Počas jesene po ňom prirodzene siahate častejšie ako počas letných mesiacov. Veríte mýtom o mede zbytočne?
Včelie baktérie namiesto antibiotík? Liečivé účinky medu vedecky dokázané!
Sucho a chlad
Medu neprospieva svetlo a vysoké teploty. Oplatí sa ho skladovať v tme, v suchu a pri teplote do 25 stupňov Celzia. Podľa včelára Milana Špačeka je ideálna špajza alebo chladnička. Med pohlcuje vlhkosť zo vzduchu, ale aj pachy, preto odporúča dbať na správny uzáver. Dlhú trvanlivosť medu spôsobuje vysoký obsah jednoduchých cukrov, nízkym obsahom vody a antibakteriálnymi účinkami.
Patrí do horúceho čaju?
Bežne pripravovaný čaj má teplotu 80 až 90 stupňov Celzia. „Keď sa doň ponorí lyžička s medom a zamieša sa, tak teplota čaju rýchlo klesne. Teplotná záťaž na med teda nie je taká vysoká a dlhá, aby došlo k znehodnoteniu medu a zdraviu prospešných látok, ktoré obsahuje," vysvetľuje včelár, že ani v horúcom čaji by med svoje účinky nemal stratiť. Ale kedy áno?
Nový karcinogén je horúci čaj a káva: Môže spôsobiť rakovinu pažeráka!
Má to podmienku
Platí to, len ak používate kvalitný med. Podľa jeho slov je kryštalizácia prirodzenou vlastnosťou medu a dôkazom toho, že je kvalitný a manipulovalo sa s ním šetrne. „To, kedy príde ku kryštalizácii medu, závisí od podielu fruktózy a glukózy. Čím väčší podiel fruktózy med obsahuje, tým neskôr skryštalizuje," približuje odborník.
Skysne?
Pokiaľ med nie je kvalitný a má v sebe vysoký podiel vody, môže začať kvasiť. Preto vyberajte len kvalitný med, ktorý prešiel prísnou kontrolou zloženia.
Čítajte aj:
- TOP prírodné antibiotiká! Poradia si s vírusmi, baktériami a plesňami
- Pre liečbu cesnakom skončila v nemocnici. Čo sa stalo?
- Šálka dlhovekosti pre štíhlosť i lepšiu pamäť. 7 dôvodov prečo ju piť denne
- Najlepší čaj pre srdce: Znižuje krvný tlak a zbaví vás bolesti hlavy
- Ochrana tela pred rakovinou: 15 superzdravých antioxidantov