MENU
zdravy-zivot

Negatívne emócie spaľujú vitamín C. Výživová odborníčka radí, ako posilniť imunitu

Upokojte sa a môžete jesť takmer všetko.

Súvisiace témy

Zdravý život

Negatívne emócie spaľujú vitamín C. Výživová odborníčka radí, ako posilniť imunitu

Tohtoročná jeseň a zima je výnimočná v tom, že k bežným vírusom nádchy a chrípky sa pridáva aj nový koronavírus, s ktorým sa naše organizmy ešte nestretli.

Pevná imunita je ešte dôležitejšia ako inokedy. Položte jej správne základy a nepodliehajte panike. „Správne zložená výživa vrátane zdravého životného štýlu a dostatočnej rekonvalescencie po prekonaných respiračných ochoreniach vie často rozvoju takýchto ochorení zabrániť, alebo podstatne znížiť ich výskyt. Nezabúdajte, že aj únava, vyčerpanie, námaha ovplyvňujú imunitu. Pri záporných emóciách ako hnev či plač trvajúcich len niekoľko minút dokáže organizmus spáliť 2000 - 3000 mg vitamínu C. Pre porovnanie 100 g čiernych ríbezlí obsahuje cca 180 mg vitamínu C. Čo je to oproti strate 2500 mg vitamínu C z niekoľkých minút stresu! Preto strach, hnev a stres v tomto covidovom období zbytočne znižuje imunitu,“ hovorí výživová odborníčka Ing. Petra Pavuková.

Ktoré živiny vám teraz nesmú chýbať a v ktorých potravinách na každý deň ich nájdete dostatok?

Bielkoviny

Už pri bežnej chrípke sa zvyšuje potreba bielkovín na dvojnásobok odporúčaných dávok. „V opačnom prípade sa spotrebujú bielkoviny orgánových zásob, najmä zo svalovej hmoty. Dôsledkom je katabolizmus, ktorý si vyžaduje dostatočný prísun nutričných substrátov a to ako aminokyselín, tak aj vhodných lipidov. V opačnom prípade dochádza k potlačeniu imunity,“ upozorňuje výživová odborníčka. „Negatívne na imunitu vplýva najmä nedostatok esenciálnych aminokyselín. Aminokyselinou mimoriadneho významu je glutamín. Funguje jednak ako energetický základ, je donorom dusíka, ktorý je dôležitý pri delení a diferenciácii buniek, podporuje i schopnosť buniek pohlcovať cudzorodé častice. Glutamínu sa pripisuje veľká úloha pri zvládaní ťažkých infekčných stavov u hospitalizovaných pacientov a tiež pri zachovaní štruktúry črevnej štruktúry čreva.“

Glutamín je bežnou súčasťou proteínov, nájdete ho preto vo všetkých na bielkoviny bohatých potravinách, najmä v mäse, mliečnych výrobkoch a strukovinách.

Potravina na každý deň: 1 vajcePotravina na každý deň: 1 vajce
Potravina na každý deň: 1 vajce
Zdroj: Shutterstock

 

Pokračovať Ďalej (1/7)

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Je potrebné pri náleze žlčníkových kameňov vždy podstúpiť operáciu?

Kamene v žlčníku predstavujú potenciálne riziko. Nakoľko nemajú obranyschopnosť voči baktériám, môžu vyvolať zápaly žlčníka. Keď sú kamienky malé, vzniká v žlčníku tzv. blato. Medzi kamienkami sú prítomné baktérie, ktoré sa môžu kedykoľvek rozmnožiť a vytvoriť zápal. Nebezpečné sú však nielen malé, ale aj väčšie kamene. Tie môžu prederaviť žlčník. Bez ohľadu na to, či sú kamene malé alebo veľké, pri operácii sa odstraňuje celý žlčník.
Ďalším rizikom je prestúpenie kameňa cez maličký ductus cysticus do žlčovodu alebo do spoločného vývodu žlčovodu a pankreatovodu. Ak nastane upchatie v mieste, kde sa spájajú pri prechode do dvanástnika, môže vzniknúť pankreatitída, ožltnutie a žltačka. Pankreatitída a takisto žltačka sú život ohrozujúce ochorenia.
Vzhľadom na spomenuté riziká by som odporučil čo najskôr vyhľadať skúseného špecialistu, u ktorého by ste podstúpili operáciu. V aktuálnej situácii je vhodnejšie nájsť menšie pracovisko jednodňovej chirurgie. Výhodou je, že ako pacient prídete do kontaktu len s minimálnym množstvom zdravotníckeho personálu a iných pacientov. V zariadeniach jednodňovej chirurgie sa po operácii žlčníka vyžaduje hospitalizácia len na 1 noc, takže riziko nákazy je výrazne nižšie ako pri niekoľkodňovom pobyte vo veľkej nemocnici.
Dovtedy, kým podstúpite operáciu, je potrebné dodržiavať špeciálnu diétu. Zakázané sú tučné a vysmážané jedlá. Po ich konzumácii sa žlčník prudko stiahne a hrozí riziko koliky. Vhodné je užívanie tzv. spazmolytík. Ide o lieky, ktoré uvoľňujú hladkú svalovinu na tráviacom trakte, vďaka čomu sa znižuje bolestivosť.

čítať viac

Môže za každodennú bolesť hrdla alergia alebo zápal?

Bolesť v hrdle postihuje deti výrazne častejšie než dospelých, až osemkrát ročne. Detská sliznica v hrdle je veľmi citlivá. Bežne sa spája s infekciou alebo aj neinfekčným zápalom, napríklad z alergie. Môže vzniknúť vďaka obyčajnému pobytu vonku na studenom vzduchu alebo v suchom vzduchu v interiéri. V prípade, že za bolesťami hrdla nie sú vážne infekcie a zápaly, ale iba miernejšie podráždenie či prechladnutie, môžete ho riešiť domácimi prostriedkami. Veľmi dôležité je pravidelné dopĺňanie tekutín. Tam, kde bude dieťa ležať počas dňa aj spať v noci, by ste mali dostatočne zvlhčovať vzduch, nakoľko príliš suché ovzdušie podporuje dráždenie sliznice v hrdle. Pravidelne vetrajte. Na kloktanie aj na pitie využite viacero overených a osvedčených prírodných prostriedkov či rastlín. Pri pretrvávaní bolesti hrdla navštívte vášho pediatra, ktorý na základe aj iných klinických symptómov určí, či dieťa musí vyšetriť alergiológ.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor

Diskusia