Reklama

Neuveriteľné účinky kyslej kapusty. Stavte sa, že všetky nepoznáte

Kvasenie vytvára podmienky na podporu rastu probiotík, ktoré nájdete aj v kefíre alebo jogurte.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Možno viete, že kvasená kapusta je bomba na imunitu, ale dokáže toho ešte oveľa viac. Stačí si dať každý deň trošku a bojujete proti tým najhorším civilizačným ochoreniam.

Nikto nepochybuje o tom, že kyslá kapusta je veľmi výživná. „Jedna šálka kvasenej kapusty, čo je približne 150 gramov obsahuje 27 kalórií, ani gram tuku, 7 gramov sacharidov, 4 gramy vlákniny, 1 gram proteínov, 35 % odporúčanej výživovej dávky vitamínu C a 23 % vitamínu K. Obsahuje aj železo, magnézium, vitamín B6, foláty, med a draslík,“ vymenúva nutričná špecialistka Ing. Gabriela Slováková z Goljer Clinic v Bratislave.

Ako to celé funguje?

Odborníčka Gabriela Slováková hovorí, že kyslá kapusta je výživná práve vďaka fermentácii. Vysvetľuje, že je to proces, kde mikroorganizmy trávia prirodzený cukor v kapuste a menia ho na oxid uhličitý a organické kyseliny. Fermentácia začína, keď sa kvasinky a baktérie, ktoré sa bežne vyskytujú v kapuste dostanú do kontaktu s cukrom, ktorý je v nej tiež. „Fermentácia kvasenej kapusty vytvára podmienky na podporu rastu probiotík, ktoré nájdete aj v kefíre alebo jogurte. Pomáhajú potravu robiť ľahšie stráviteľnou, čo napomáha tráviacemu traktu lepšie vstrebávať určité vitamíny a minerály. Na druhej strane kvasená kapusta ma vysoký obsah sodíka, takže si musíte sledovať koľko potravín s obsahom sodíka ste skonzumovali,“ upozorňuje nutričná špecialistka, že obsah sodíka závisí od množstva soli, ktorú ste pri výrobe kyslej kapusty použili.

Podporuje imunitu

Najznámejším benefitom kyslej kapusty je jej fantastický vplyv na imunitu, pretože je bohatým zdrojom probiotík a živín. „Probiotiká v kvasenej kapuste pomáhajú udržať črevnú mikroflóru v dobrom stave a tým podporovať imunitu. Zachovanie zdravej mikroflóry dokonca preventívne potláča rast škodlivých baktérií a môže pomáhať produkovať protilátky,“ vysvetľuje Gabriela Slováková z Goljer Clinic v Bratislave. Hovorí, že pravidelná konzumácia probotických potravín môže pomôcť redukovať výskyt infekcií tráviaceho traktu a infekcií spôsobených prechladnutím. Ak ste chorí, pravidelná konzumácia probioticky bohatej stravy pomáha k rýchlejšej rekonvalescencii a môže zredukovať potrebu antibiotík až o 33 %.

Zabráni rakovine? Spevní kosti? Ochráni cievy? ►

Zlepšuje trávenie

Zdroj: Shutterstock

Nutričná poradkyňa Gabriela Slováková prezrádza, že tráviaci systém človeka obsahuje viac ako 100 triliónov mikroorganizmov alebo črevnej mikroflóry, čo je viac ako 10 násobok počtu všetkých buniek nášho tela. „Kvasená kapusta obsahuje probiotiká, ktoré sú prospešnými baktériami pre nás organizmus. Pomáhajú nám bojovať s toxínmi a škodlivými baktériami v tráviacom trakte. Celkovo zlepšujú trávenie a zdravie,“ vysvetľuje. Po kyslej kapuste siahnite aj keď užívate alebo ste užívali antibiotiká. „Probiotiká v kvasenej kapuste pomáhajú zlepšiť črevnú mikroflóru, ktorá býva často narušená užívaním antibiotík. Dokáže redukovať hnačku alebo predchádzať hnačke, ktorú antibiotiká spôsobili,“ hovorí nutričná špecialistka. Výskum tiež ukazuje, že probiotiká môžu znížiť: plyny v tráviacom trakte, nafukovanie, výskyt zápchy, hnačky, symptómy spojené s Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou. „Rozličné kmene baktérií môžu mat rozličné pozitívne účinky na zdravie. Preto je dôležité konzumovať široké spektrum rôznych probiotických kmeňov. Výskum dokazuje, že 1 porcia kvasenej kapusty môže obsahovať až 28 rôznych bakteriálnych kmeňov,“ prezrádza Gabriela Slováková z Goljer Clinic v Bratislave. Okrem probiotík, kvasená kapusta obsahuje aj rôzne enzýmy, ktoré pomáhajú štiepiť živiny na menšie zložky, na ľahšie stráviteľnú formu.

Nutričná poradkyňa Gabriela Slováková prezrádza, že tráviaci systém človeka obsahuje viac ako 100 triliónov mikroorganizmov alebo črevnej mikroflóry, čo je viac ako 10 násobok počtu všetkých buniek nášho tela. „Kvasená kapusta obsahuje probiotiká, ktoré sú prospešnými baktériami pre nás organizmus. Pomáhajú nám bojovať s toxínmi a škodlivými baktériami v tráviacom trakte. Celkovo zlepšujú trávenie a zdravie,“ vysvetľuje. Po kyslej kapuste siahnite aj keď užívate alebo ste užívali antibiotiká. „Probiotiká v kvasenej kapuste pomáhajú zlepšiť črevnú mikroflóru, ktorá býva často narušená užívaním antibiotík. Dokáže redukovať hnačku alebo predchádzať hnačke, ktorú antibiotiká spôsobili,“ hovorí nutričná špecialistka. Výskum tiež ukazuje, že probiotiká môžu znížiť:

  • plyny v tráviacom trakte,
  • nafukovanie,
  • výskyt zápchy,
  • hnačky,
  • symptómy spojené s Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou.

„Rozličné kmene baktérií môžu mat rozličné pozitívne účinky na zdravie. Preto je dôležité konzumovať široké spektrum rôznych probiotických kmeňov. Výskum dokazuje, že 1 porcia kvasenej kapusty môže obsahovať až 28 rôznych bakteriálnych kmeňov,“ prezrádza Gabriela Slováková z Goljer Clinic v Bratislave. Okrem probiotík, kvasená kapusta obsahuje aj rôzne enzýmy, ktoré pomáhajú štiepiť živiny na menšie zložky, na ľahšie stráviteľnú formu.

Pomôže vám schudnúť

Zdroj: Shutterstock

Kyslá kapusta vám pomôže schudnúť. „Pravidelná konzumácia kvasenej kapusty môže pomôcť k z zníženiu hmotnosti. Hlavným dôvodom je nízky obsah kalórii v kapuste a vysoký podiel vlákniny. Potraviny s vysokým obsahom vlákniny pomáhajú cítiť sa plnšími dlhšie, čo môže napomôcť k zníženiu kalorického príjmu v priebehu celého dna,“ vysvetľuje nutričná špecialistka.

Kyslá kapusta vám pomôže schudnúť. „Pravidelná konzumácia kvasenej kapusty môže pomôcť k z zníženiu hmotnosti. Hlavným dôvodom je nízky obsah kalórii v kapuste a vysoký podiel vlákniny. Potraviny s vysokým obsahom vlákniny pomáhajú cítiť sa plnšími dlhšie, čo môže napomôcť k zníženiu kalorického príjmu v priebehu celého dňa,“ vysvetľuje nutričná špecialistka.

Pomáha redukovať stres

Zdroj: Shutterstock

Kyslá kapusta podporuje funkciu mozgu. „Zatiaľ, čo vašu náladu ovplyvňuje to, čo jete, pôsobí to aj opačne. To, čo jete dôkáže ovplyvniť vašu náladu a funkciu mozgu. Množstvo nových štúdii potvrdilo, že medzi mozgom a tráviacim traktom je prepojenie. Bolo zistené, že určité druhy baktérií z tráviaceho traktu sú schopné zasielať informácie do mozgu. Napríklad, fermentované, probioticky bohaté potraviny prispievajú k zdravej mikroflóre, a tá prispieva k redukcii stresu a zachovaniu funkcií mozgu,“ vysvetľuje Gabriela Slováková. Pripomína tiež zistenie vedcov, že probiotiká prispievajú k zlepšeniu pamäti a znižujú prejavy úzkosti, depresie, autizmu a obsesívno-kompulzívnej poruchy. „Kvasená kapusta taktiež udržiava mozog v kondícii zvyšovaním vstrebávania takzvaných náladu zlepšujúcich minerálov, vrátane magnézia a zinku. Niektorí odborníci varujú, že zlúčeniny v kvasenej kapuste môžu reagovať s inhibítormi monoaminoxidazy (MAOIs) na liečbu depresie, úzkosti a Parkinsonovej choroby,“ upozorňuje nutričná špecialistka.

Kyslá kapusta podporuje funkciu mozgu. „Zatiaľ, čo vašu náladu ovplyvňuje to, čo jete, pôsobí to aj opačne. To, čo jete dôkáže ovplyvniť vašu náladu a funkciu mozgu. Množstvo nových štúdii potvrdilo, že medzi mozgom a tráviacim traktom je prepojenie. Bolo zistené, že určité druhy baktérií z tráviaceho traktu sú schopné zasielať informácie do mozgu. Napríklad, fermentované, probioticky bohaté potraviny prispievajú k zdravej mikroflóre, a tá prispieva k redukcii stresu a zachovaniu funkcií mozgu,“ vysvetľuje Gabriela Slováková. Pripomína tiež zistenie vedcov, že probiotiká prispievajú k zlepšeniu pamäti a znižujú prejavy úzkosti, depresie, autizmu a obsesívno-kompulzívnej poruchy. „Kvasená kapusta taktiež udržiava mozog v kondícii zvyšovaním vstrebávania takzvaných náladu zlepšujúcich minerálov, vrátane magnézia a zinku. Niektorí odborníci varujú, že zlúčeniny v kvasenej kapuste môžu reagovať s inhibítormi monoaminoxidazy (MAOIs) na liečbu depresie, úzkosti a Parkinsonovej choroby,“ upozorňuje nutričná špecialistka.

Predchádza rakovine

Zdroj: Shutterstock

„Kvasená kapusta môže znížiť riziko niektorých typov nádorov. Obsahuje veľké množstvo antioxidantov a iných rastlinných zložiek, ktoré prispievajú k zníženiu výskytu určitých druhov nádorov,“ hovorí nutričná špecialistka Gabriela Slováková. Je to najmä preto, že kvasená kapusta je skvelým zdrojom vitamínu K2. Je dokázané, že káčko predchádza vzniku rakoviny prostaty, spomaľuje rast nádorov pľúc a leukemických buniek. „Vitamín K2 premieňa určité druhy ľudských leukemických buniek na bežné biele krvinky. V bunkách niektorých mozgových nádorov, rakoviny žalúdka a rakoviny hrubého čreva zastavuje vitamín K reprodukčný bunkový cyklus a vyvoláva bunkovú smrť. Zároveň spúšťa DNA degradujúci proteín, ktorý rakovinové bunky potláča,“ opisuje najnovšie svetové výskumy docent Ing. Pavel Blažíček, PhD. Vo vitamíne K2 vidí efektívnu možnosť pre liečbu rakoviny, zároveň však priznáva, že je nevyhnutný ďalší výskum.

„Kvasená kapusta môže znížiť riziko niektorých typov nádorov. Obsahuje veľké množstvo antioxidantov a iných rastlinných zložiek, ktoré prispievajú k zníženiu výskytu určitých druhov nádorov,“ hovorí nutričná špecialistka Gabriela Slováková. Je to najmä preto, že kvasená kapusta je skvelým zdrojom vitamínu K2. Je dokázané, že káčko predchádza vzniku rakoviny prostaty, spomaľuje rast nádorov pľúc a leukemických buniek. „Vitamín K2 premieňa určité druhy ľudských leukemických buniek na bežné biele krvinky. V bunkách niektorých mozgových nádorov, rakoviny žalúdka a rakoviny hrubého čreva zastavuje vitamín K reprodukčný bunkový cyklus a vyvoláva bunkovú smrť. Zároveň spúšťa DNA degradujúci proteín, ktorý rakovinové bunky potláča,“ opisuje najnovšie svetové výskumy docent Ing. Pavel Blažíček, PhD. Vo vitamíne K2 vidí efektívnu možnosť pre liečbu rakoviny, zároveň však priznáva, že je nevyhnutný ďalší výskum.

Prospieva srdcu

Zdroj: Shutterstock

Kvasená kapusta prispieva aj k zdravému srdcu. „Obsahuje veľké množstvo vlákniny a probiotík, ktoré redukujú hladinu cholesterol v krvi a tiež znižujú krvný tlak,“ hovorí nutričná špecialistka Gabriela Slováková z Goljer Clinic v Bratislave. Práve vitamín K2 bráni ukladaniu vápnika v cievach a tým udržuje cievy čisté a pružné.

Kvasená kapusta prispieva aj k zdravému srdcu. „Obsahuje veľké množstvo vlákniny a probiotík, ktoré redukujú hladinu cholesterol v krvi a tiež znižujú krvný tlak,“ hovorí nutričná špecialistka Gabriela Slováková z Goljer Clinic v Bratislave. Práve vitamín K2 bráni ukladaniu vápnika v cievach a tým udržuje cievy čisté a pružné.

Pevné kosti

Zdroj: Shutterstock

Pevné kosti: Kyslá kapusta prospieva i kostiam, je to práve vďaka vysokému obsahu vitamínu K2. Káčko odstráni vápnik z ciev a prenesie ho do kostí. „Je to veľmi dôležitý minerál hlavne pre ženy počas menopauzy,“ hovorí nutričná špecialistka Gabriela Slováková.


Foto v texte: Shutterstock

Kyslá kapusta prospieva i kostiam, je to práve vďaka vysokému obsahu vitamínu K2. Káčko odstráni vápnik z ciev a prenesie ho do kostí. „Je to veľmi dôležitý minerál hlavne pre ženy počas menopauzy,“ hovorí nutričná špecialistka Gabriela Slováková.