Štúdia výskumníkov z Univerzity Georgea Washingtona v Spojených štátoch na ženách po menopauze ukazuje, že strava zohráva úlohu nielen pri chudnutí, ale pomáha aj v boji proti nepríjemnostiam, ktoré menopauzu sprevádzajú, ako sú návaly horúčavy, osteoporóza alebo depresia.
Polovica sledovaných žien dodržiavala vegánsku diétu s nízkym obsahom tuku, ktorá zahŕňala aj jednu šálku varenej sóje, asi 90 g, každý deň. Druhá polovica na strave nič nezmenila. Počas 12-týždňového obdobia si ženy zaznamenávali návaly horúčavy, ich frekvenciu aj závažnosť, ako aj ďalšie symptómy prechodu.
Zistenia štúdie ukazujú, že v skupine „nízkotučnej vegánskej stravy“ sa mierne až silné návaly horúčavy znížili o 88 % v porovnaní s 34 % v kontrolnej skupine. Na konci sledovaných 12 týždňov už ženy vo vegánskej skupine netrpeli žiadnymi návalmi horúčavy.
Aké potraviny okrem sóje odporúčajú odborníci jesť, aby ste sa nepríjemných príznakov prechodu zbavili aj vy?