MENU
zdravy-zivot

Viete, čo si máte všímať pri kúpe kyslej kapusty? Nenechajte sa oklamať!

Ideálne je, ak si kúpite kapustu priamo zo suda. Nezabudnite ju však ochutnať!
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

Viete, čo si máte všímať pri kúpe kyslej kapusty? Nenechajte sa oklamať!

Budete variť kapustnicu? Ak ju nemáte v sude, nutričná špecialistka vám poradí, čo si máte všímať pri jej nákupe.

Kvasená kapusta je TOP-ka! Ak telu potrebujete dodať probiotiká v najprirodzenejšej podobe, nemôžete spraviť lepšie, ako dať si denne trochu kyslej kapusty. Stačí iba medzi prsty!  To je množstvo, ktoré vám pomôže udržať črevnú mikroflóru v dobrom stave a tým podporovať imunitu. „Zachovanie dobrej mikroflóry dokonca preventívne potláča rast škodlivých baktérií a môže pomáhať produkovať protilátky. Pravidelná konzumácia probotických potravín pomáha redukovať výskyt infekcií tráviaceho traktu a ochorení spôsobených prechladnutím,“ hovorí nutričná špecialistka Ing. Gabriela Slováková.

Kupujte nepasterizovanú

„Vyhýbajte sa pasterizovaným formám, pasterizácia zabíja väčšinu probiotických baktérií,“ radí odborníčka. Podstatou pasterizácie je krátkodobé zvýšenie teploty. Od prevarenia sa líši tým, že pasterizácia výrazne nemení vlastnosti kapusty. Ohrieva sa na 60 – 75 °C  polhodinu až dve hodiny. Za tento čas by sa mali zničiť mikroorganizmy, ibaže pasterizáciou sa zlikvidujú aj dobré baktéria – probiotiká. 

Pridali do nej cukor? 

Čítate si zloženie na obale a vidíte tam cukor? Stáva sa to často, ale pri výrobe kyslej kapusty cukor nemá čo robiť.  „Vyhýbajte sa kvasenej kapuste s obsahom pridaného cukru. Kyslá kapusta by mala obsahovať len 2 ingrediencie: kapustu a soľ. Niektoré variácie môžu obsahovať aj inú zeleninu, ale nie cukor! Jednoducho si to skontrolujete na obale v časti zlozenie. Môžete ho nájsť pod názvom cukor, glukózový sirup, fruktózový sirup či fruktóza,“ vysvetľuje Gabriela Slováková.

Zakonzervovali ju? 

Nemusí byť v konzerve, aby ste v obchode natrafili na kapustu s konzervantmi! „Vyhýbajte sa im – veľa obchodov predáva kvasenú kapustu s vysokým podielom konzervantov, ktoré znižujú množstvo probiotík,“ vystríha nutričný špecialistka. Kapusta by mala maž na obale informáciu, že neobsahuje konzervanty. 

V čom ju kúpiť?

V sklenenom pohári zoženiete iba pasterizovanú kapustu! Rozpínavé plyny by totiž dokázali roztrhnúť sklenený pohár. Naopak sa nemusíte báť kapusty, ktorá je v igelitovom obale a máte pocit, že každú chvíľu praskne. Práve baktérie vytvárajú plyny. Ak je obal nafúknutý, znamená to, že baktérie žijú. Ideálne je, ak si kúpite kapustu priamo zo suda. Nezabudnite ju však ochutnať! Pravá kyslá kapusta chrumká. Ak ju podvodník iba polial octom, zmäkne. 

Kyslá kapusta je vitamínová bomba!Kyslá kapusta je vitamínová bomba!
Kyslá kapusta je vitamínová bomba!
Zdroj: Shutterstock

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Môže priveľa produktov obsahujúcich fluór poškodiť zuby?

Je vhodné myslieť na to, že vždy všetkého veľa škodí. Fluór je pre organizmus potrebný a prijímame ho už vo vode, v strave, v zubných pastách, ako ste uviedli a aj v spomínanom géli. Fluór totiž prispieva k silnejším a odolnejším zubom a znižuje výskyt zubného kazu.

Nadmerný príjem sa prejavuje najmä podľa toho, akým spôsobom ho používate. Ak ide iba o použitie na zuby a nedochádza ku konzumácii prehltnutím, najčastejším prejavom sú biele škvrny na zuboch.

Ak by však dochádzalo k prehĺtaniu, čo je časté najmä u detí, môže dôjsť najmä k odvápneniu kostí a tkanív. To sa prejavuje bolesťami kĺbov, osteoporózou, krehkými zubami a podobne. V prípade nadmerných dávok môžu sa objaviť celkové príznaky, kam patrí najmä porucha pamäťových funkcií a kostná fluoróza, ktorá vedie k stuhnutosti kĺbov.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Ako si môžem pomôcť, aby sa mi zlepšili pečeňové funkcie?

Stukovatenie pečene, steatóza, je chronické ochorenie, pri ktorom sa tukové kvapôčky hromadia v hepatocytoch, pečeňových bunkách. Alkohol je len jednou z príčin vzniku steatózy, vo vašom prípade ide o poruchu metabolizmu, nadmernú telesnú hmotnosť, takzvanú nealkoholovú steatózu.

Pri správnej strave a dostatočnej fyzickej aktivite je možné steatózu zvrátiť. Pokúste sa viesť aktívny životný štýl, jesť správne, normalizovať telesnú hmotnosť. Je potrebné  plynule  znížiť hmotnosť, pretože prudký úbytok môže viesť k zrýchleniu procesov fibrózy pečeňového tkaniva. Pokiaľ ide o medikamentóznu liečbu, možnosťou je užívanie hepatoprotektorov, liekov na báze esenciálnych fosfolipidov, antioxidantov a rastlinných prípravkov, ktoré pomôžu zlepšiť odtok žlče.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor