MENU
zdravy-zivot

Naozaj med nepatrí do horúceho čaju? Finta od včelára!

Je lepší takýto alebo tekutý? Med účinkuje len za istých podmienok.
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

Naozaj med nepatrí do horúceho čaju? Finta od včelára!

Aj vy ho po lete začínate častejšie skloňovať? Je na virózu lepší v horúcom či vlažnom čaji?

Počas jesene po ňom prirodzene siahate častejšie ako počas letných mesiacov. Veríte mýtom o mede zbytočne?

Včelie baktérie namiesto antibiotík? Liečivé účinky medu vedecky dokázané!

Sucho a chlad

Medu neprospieva svetlo a vysoké teploty. Oplatí sa ho skladovať v tme, v suchu a pri teplote do 25 stupňov Celzia. Podľa včelára Milana Špačeka je ideálna špajza alebo chladnička. Med pohlcuje vlhkosť zo vzduchu, ale aj pachy, preto odporúča dbať na správny uzáver. Dlhú trvanlivosť medu spôsobuje vysoký obsah jednoduchých cukrov, nízkym obsahom vody a antibakteriálnymi účinkami.

Patrí do horúceho čaju?

Bežne pripravovaný čaj má teplotu 80 až 90 stupňov Celzia. „Keď sa doň ponorí lyžička s medom a zamieša sa, tak teplota čaju rýchlo klesne. Teplotná záťaž na med teda nie je taká vysoká a dlhá, aby došlo k znehodnoteniu medu a zdraviu prospešných látok, ktoré obsahuje," vysvetľuje včelár, že ani v horúcom čaji by med svoje účinky nemal stratiť. Ale kedy áno?


Nový karcinogén je horúci čaj a káva: Môže spôsobiť rakovinu pažeráka!

Má to podmienku

Platí to, len ak používate kvalitný med. Podľa jeho slov je kryštalizácia prirodzenou vlastnosťou medu a dôkazom toho, že je kvalitný a manipulovalo sa s ním šetrne. „To, kedy príde ku kryštalizácii medu, závisí od podielu fruktózy a glukózy. Čím väčší podiel fruktózy med obsahuje, tým neskôr skryštalizuje," približuje odborník.

Skysne?

Pokiaľ med nie je kvalitný a má v sebe vysoký podiel vody, môže začať kvasiť. Preto vyberajte len kvalitný med, ktorý prešiel prísnou kontrolou zloženia.

Čítajte aj:

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Nahradí vitamín P aj iné vitamíny, už nemusím nič iné užívať?

Vitamín P je skôr neoficiálny názov, ktorý sa používa na označenie skupiny bioaktívnych látok známych ako flavonoidy. Sú to fytochemikálie, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách. Majú rôzne účinky, ktoré sú dôležité pre udržanie dobrého zdravia. Antioxidačné pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele, čím ochraňujú bunky pred poškodením a pomáhajú predchádzať rôznym ochoreniam.

Protizápalové účinky majú schopnosť zlepšiť elasticitu ciev a znižovať zápalové procesy v kardiovaskulárnom systéme, čo pomáha znížiť riziko srdcových ochorení. Imunomodulačné podporujú imunitný systém a organizmu pomáhajú bojovať proti infekciám.

Najznámejšie flavonoidy sú citrín, rutín, hesperidín, kvercetín a eriodictyol. Potraviny, ktoré obsahujú bohaté množstvo flavonoidov, teda vitamínu P, sú najmä rôzne druhy ovocia a zeleniny, napríklad jablká, hrozno, citrusové ovocie, brokolica, cesnak, cibuľa, rajčiny, bobuľové ovocie, zelený čaj, horká čokoláda.

Vitamín P môže poskytovať určité benefity, ktoré súvisia s príjmom flavonoidov. Ale je dôležité uvedomiť si, že flavonoidy sú len jedna skupina z mnohých dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších živín potrebných pre optimálne zdravie. Takže áno, je vhodné doplniť aj ďalšie vitamíny a minerály popri substitúcii vitamínu P.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Mám vysoký tlak, neodnesiem nákup, srdce mi búši. Aké potrebujem vyšetrenia?

Vysoký tlak krvi je potrebné liečiť. To isté platí pri zvýšenej frekvencii srdca. Vaša všeobecná lekárka by vás mala dôkladne vyšetriť a poslať na ďalšie doplňujúce vyšetrenia, ako je ultrazvukové zobrazovacie vyšetrenie prípadne 24-hodinové monitorovanie EKG. Na tieto vyšetrenia vás môže poslať aj špecialista – internista alebo kardiológ. Z praktického hľadiska je však jednoduchšie, ak to urobí lekár prvého kontaktu.

Všeobecná lekárka vám na základe vyšetrení môže predpísať lieky, ktoré zároveň ovplyvňujú tlak aj pulz. Najčastejšie ide o dva, alebo viac kombinovaných liekov. Až na základe výsledkov týchto vyšetrení sa môže vylúčiť spojitosť ďalších zdravotných ťažkostí s poškodením srdca z vysokého tlaku krvi.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor