Kvasená kapusta je TOP-ka! Ak telu potrebujete dodať probiotiká v najprirodzenejšej podobe, nemôžete spraviť lepšie, ako dať si denne trochu kyslej kapusty. Stačí iba medzi prsty! To je množstvo, ktoré vám pomôže udržať črevnú mikroflóru v dobrom stave a tým podporovať imunitu. „Zachovanie dobrej mikroflóry dokonca preventívne potláča rast škodlivých baktérií a môže pomáhať produkovať protilátky. Pravidelná konzumácia probotických potravín pomáha redukovať výskyt infekcií tráviaceho traktu a ochorení spôsobených prechladnutím,“ hovorí nutričná špecialistka Ing. Gabriela Slováková.
Kupujte nepasterizovanú
„Vyhýbajte sa pasterizovaným formám, pasterizácia zabíja väčšinu probiotických baktérií,“ radí odborníčka. Podstatou pasterizácie je krátkodobé zvýšenie teploty. Od prevarenia sa líši tým, že pasterizácia výrazne nemení vlastnosti kapusty. Ohrieva sa na 60 – 75 °C polhodinu až dve hodiny. Za tento čas by sa mali zničiť mikroorganizmy, ibaže pasterizáciou sa zlikvidujú aj dobré baktéria – probiotiká.
Pridali do nej cukor?
Čítate si zloženie na obale a vidíte tam cukor? Stáva sa to často, ale pri výrobe kyslej kapusty cukor nemá čo robiť. „Vyhýbajte sa kvasenej kapuste s obsahom pridaného cukru. Kyslá kapusta by mala obsahovať len 2 ingrediencie: kapustu a soľ. Niektoré variácie môžu obsahovať aj inú zeleninu, ale nie cukor! Jednoducho si to skontrolujete na obale v časti zlozenie. Môžete ho nájsť pod názvom cukor, glukózový sirup, fruktózový sirup či fruktóza,“ vysvetľuje Gabriela Slováková.
Zakonzervovali ju?
Nemusí byť v konzerve, aby ste v obchode natrafili na kapustu s konzervantmi! „Vyhýbajte sa im – veľa obchodov predáva kvasenú kapustu s vysokým podielom konzervantov, ktoré znižujú množstvo probiotík,“ vystríha nutričný špecialistka. Kapusta by mala maž na obale informáciu, že neobsahuje konzervanty.
V čom ju kúpiť?
V sklenenom pohári zoženiete iba pasterizovanú kapustu! Rozpínavé plyny by totiž dokázali roztrhnúť sklenený pohár. Naopak sa nemusíte báť kapusty, ktorá je v igelitovom obale a máte pocit, že každú chvíľu praskne. Práve baktérie vytvárajú plyny. Ak je obal nafúknutý, znamená to, že baktérie žijú. Ideálne je, ak si kúpite kapustu priamo zo suda. Nezabudnite ju však ochutnať! Pravá kyslá kapusta chrumká. Ak ju podvodník iba polial octom, zmäkne.