MENU
zdravy-zivot

Najväčšie mýty o cukre pri diabete: Naozaj sladké škodí a čo si zakazovať netreba?

Cukor nie je pri diabete zakázaný, len sa s nim treba naučiť narábať.
Zdroj: Shutterstock

Súvisiace témy

Zdravý život

Najväčšie mýty o cukre pri diabete: Naozaj sladké škodí a čo si zakazovať netreba?

Biely cukor je zdravší ako trstinový, pri dia sladkostiach a ovocí neexistujú obmedzenia a med je liek - koľkým z týchto a mnohým ďalším teóriám veríte?

Ak ste diabetik, váš život sa riadi mnohými pravidlami. Od kontroly glukózy v krvi, podávania inzulínu až po reguláciu hmotnosti a stravy. Diabetes so sebou prináša mnohé obmedzenia, no zároveň aj množstvo teórií, ktoré sa vždy nemusia zakladať na pravde. Ako sa v tom vyznať? Slovenská diabetologická spoločnosť zostavila niekoľko najbežnejších mýtov, ktoré sa týkajú stravovania pri cukrovke.

Čítajte aj: Varovné príznaky cukrovky: Takto odhalíte chorobu, ktorou trpí 380-tisíc Slovákov

Ak hovoríme o diabete 2. typu, zväčša hovoríme aj o nadbytočných kilách, ktoré s ochorením súvisia. Väčšina diabetikov tohto typu totiž trpí obezitou, a naopak množstvo ľudí s obezitou má cukrovku 2. typu alebo k nej speje. V minulosti bola diéta jedinou liečebnou metódou cukrovky. Aj dnes, keď existujú účinné liečby, diétne opatrenia výrazne ovplyvňujú zdravotný stav diabetika. Nie je to však diéta v pravom zmysel slova, v podstate ide o regulované stravovanie. To znamená, že prísun sacharidov a energie v jednotlivých jedlách je rovnomerne rozložený. 

Cukrovkári, toto tu ešte nebolo! Revolučná novinka pri liečbe diabetu

Pravidlá na celý život

Rozloženie jedál do viacerých dávok totiž vedie k nižšiemu výkyvu glykémie v krvi po jedle. Predpokladom správneho stravovania sú dobré znalosti diabetika o obsahu sacharidov v jednotlivých potravinách a glykemickom indexe potravín. Strava má byť však pestrá a chutná. Ide o dlhodobú úpravu stravy a pravidelnosť v stravovaní, ktoré platia pre diabetika na celý život. Napriek pomerne prísnym pravidlám cukor nie je nepriateľ, len sa s ním treba naučiť narábať. Spoznajte preto niekoľko najbežnejších mýtov týkajúcich sa cukru a diabetu.

DIA sladkosti bez obmedzenia

Potraviny, ktoré nesú skratku DIA, vyjadrujú, že pri výrobe nebol použitý repný cukor. Treba však počítať s množstvom sacharidov v múke a započítať ich do povoleného množstva sacharidov denného príjmu. Do úvahy treba brať aj energetickú hodnotu takto označeného výrobku - najmä pri nadváhe. Diabetici sa občas mylne domnievajú, že DIA výrobky môžu jesť bez obmedzenia a robia diétne chyby.

Biely cukor je zdravší než trstinový

Predstava, že hnedý trstinový cukor je zdravší ako biely, je mylná. Nadmerné sladenie akýmkoľvek cukrom škodí organizmu. Preto by ste to s jeho konzumovaním nemali preháňať. Navyše, energetická hodnota bieleho a trstinového cukru je porovnateľná. Pravý prírodný trstinový cukor je na rozdiel od rafinovaného bieleho cukru považovaný za zdroj minerálnych látok a okrem sacharózy obsahuje aj glukózu a fruktózu. Je teda nutrične hodnotnejší ako biely cukor a v tele je lepšie využiteľný, nie je však zdravší ani menej kalorický.

Ovocie bez obmedzenia

Mnohí si myslia, že cukor v ovocí a zelenine je zdravší, jeho vlastnosti sa však vôbec nelíšia od sacharózy. Fruktóza má však najnižší glykemický index zo všetkých prírodných cukrov, a to GI = 19. Pre porovnanie, obyčajný stolný cukor nazývaný sacharóza má GI = 65 a med má GI = 55.

Med nie je cukor, je to liek

Med obsahuje minerálne látky i vitamíny. Je zdravý, no lekári ho za liek nepovažujú. Skladá sa z ľahko stráviteľných cukrov, ktoré sa nemusia metabolizovať v pečeni, preto je rýchlym zdrojom energie. Predovšetkým však ide o vysokokalorické sladidlo a treba s ním zaobchádzať opatrne.

V čokoláde je vápnik

Vápnik je aj v iných potravinách, ktoré neobsahujú toľko cukru.  Napríklad mlieko a mliečne výrobky, mak, sardinky či orechy. Sto gramov mliečnej čokolády má 216 mg vápnika, ale aj zhruba 550 kalórií a 55 gramov sacharidov. Približne rovnaké množstvo vápnika však do seba dostanete konzumáciou dvoch jogurtov s nižším obsahom tuku. Vysoký príjem cukru, najmä u detí, naopak vedie k zvýšenému odbúravaniu vápnika.

 Cukrovkári, tieto orechy by nemali chýbať vo vašom jedálničku

Cukor upokojuje

Pri strese by ste sa cukru mali naopak vyhnúť. Hoci jednoduché cukry sú zdrojom rýchlej energie a pomáhajú vyplaviť hormón šťastia serotonín, v konečnom dôsledku spôsobujú výkyvy hladín krvného cukru a organizmus dlhodobejšie nepovzbudia.

Džúsy a ovocné šťavy treba piť denne

Stopercentný kupovaný ovocný džús je plný cukru. Pripravte si ho radšej z čerstvého ovocia a rozrieďte ho vodou alebo minerálkou. Do menej kvalitných priemyselne vyrábaných džúsov sa cukor pridáva, aby nahradil chýbajúci vyšší podiel ovocnej zložky, kvôli lepšej konzervácii a chuti. Na dennú konzumáciu džúsy a ovocné šťavy rozhodne nie sú určené.

Sladené nápoje s „nula kalóriami“

Tieto nápoje sú skutočne bez cukru - ten je nahradený umelými sladidlami, ich pitie však vedie k prejedaniu. Nemajú žiadnu výživnú hodnotu, no kvôli sladkej chuti vyvolávajú následný pocit hladu. Navyše, tieto nápoje obsahujú kyselinu fosforečnú, ktorá vo väčšom množstve bráni ukladaniu vápnika.

V light výrobkoch nie je cukor

Práve naopak. Light – ľahký, evokuje v mnohých predstavu, že to čo zjeme, bude menej tučné či sladké. Ak je na obale veľkými číslicami vyobrazené, že produkt obsahuje napríklad len 0,1% tuku, zrejme bude jeho úbytok zastúpený  pridaním nadmerného množstva cukru, neraz s ešte väčším počtom kalórií, ako by bol pri pôvodnom zložení. Sladké výrobky, ktoré výrobca deklaruje ako výrobky bez cukru, sú zas väčšinou plné umelých sladidiel a pridaného tuku pre lepšiu chuť.

Šunka, mäso a slané výrobky bez cukru

Viac ako jedna tretina z našich kalórií pochádza z cukru a bielej múky pridanej pri spracovaní potravín. Údeniny a slané výrobky medzi ne patria. Navyše, cukor je konzervant, vylepšuje farbu i chuť. Priemyselne spracované potraviny takmer vždy obsahujú pridaný cukor v rôznych formách.

Batoľatám treba prisládzať mlieko a čaj

Samotné materské mlieko je sladké, deti sú teda zvyknuté na sladkú chuť. Príkrmy, ani umelé mlieko či čaj bábätkám rozhodne prisládzať netreba. Dieťa potrebuje cukry v strave pre svoj vývoj, ale nepotrebuje ich vo forme umelo vyrobených sladkostí a bieleho rafinovaného cukru.

Môže vás zaujímať:

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Nahradí vitamín P aj iné vitamíny, už nemusím nič iné užívať?

Vitamín P je skôr neoficiálny názov, ktorý sa používa na označenie skupiny bioaktívnych látok známych ako flavonoidy. Sú to fytochemikálie, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách. Majú rôzne účinky, ktoré sú dôležité pre udržanie dobrého zdravia. Antioxidačné pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele, čím ochraňujú bunky pred poškodením a pomáhajú predchádzať rôznym ochoreniam.

Protizápalové účinky majú schopnosť zlepšiť elasticitu ciev a znižovať zápalové procesy v kardiovaskulárnom systéme, čo pomáha znížiť riziko srdcových ochorení. Imunomodulačné podporujú imunitný systém a organizmu pomáhajú bojovať proti infekciám.

Najznámejšie flavonoidy sú citrín, rutín, hesperidín, kvercetín a eriodictyol. Potraviny, ktoré obsahujú bohaté množstvo flavonoidov, teda vitamínu P, sú najmä rôzne druhy ovocia a zeleniny, napríklad jablká, hrozno, citrusové ovocie, brokolica, cesnak, cibuľa, rajčiny, bobuľové ovocie, zelený čaj, horká čokoláda.

Vitamín P môže poskytovať určité benefity, ktoré súvisia s príjmom flavonoidov. Ale je dôležité uvedomiť si, že flavonoidy sú len jedna skupina z mnohých dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších živín potrebných pre optimálne zdravie. Takže áno, je vhodné doplniť aj ďalšie vitamíny a minerály popri substitúcii vitamínu P.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Mám vysoký tlak, neodnesiem nákup, srdce mi búši. Aké potrebujem vyšetrenia?

Vysoký tlak krvi je potrebné liečiť. To isté platí pri zvýšenej frekvencii srdca. Vaša všeobecná lekárka by vás mala dôkladne vyšetriť a poslať na ďalšie doplňujúce vyšetrenia, ako je ultrazvukové zobrazovacie vyšetrenie prípadne 24-hodinové monitorovanie EKG. Na tieto vyšetrenia vás môže poslať aj špecialista – internista alebo kardiológ. Z praktického hľadiska je však jednoduchšie, ak to urobí lekár prvého kontaktu.

Všeobecná lekárka vám na základe vyšetrení môže predpísať lieky, ktoré zároveň ovplyvňujú tlak aj pulz. Najčastejšie ide o dva, alebo viac kombinovaných liekov. Až na základe výsledkov týchto vyšetrení sa môže vylúčiť spojitosť ďalších zdravotných ťažkostí s poškodením srdca z vysokého tlaku krvi.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor