Nie je chlieb ako chlieb. Čo sa stane, keď zjete tri dni starý krajec?
30. 6. 2021, 11:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 2:39)

Zdroj: Shutterstock
Koľko chleba kupujete a ako ho skladujete? Maličkosti rozhodujú o tom, či vás často bolí hlava alebo máte pravidelné žalúdočné problémy.
Z tristo plesní, ktoré sa vedcom podarilo doteraz objaviť, je pre ľudský organizmus nebezpečných približne dvadsať. Sú toxinogénne, teda vylučujú mykotoxíny, ktoré patria medzi najjedovatejšie látky v prírode. Tie najhoršie, s ktorými prichádzate do kontaktu sú kaflatoxín B1, aflatoxín M1 a ochratoxín A. Podarilo sa totiž dokázať, že sú karcinogénne.
Plesnivý chlieb vyhoďte
Ak na chlebe objavíte pleseň, okamžite ho vyhoďte. Pokiaľ ste mali chlieb v chlebníku, umyte ho horúcou vodou a octom. Plesnivú časť nestačí odrezať, mykotoxíny - aflatoxíny sú aj tam, kde ich nevidieť. Začnú sa tvoriť už v dvojdňovom chlebe, preto nekupujte väčšie množstvo ako dokážete zjesť. Môžu sa tam dostať už pri výrobe a keďže je ťažké odhadnúť, v akých podmienkach bol chlieb upečený, kupujte ho iba čerstvý a len v malom množstve.
Chleba vo vajíčku
Toxínov sa nezbavíte, ani keď chlieb podchladíte v chladničke alebo ho obalíte vo vajíčku a opečiete. Po konzumácii sa nebezpečné látky dostanú do tela neporušené! Môže sa u vás prejaviť otrava jedlom, ktorá sa prejaví žalúdočnou nevoľnosťou, hnačkami alebo zvracaním. Toxíny môžu v tele vyvolať alergické zdurenie slizníc v dutinách a následne vás rozbolí hlava. Všímajte si preto, kedy vás bolieva. Či sa to nestáva polhodinu po konzumácii staršieho chleba. Bolesť sa však môže objaviť aj ako následok otravy.
Zdroj: shutterstock
Všímajte si, kedy vás bolieva hlava. Či sa to nestáva polhodinu po konzumácii staršieho chleba.
Je to múka alebo pleseň?
Pravidelná konzumácia starého chleba však podľa vedeckých výskumov môže spôsobiť i rakovinu. Mykotoxíny sú karcinogénne a voľným okom neviditeľné. Pleseň môže na začiatku pripomínať poprašok múky. Aby ste riziká obmedzili na minimum, kupujte iba čerstvý chlieb. Nekupujte ho nakrájaný a nekrájajte si ho ani v obchodoch. Neskladujte ho v chladničke, ale na suchom mieste. Kupujte iba množstvo, ktoré ste schopní zjesť za dva dni.