MENU
zdravy-zivot

Nedýchaj na mňa! Zápach z úst môže mať aj vážne príčiny

. Zriedkavým, avšak závažným zdrojom zápachu môže byť aj nádorové ochorenie v ústnej dutine.
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

Nedýchaj na mňa! Zápach z úst môže mať aj vážne príčiny

Tráviť čas s človekom, ktorému zapácha z úst, nie je bohviečo. Zápach z úst zďaleka nie je len spoločenským problémom. Môže so sebou prinášať aj zdravotné riziko, preto pátrajte po príčine.

Bola som nadšená, keď si ku mne v autobuse pri­sadla známa, ktorú som nestrela dobrých pár mesiacov. Mali sme si čo povedať. Radosť z rozhovoru mi kazil nepríjemný zápach, ktorý vychádzal z Janiných úst. Pracuje v kancelárii, denne prichádza do kontaktu s množstvom ľudí. „To ju doposiaľ na to nikto neupozornil?“ preblesklo mi hlavou. Ktovie, možno som to mala byť práve ja. Ten odvážlivec, ktorý ju taktne upozorní na drobnú nepríjemnosť. Nechcela som však kaziť spoločný čas nevhodnou poznámkou. Zaumienila som si, že aspoň skúsim pátrať po príčine zápachu z úst. Pretože ľudí, ktorí majú „problémy s dychom“, je viac než dosť.

Začína v ústach

„Zdroj halitózy, teda nepríjemného zápachu z úst sa vo väčšine prípadov nachádza priamo v ústnej dutine. Hovoríme vtedy o orálnej halitóze typu 1,“ vysvetľuje MDDr. Branislav Borza, maxilofaciálny chirurg zo stomatologickej kliniky v Košiciach. Najčastejšou príčinou je nedostatočná hygiena, pri ktorej je zdrojom samotného zápachu orálny biofilm. Ten sa nachádza na povrchu slizníc, zubov a zubných náhrad. „Vo zvýšenej miere sa takýto biofilm kumuluje na ťažko čistiteľných miestach v ústnej dutine, ako sú parodontálne vačky, medzizubné priestory, nesprávne zhotovené výplne alebo nečisté zubné náhrady. Nepríjemný zápach z úst nás môže upozorniť aj na prebiehajúci akútny alebo chronický zápal zubnej príčiny, ale aj herpesová infekcia. Zriedkavým, avšak závažným zdrojom zápachu môže byť aj nádorové ochorenie v ústnej dutine a hornej časti aerodigestívneho traktu,“ upozorňuje lekár na ďalšie možné príčiny zápachu z úst. To však nie je všetko. Na vzniku halitózy sa môže podpísať aj nedostatok slín, niektoré druhy liekov, jedlo, alkohol či fajčenie.

Zápach po konzumácii cesnaku sa šíri aj pokožkou.Zápach po konzumácii cesnaku sa šíri aj pokožkou.
Zápach po konzumácii cesnaku sa šíri aj pokožkou.
Zdroj: shutterstock.com

Spoločenské tabu

Zápach z úst môže podľa štúdií trápiť 25 až 50 percent obyvateľstva. Prečo až také veľké rozpätie? „Samotná halitóza nemá presné indikačné kritériá, preto je ťažké určiť, kde sa nachádza hranica. Pre spoločnosť predstavuje problém v tom, že človek si samotný zápach často neuvedomuje a okolie väčšinou na tento problém jedinca neupozorní. Preto je halitóza považovaná za veľké spoločenské tabu. Spoločnosť si však tento problém uvedomuje, preto sa ročne minú obrovské finančné prostriedky na rôzne ústne dezodoranty. V USA je to ročne 1 miliarda dolárov,“ objasňuje doktor Borza.

Pokračovanie na ďalšej strane

Pokračovať Ďalej (1/2)

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Ako si môžem pomôcť, aby sa mi zlepšili pečeňové funkcie?

Stukovatenie pečene, steatóza, je chronické ochorenie, pri ktorom sa tukové kvapôčky hromadia v hepatocytoch, pečeňových bunkách. Alkohol je len jednou z príčin vzniku steatózy, vo vašom prípade ide o poruchu metabolizmu, nadmernú telesnú hmotnosť, takzvanú nealkoholovú steatózu.

Pri správnej strave a dostatočnej fyzickej aktivite je možné steatózu zvrátiť. Pokúste sa viesť aktívny životný štýl, jesť správne, normalizovať telesnú hmotnosť. Je potrebné  plynule  znížiť hmotnosť, pretože prudký úbytok môže viesť k zrýchleniu procesov fibrózy pečeňového tkaniva. Pokiaľ ide o medikamentóznu liečbu, možnosťou je užívanie hepatoprotektorov, liekov na báze esenciálnych fosfolipidov, antioxidantov a rastlinných prípravkov, ktoré pomôžu zlepšiť odtok žlče.

čítať viac

Nahradí vitamín P aj iné vitamíny, už nemusím nič iné užívať?

Vitamín P je skôr neoficiálny názov, ktorý sa používa na označenie skupiny bioaktívnych látok známych ako flavonoidy. Sú to fytochemikálie, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách. Majú rôzne účinky, ktoré sú dôležité pre udržanie dobrého zdravia. Antioxidačné pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele, čím ochraňujú bunky pred poškodením a pomáhajú predchádzať rôznym ochoreniam.

Protizápalové účinky majú schopnosť zlepšiť elasticitu ciev a znižovať zápalové procesy v kardiovaskulárnom systéme, čo pomáha znížiť riziko srdcových ochorení. Imunomodulačné podporujú imunitný systém a organizmu pomáhajú bojovať proti infekciám.

Najznámejšie flavonoidy sú citrín, rutín, hesperidín, kvercetín a eriodictyol. Potraviny, ktoré obsahujú bohaté množstvo flavonoidov, teda vitamínu P, sú najmä rôzne druhy ovocia a zeleniny, napríklad jablká, hrozno, citrusové ovocie, brokolica, cesnak, cibuľa, rajčiny, bobuľové ovocie, zelený čaj, horká čokoláda.

Vitamín P môže poskytovať určité benefity, ktoré súvisia s príjmom flavonoidov. Ale je dôležité uvedomiť si, že flavonoidy sú len jedna skupina z mnohých dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších živín potrebných pre optimálne zdravie. Takže áno, je vhodné doplniť aj ďalšie vitamíny a minerály popri substitúcii vitamínu P.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor