Ak ste diabetik, váš život sa riadi mnohými pravidlami. Od kontroly glukózy v krvi, podávania inzulínu až po reguláciu hmotnosti a stravy. Diabetes so sebou prináša mnohé obmedzenia, no zároveň aj množstvo teórií, ktoré sa vždy nemusia zakladať na pravde. Ako sa v tom vyznať? Slovenská diabetologická spoločnosť zostavila niekoľko najbežnejších mýtov, ktoré sa týkajú stravovania pri cukrovke.
Čítajte aj: Varovné príznaky cukrovky: Takto odhalíte chorobu, ktorou trpí 380-tisíc Slovákov
Ak hovoríme o diabete 2. typu, zväčša hovoríme aj o nadbytočných kilách, ktoré s ochorením súvisia. Väčšina diabetikov tohto typu totiž trpí obezitou, a naopak množstvo ľudí s obezitou má cukrovku 2. typu alebo k nej speje. V minulosti bola diéta jedinou liečebnou metódou cukrovky. Aj dnes, keď existujú účinné liečby, diétne opatrenia výrazne ovplyvňujú zdravotný stav diabetika. Nie je to však diéta v pravom zmysel slova, v podstate ide o regulované stravovanie. To znamená, že prísun sacharidov a energie v jednotlivých jedlách je rovnomerne rozložený.
Cukrovkári, toto tu ešte nebolo! Revolučná novinka pri liečbe diabetu
Pravidlá na celý život
Rozloženie jedál do viacerých dávok totiž vedie k nižšiemu výkyvu glykémie v krvi po jedle. Predpokladom správneho stravovania sú dobré znalosti diabetika o obsahu sacharidov v jednotlivých potravinách a glykemickom indexe potravín. Strava má byť však pestrá a chutná. Ide o dlhodobú úpravu stravy a pravidelnosť v stravovaní, ktoré platia pre diabetika na celý život. Napriek pomerne prísnym pravidlám cukor nie je nepriateľ, len sa s ním treba naučiť narábať. Spoznajte preto niekoľko najbežnejších mýtov týkajúcich sa cukru a diabetu.
DIA sladkosti bez obmedzenia
Potraviny, ktoré nesú skratku DIA, vyjadrujú, že pri výrobe nebol použitý repný cukor. Treba však počítať s množstvom sacharidov v múke a započítať ich do povoleného množstva sacharidov denného príjmu. Do úvahy treba brať aj energetickú hodnotu takto označeného výrobku - najmä pri nadváhe. Diabetici sa občas mylne domnievajú, že DIA výrobky môžu jesť bez obmedzenia a robia diétne chyby.
Biely cukor je zdravší než trstinový
Predstava, že hnedý trstinový cukor je zdravší ako biely, je mylná. Nadmerné sladenie akýmkoľvek cukrom škodí organizmu. Preto by ste to s jeho konzumovaním nemali preháňať. Navyše, energetická hodnota bieleho a trstinového cukru je porovnateľná. Pravý prírodný trstinový cukor je na rozdiel od rafinovaného bieleho cukru považovaný za zdroj minerálnych látok a okrem sacharózy obsahuje aj glukózu a fruktózu. Je teda nutrične hodnotnejší ako biely cukor a v tele je lepšie využiteľný, nie je však zdravší ani menej kalorický.
Ovocie bez obmedzenia
Mnohí si myslia, že cukor v ovocí a zelenine je zdravší, jeho vlastnosti sa však vôbec nelíšia od sacharózy. Fruktóza má však najnižší glykemický index zo všetkých prírodných cukrov, a to GI = 19. Pre porovnanie, obyčajný stolný cukor nazývaný sacharóza má GI = 65 a med má GI = 55.
Med nie je cukor, je to liek
Med obsahuje minerálne látky i vitamíny. Je zdravý, no lekári ho za liek nepovažujú. Skladá sa z ľahko stráviteľných cukrov, ktoré sa nemusia metabolizovať v pečeni, preto je rýchlym zdrojom energie. Predovšetkým však ide o vysokokalorické sladidlo a treba s ním zaobchádzať opatrne.
V čokoláde je vápnik
Vápnik je aj v iných potravinách, ktoré neobsahujú toľko cukru. Napríklad mlieko a mliečne výrobky, mak, sardinky či orechy. Sto gramov mliečnej čokolády má 216 mg vápnika, ale aj zhruba 550 kalórií a 55 gramov sacharidov. Približne rovnaké množstvo vápnika však do seba dostanete konzumáciou dvoch jogurtov s nižším obsahom tuku. Vysoký príjem cukru, najmä u detí, naopak vedie k zvýšenému odbúravaniu vápnika.
Cukrovkári, tieto orechy by nemali chýbať vo vašom jedálničku
Cukor upokojuje
Pri strese by ste sa cukru mali naopak vyhnúť. Hoci jednoduché cukry sú zdrojom rýchlej energie a pomáhajú vyplaviť hormón šťastia serotonín, v konečnom dôsledku spôsobujú výkyvy hladín krvného cukru a organizmus dlhodobejšie nepovzbudia.
Džúsy a ovocné šťavy treba piť denne
Stopercentný kupovaný ovocný džús je plný cukru. Pripravte si ho radšej z čerstvého ovocia a rozrieďte ho vodou alebo minerálkou. Do menej kvalitných priemyselne vyrábaných džúsov sa cukor pridáva, aby nahradil chýbajúci vyšší podiel ovocnej zložky, kvôli lepšej konzervácii a chuti. Na dennú konzumáciu džúsy a ovocné šťavy rozhodne nie sú určené.
Sladené nápoje s „nula kalóriami“
Tieto nápoje sú skutočne bez cukru - ten je nahradený umelými sladidlami, ich pitie však vedie k prejedaniu. Nemajú žiadnu výživnú hodnotu, no kvôli sladkej chuti vyvolávajú následný pocit hladu. Navyše, tieto nápoje obsahujú kyselinu fosforečnú, ktorá vo väčšom množstve bráni ukladaniu vápnika.
V light výrobkoch nie je cukor
Práve naopak. Light – ľahký, evokuje v mnohých predstavu, že to čo zjeme, bude menej tučné či sladké. Ak je na obale veľkými číslicami vyobrazené, že produkt obsahuje napríklad len 0,1% tuku, zrejme bude jeho úbytok zastúpený pridaním nadmerného množstva cukru, neraz s ešte väčším počtom kalórií, ako by bol pri pôvodnom zložení. Sladké výrobky, ktoré výrobca deklaruje ako výrobky bez cukru, sú zas väčšinou plné umelých sladidiel a pridaného tuku pre lepšiu chuť.
Šunka, mäso a slané výrobky bez cukru
Viac ako jedna tretina z našich kalórií pochádza z cukru a bielej múky pridanej pri spracovaní potravín. Údeniny a slané výrobky medzi ne patria. Navyše, cukor je konzervant, vylepšuje farbu i chuť. Priemyselne spracované potraviny takmer vždy obsahujú pridaný cukor v rôznych formách.
Batoľatám treba prisládzať mlieko a čaj
Samotné materské mlieko je sladké, deti sú teda zvyknuté na sladkú chuť. Príkrmy, ani umelé mlieko či čaj bábätkám rozhodne prisládzať netreba. Dieťa potrebuje cukry v strave pre svoj vývoj, ale nepotrebuje ich vo forme umelo vyrobených sladkostí a bieleho rafinovaného cukru.
Môže vás zaujímať:
- Chcete znížiť riziko cukrovky o 53 percent? Je to easy, tvrdia vedci.
- Cukrovku dostanete aj štíhli. Odborníčka o krokoch, ako jej zabrániť
- 6 vecí o cukrovke, ktorým ste verili neprávom. Tieto tipy uľahčia život
- Máte cukrovku? Žite s ňou tak, aby vás ohrozovala čo najmenej