Pevná imunita je ešte dôležitejšia ako inokedy. Položte jej správne základy a nepodliehajte panike. „Správne zložená výživa vrátane zdravého životného štýlu a dostatočnej rekonvalescencie po prekonaných respiračných ochoreniach vie často rozvoju takýchto ochorení zabrániť, alebo podstatne znížiť ich výskyt. Nezabúdajte, že aj únava, vyčerpanie, námaha ovplyvňujú imunitu. Pri záporných emóciách ako hnev či plač trvajúcich len niekoľko minút dokáže organizmus spáliť 2000 - 3000 mg vitamínu C. Pre porovnanie 100 g čiernych ríbezlí obsahuje cca 180 mg vitamínu C. Čo je to oproti strate 2500 mg vitamínu C z niekoľkých minút stresu! Preto strach, hnev a stres v tomto covidovom období zbytočne znižuje imunitu,“ hovorí výživová odborníčka Ing. Petra Pavuková.
Ktoré živiny vám teraz nesmú chýbať a v ktorých potravinách na každý deň ich nájdete dostatok?
Bielkoviny
Už pri bežnej chrípke sa zvyšuje potreba bielkovín na dvojnásobok odporúčaných dávok. „V opačnom prípade sa spotrebujú bielkoviny orgánových zásob, najmä zo svalovej hmoty. Dôsledkom je katabolizmus, ktorý si vyžaduje dostatočný prísun nutričných substrátov a to ako aminokyselín, tak aj vhodných lipidov. V opačnom prípade dochádza k potlačeniu imunity,“ upozorňuje výživová odborníčka. „Negatívne na imunitu vplýva najmä nedostatok esenciálnych aminokyselín. Aminokyselinou mimoriadneho významu je glutamín. Funguje jednak ako energetický základ, je donorom dusíka, ktorý je dôležitý pri delení a diferenciácii buniek, podporuje i schopnosť buniek pohlcovať cudzorodé častice. Glutamínu sa pripisuje veľká úloha pri zvládaní ťažkých infekčných stavov u hospitalizovaných pacientov a tiež pri zachovaní štruktúry črevnej štruktúry čreva.“
Glutamín je bežnou súčasťou proteínov, nájdete ho preto vo všetkých na bielkoviny bohatých potravinách, najmä v mäse, mliečnych výrobkoch a strukovinách.