Ničí vás dna? Potrebujete vodu s citrónom
27. 4. 2013, 8:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 15:15)

Zdroj: Archív
Opuchnutý, boľavý palec na nohe ohlási, že máte dnu. Priveľa kyseliny močovej v tele škodí aj srdcu, no môže vás naučiť disciplíne. Zabudnite na klobásy i alkohol, pomáha diéta, čerešne a citrónová voda.
Dna je choroba, pri ktorej sa v krvi hromadí veľa kyseliny močovej i jej solí a usádzajú sa v kĺboch. Tie opuchnú, sčervenajú a bolia tak, že sa ich nedokážete ani dotknúť. Prvým útočiskom nadbytočnej kyseliny býva palec na nohe, nasledujú kĺby na rukách a nohách. Niekedy sa udomácni v obličkách a tie môžu zlyhať, alebo sa v nich vytvoria kamene. „ Hyperurikémia, zvýšená hladina kyseliny močovej v krvi, nevyvoláva u väčšiny ľudí žiadne subjektívne ťažkosti, “ upozorňuje MUDr. Jana Bendová, praktická lekárka pre dospelých. „ Patrí však k rizikovým faktorom srdcovocievnych ochorení, napríklad ischemickej choroby srdca. Dnou trpia zvyčajne ľudia, ktorí radi jedia, hlavne veľa mäsa a často sú nestriedmi v konzumácii alkoholu,“ dodáva MUDr. Jana Bendová. Dnou trpeli mnohí známi ľudia, nazývali ju choroba kráľov, alebo bohatých ľudí. Mal ju Benjamin Franklin, kráľ Henrich VIII., či František Rákoczy II.
KEDY SA OZVE
Pri dne sa striedajú obdobia pokoja, kedy stačí na zníženie hladiny kyseliny močovej udržiavacia liečba a obdobia záchvatov, kedy pacient užíva lieky na zmiernenie bolesti a zápalu. Smola je, že dny sa nadobro nezbavíte, hoci budete disciplinovane dodržiavať diétu. „ Vyššia pravdepodobnosť, že sa dna ozve i pri malom porušení diéty je, keď sa naraz spojí viac rizikových faktorov - ste vyčerpaní, nevyspatí, prežívate veľa stresových situácií, alebo máte veľa fyzickej námahy. Svoju úlohu zohráva aj dedičnosť. Ľudia sa všeobecne delia na tých, ktorí obľubujú mäso a tých, čo majú radi sladkosti. Rovnako je to pri dne. Ak ste mäsoví, trpíte pri obmedzení mäsa a údenín, sladkým zasa chýba najmä čokoláda. Dôležitý je spôsob prípravy jedla, absolútne nevhodné je vyprážanie, lepšie je dusenie. Nezabúdajte na dostatočný príjem tekutín,“ zdôrazňuje doktorka Jana Bendová.
Tip
Čerešne a citrónová voda Veľa čerstvých čerešní alebo citrónovej vody, to pomohlo mnohým pacientom doktorky Jany Bendovej. „ Povedali mi, že dna ich naučila sebaovládaniu a začali si viac uvedomovať hodnotu potravín, najmä čerstvého ovocia i zeleniny.“
Schlaďte záchvat
Záchvat dny vyvolávajú najčastejšie jedlá bohaté na puríny, vnútornosti ako pečeň, obličky, pľúca, zabíjačkové jedlá a výrobky, klobásy, jaternice, tlačenka, mastné a ostro korenené jedlá, ďalej červené mäsá, ale aj pivo, destiláty a ťažké vína. Po prepuknutí akútneho záchvatu pite veľa čaju, ovocných štiav a minerálnej vody. Z potravín sú vhodné iba sucháre, keksy a ovocie, neskôr mliečne výrobky, sacharidová strava a veľa ovocia. Po skončení záchvatu môžete jesť i bielkovinové jedlá pripravené na rastlinnom tuku či oleji, postupne aj varené, prípadne dusené mäso, vyhýbajte sa pečenému s pikantnými koreninami.
ZAKÁZANÉ SÚ:
- alkoholické nápoje, vnútornosti, mäsové výťažky, ťažké mäsá, silné mäsové vývary, divina, sardinky, šproty.
V OBMEDZENOM MNOŽSTVE:
- varené mäso, hydina, ryby, strukoviny, špenát.
IBA VEĽMI MÁLO:
- uležané syry, slabé pivá, ľahké vína.
VHODNÉ SÚ:
- zelenina, ovocie, mlieko a mliečne výrobky, syry, vajcia, obilniny, zemiaky, ryža, pitná voda, alkalické nesýtené alebo mierne sýtené minerálky, nesladené bylinkové čaje, prírodné ovocné šťavy.