MENU
zdravy-zivot

Naštartuje chudnutie, a to nie je všetko! Túto bylinku musíte mať

Rukola vám vylepší postavu i zdravie.
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

Naštartuje chudnutie, a to nie je všetko! Túto bylinku musíte mať

Špecifická chuť je jej výhodou, lebo výborne osvieži akýkoľvek šalát. Zelené lístky v sebe skrývajú veľkú silu.

Najčastejšie ju prihodíte do čerstvého jarného šalátu. Rukola výborne dochutí aj pizzu, použiť ju môžete i ako prílohu k rybám či mäsu upravenému na prírodno. Rukola sa často využíva pri výrobe pesta. Po tepelnej úprave stráca typickú korenistú chuť. Lístky rukoly vás prekvapia nielen zaujímavou chuťou, ale aj účinkom na zdravie. Jej sezóna sa začína v apríli a končí sa až v októbri. Vychutnajte si ju.

Ponúka skutočne veľa

Zelené lístky sú dobrým zdrojom železa, vápnika, draslíka, vitamínu C a vitamínu A. Nájdete v nich aj vitamín K, ktorý zohráva s vápnikom dôležitú úlohu pri stavbe kostí, ale pôsobí aj proti vzniku krvných zrazenín. Za mierne horkastú chuť sú zodpovedné horčičné oleje. Ide o sekundárne rastlinné látky, ktoré majú okrem iného antioxidačný a protirakovinový účinok. Zároveň zlepšujú trávenie, podporujú srdcovo-cievny systém, pomôcť môžu dokonca i pri chudnutí.

Pomôže céčko

Problémy môžu spôsobiť dusičnany, ktoré sa prirodzene vyskytujú v pôde alebo sa do nej dostávajú prostredníctvom hnojív a rukola, rovnako ako iné zelené šaláty, ich priam priťahuje. Podľa rakúskeho zdravotníckeho portálu gesundheit.gv.at však pri konzumácii bežného množstva tejto byliny nepredstavujú dusičnany zdravotné riziko. Pomáha tomu aj prítomnosť vitamínu C v rukole. Zelené lístky uskladňujte zabalené napríklad do navlhčenej papierovej utierky a dajte ich do chladničky. Svieže však vydržia najdlhšie dva až tri dni.

Vyskúšajte chrumkavý šalát

Rukolu môžete zmiešať aj s koreňovou zeleninou. Vyskúšajte výborný šalát z Dobrého jedla.

Potrebujeme:

  • 3 mrkvy
  • väčší petržlen
  • štvrťmenšieho zeleru
  • šťavu z polovice citróna
  • čerstvý koriander
  • rukola
  • za hrsť nasekaných vlašských orechov
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • olivový olej

Postup:

  1. Zeleninu očistite a nastrúhajte na strúhadle s väčšími otvormi. Osoľte a keď zelenina pustí šťavu, jemne ju roztlačte.
  2. Pokvapkajte olivovým olejom, citrónovou šťavou a vmiešajte lístky čerstvého koriandra. 
  3. Rukolu prepláchnite na sitku a nechajte odkvapkať. Zmiešajte s nastrúhanou zeleninou a posypte nahrubo nasekanými vlašskými orechmi.

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Ako mám riešiť ťažkosti so žalúdkom? Cítim tlak a bolesti

Bolesť v žalúdku môže byť organická - gastritída, žalúdočné polypy, žalúdočné vredy a iné,  alebo funkčná - poruchy príjmu potravy, prejedanie, patológie iných orgánov a systémov atď. Čo najskôr by ste mali navštíviť svojho všeobecného lekára. Potrebné budú laboratórne vyšetrenia - krv, moč, stolica, skríning Helicobacter pylori, ako aj inštrumentálna diagnostika - ultrazvuk brušnej dutiny, v prípade potreby aj gastroskopia. Je možné, že sa budete musieť poradiť s gastroenterológom alebo psychoterapeutom či kardiológom.

V závislosti od zistenej príčiny bolesti možno použiť konzervatívne metódy liečby, ako diéta, medikamentózna liečba a podobne, alebo chirurgické. Prvá pomoc pri akútnej bolesti a nepríjemných pocitoch v žalúdku sú antacidá, ktoré neutralizujú žalúdočnú kyselinu, a inhibítory protónovej pumpy. S bolesťou v bruchu spôsobenou kŕčmi sú jedným z najúčinnejších liekov antispazmodiká.

čítať viac

Prečo sa už na ovčie kiahne nemôže používať tekutý púder?

Tekutý púder sa neodporúča aplikovať na kiahne z dôvodu, že zaschne na vyrážke. Vytvorí nepriedušný film, pokožka preto nedýcha, pľuzgierové vyrážky sú extrémne vysušené, praskajú a ľahšie sa infikujú.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor