Lisované pekárske droždie sa vo svojej terajšej podobe používa od polovice 19. storočia a to predovšetkým ako kypriaci prostriedok pri pečení chleba a pečiva. Sú to lisované pivné kvasinky s trochou múky.
Droždie obsahuje zmes bakteriálnych organizmov a to hlavne kvasinky Saccharomyces cerevisiae, viditeľné len pod mikroskopom. Tieto živé kultúry obsahujú vitamíny skupiny B, vitamín D a v stopových množstvách minerály ako železo, meď, vlákninu, minerálne soli, esenciálne kyseliny a aminokyseliny, enzýmy, proteíny, uhľohydráty aj lipidy.
Droždie vzhľadom na bohatý obsah prospešných látok pôsobí na naše trávenie, odstraňuje nadúvanie a podporuje chuť do jedla. Pozitívne vplýva na funkciu čriev, pomáha predchádzať zápche a celkovo podporuje vylučovanie.
Videorecept na drožďovú pomazánku nájdete na ďalšej strane ►►►