? Maličkosti rozhodujú o tom, či vás často bolí hlava alebo máte pravidelné žalúdočné problémy. 

Z tristo plesní, ktoré sa vedcom podarilo doteraz objaviť, je pre ľudský organizmus nebezpečných približne dvadsať. Sú toxinogénne, teda vylučujú mykotoxíny, ktoré patria medzi najjedovatejšie látky v prírode. Tie najhoršie, s ktorými prichádzate do kontaktu sú kaflatoxín B1, aflatoxín M1 a ochratoxín A. Podarilo sa totiž dokázať, že sú karcinogénne.

Plesnivý chlieb vyhoďte

Ak na chlebe objavíte pleseň, okamžite ho vyhoďte. Pokiaľ ste mali chlieb v chlebníku, umyte ho horúcou vodou a octom. Plesnivú časť nestačí odrezať, mykotoxíny - aflatoxíny sú aj tam, kde ich nevidieť. Začnú sa tvoriť už v dvojdňovom chlebe, preto nekupujte väčšie množstvo ako dokážete zjesť. Môžu sa tam dostať už pri výrobe a keďže je ťažké odhadnúť, v akých podmienkach bol chlieb upečený, kupujte ho iba čerstvý a len v malom množstve.

Chleba vo vajíčku

Toxínov sa nezbavíte, ani keď chlieb podchladíte v chladničke alebo ho obalíte vo vajíčku a opečiete. Po konzumácii sa nebezpečné látky dostanú do tela neporušené! Môže sa u vás prejaviť otrava jedlom, ktorá sa prejaví žalúdočnou nevoľnosťou, hnačkami alebo zvracaním. Toxíny môžu v tele vyvolať alergické zdurenie slizníc v dutinách a následne vás rozbolí hlava. Všímajte si preto, kedy vás bolieva. Či sa to nestáva polhodinu po konzumácii staršieho chleba. Bolesť sa však môže objaviť aj ako následok otravy.

Všímajte si, kedy vás bolieva hlava. Či sa to nestáva polhodinu po konzumácii staršieho chleba.Všímajte si, kedy vás bolieva hlava. Či sa to nestáva polhodinu po konzumácii staršieho chleba.
Všímajte si, kedy vás bolieva hlava. Či sa to nestáva polhodinu po konzumácii staršieho chleba.
Zdroj: shutterstock

Je to múka alebo pleseň?

Pravidelná konzumácia starého chleba však podľa vedeckých výskumov môže spôsobiť i rakovinu. Mykotoxíny sú karcinogénne a voľným okom neviditeľné. Pleseň môže na začiatku pripomínať poprašok múky. Aby ste riziká obmedzili na minimum, kupujte iba čerstvý chlieb. Nekupujte ho nakrájaný a nekrájajte si ho ani v obchodoch. Neskladujte ho v chladničke, ale na suchom mieste. Kupujte iba množstvo, ktoré ste schopní zjesť za dva dni.

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Môžem zapíjať liek na vysoký tlak citrónovou vodou?

Kombinácia liekov a citrusových plodov sa týka len grapefruitu a šťavy z neho. Látka, ktorú grapefruit obsahuje, blokuje enzým v pečeni a niektoré lieky – aj antibiotiká – sa potom nemetabolizujú, prípadne sa znižuje ich aktivita. V príbalových letákoch liekov, ktorých sa to týka, o tom nájdete dostatočnú informáciu.

čítať viac

Na jazyku sa mi už dlhší čas tvoria prasklinky. Čo by to mohlo byť?

Za prasklinami či ryhami na jazyku sa môže skrývať veľa príčin. Niektorí pacienti majú na jazyku viacero trhlín – aj hlbokých. Sklon k popraskanému jazyku môže byť vrodený, ale pomerne častou príčinou je „geografický“ či „mapovitý“ jazyk. Papily – malé hrbolčeky na povrchu, sa vyhladia a vytvoria „mapu“. Zmeny na jazyku však môžu odrážať aj systémové ochorenie, ochorenie tráviaceho traktu, alergické ochorenie, problémy so zubami alebo nedostatok vitamínov či minerálov. V prípade podozrenia na imunoalergiologickú príčinu robíme celkové vyšet renie a posúdenie celého organizmu, fyzikálne vyšet renie, odbery krvi a výtery. Nezriedka sa v praskline či ryhe zachytia organizmy, ktoré spôsobujú zápalové zmeny. Dôležitá je preto hygiena ústnej dutiny a čistenie jazyka. Stretli sme sa s prípadmi, že väčšie problémy než prasklina spôsobili pacientom nevhodné prostriedky ústnej hygieny, presnejšie ich zložky, na ktoré boli precitlivení. Dôkladné vyšetrenie je preto nutnosťou.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor