MENU
zdravy-zivot

Nechutenstvo pri chorobe: Nútiť sa či hladovať? Odpoveď je jednoznačná

Vedci dúfajú, že objavia nové terapie spojené so stratou chuti do jedla a liečením chorôb.
Zdroj: Shutterstock

Súvisiace témy

Zdravý život

Nechutenstvo pri chorobe: Nútiť sa či hladovať? Odpoveď je jednoznačná

Jete málo či dokonca nič, keď vás prepadne prechladnutie a horúčka? Odborníci varujú, že nízky príjem kalórií môže skomplikovať váš boj s infekciou.

Je bežné, že pri chorobe strácame chuť do jedla. No jedením a teda prijímaním energie počas infekčnej choroby bránite podľa vedcov tomu, aby sa baktérie rozšírili aj do ďalších orgánov vo vašom tele. Že ani vy nemáte chuť jesť, keď vás trápi horúčka? Dajte si aspoň čosi. Podľa novej štúdie tým blokujete šírenie baktérií do ďalších orgánov cez črevá. Práve preto, aby sa mohli šíriť po tele, blokujú totiž baktérie vašu chuť do jedla. Preukázala to štúdia, ktorú robili na Salk Institute v Kalifornii na myšiach infikovaných baktériou Salmonella typhimurium.

Chrípka nie je prechladnutie: Ak ju neliečite, môže vám ísť o život! 

Prešibané baktérie blokujú chuť do jedla

Hlavná autorka štúdie Sheila Rao povedala: „Zistili sme, že strata chuti do jedla robí salmonelu viac virulentnou. Pravdepodobne je to preto, že musí pre seba hľadať živiny aj mimo čriev.“ Dôsledkom zvýšenej virulencie bola rýchlejšia smrť „hostiteľskej“ myšky. Na druhej strane sa tým však znížila možnosť baktérií prenášať sa na ďalšie myši.

V prípade, ak nakazená myš jedla viac a prežila aj s infekciou dlhšie obdobie, baktérie salmonely sa prostredníctvom výkalov tejto myši mohli šíriť aj na iné zvieratá. Vedci odhalili, že „prešibaná“ salmonela produkuje molekuly nazvané SlrP. Tieto molekuly blokujú aktiváciu imunitných bielkovín v čreve, ktoré inak vysielajú do mozgu informáciu, že telo stratilo chuť do jedla. Ak by totiž myš nejedla, rýchlejšie by uhynula a infekcia sa prestala šíriť.

Tip Zdravia: Tieto 4 polievky zaženú príznaky choroby 

Liečba jedlom, hladom či antibiotikami?

Vedci chcú teraz skúmať ďalšie možnosti tohto objavu, ktoré by súviseli s ľudským zdravím. Hľadajú súbor baktérií v ľudských telách, ktoré by mali podobné účinky a dúfajú, že objavia nové terapie spojené so stratou chuti do jedla a liečením chorôb. „Teraz, keď sme identifikovali mechanizmus, ktorý reguluje chuť do jedla, chceme odhaliť, či sa nám podarí znížiť chuť do jedla prostredníctvom tohto mechanizmu v prípadoch metabolických ochorení,“ uviedla doktorka Janelle Ayresová z inštitútu pre imunológiu a mikrobiálne patogenézy.

Viac: Ako správne užívať antibiotiká? Toto by ste o liečbe mali vedieť 

Objav by tiež mohol pomôcť vyvinúť liečbu infekčných ochorení inak, ako podávaním antibiotík, a to nutričnou intervenciou. „Hľadanie alternatív k antibiotikám je nesmierne dôležité, pretože tieto lieky už vyvolali vývoj smrteľných kmeňov baktérií rezistentných na antibiotiká,“ dodala odborníčka.

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Ako si môžem pomôcť, aby sa mi zlepšili pečeňové funkcie?

Stukovatenie pečene, steatóza, je chronické ochorenie, pri ktorom sa tukové kvapôčky hromadia v hepatocytoch, pečeňových bunkách. Alkohol je len jednou z príčin vzniku steatózy, vo vašom prípade ide o poruchu metabolizmu, nadmernú telesnú hmotnosť, takzvanú nealkoholovú steatózu.

Pri správnej strave a dostatočnej fyzickej aktivite je možné steatózu zvrátiť. Pokúste sa viesť aktívny životný štýl, jesť správne, normalizovať telesnú hmotnosť. Je potrebné  plynule  znížiť hmotnosť, pretože prudký úbytok môže viesť k zrýchleniu procesov fibrózy pečeňového tkaniva. Pokiaľ ide o medikamentóznu liečbu, možnosťou je užívanie hepatoprotektorov, liekov na báze esenciálnych fosfolipidov, antioxidantov a rastlinných prípravkov, ktoré pomôžu zlepšiť odtok žlče.

čítať viac

Nahradí vitamín P aj iné vitamíny, už nemusím nič iné užívať?

Vitamín P je skôr neoficiálny názov, ktorý sa používa na označenie skupiny bioaktívnych látok známych ako flavonoidy. Sú to fytochemikálie, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách. Majú rôzne účinky, ktoré sú dôležité pre udržanie dobrého zdravia. Antioxidačné pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele, čím ochraňujú bunky pred poškodením a pomáhajú predchádzať rôznym ochoreniam.

Protizápalové účinky majú schopnosť zlepšiť elasticitu ciev a znižovať zápalové procesy v kardiovaskulárnom systéme, čo pomáha znížiť riziko srdcových ochorení. Imunomodulačné podporujú imunitný systém a organizmu pomáhajú bojovať proti infekciám.

Najznámejšie flavonoidy sú citrín, rutín, hesperidín, kvercetín a eriodictyol. Potraviny, ktoré obsahujú bohaté množstvo flavonoidov, teda vitamínu P, sú najmä rôzne druhy ovocia a zeleniny, napríklad jablká, hrozno, citrusové ovocie, brokolica, cesnak, cibuľa, rajčiny, bobuľové ovocie, zelený čaj, horká čokoláda.

Vitamín P môže poskytovať určité benefity, ktoré súvisia s príjmom flavonoidov. Ale je dôležité uvedomiť si, že flavonoidy sú len jedna skupina z mnohých dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších živín potrebných pre optimálne zdravie. Takže áno, je vhodné doplniť aj ďalšie vitamíny a minerály popri substitúcii vitamínu P.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor