Ak prijímate v strave príliš veľa cholesterolu, začne sa ukladať na steny ciev. Tie sa zužujú a strácajú pružnosť. Existujú dva základné typy cholesterolu HDL alebo dobrý a LDL pomenovaný ako zlý, ktorý rozvádza tuk po tele zanáša ním cievy.
Pozor na tuky
V strave obmedzte nasýtené tuky, ktoré sa nachádzajú napríklad v tučnejšom hovädzom, jahňacom, bravčovom mäse, slanine, masti, plnotučnom mlieku, syroch, masle a kokosovom oleji. Ľudia s vyšším cholesterolom by mali sledovať zloženie výrobkov a konzumovať potraviny s prevahou nenasýtených mastných kyselín, čiže najmä rastlinných tukov s optimálnym zložením.
„Väčšinou sú tekuté a patria medzi ne rastlinné oleje a tuky z nich vyrobené, tuky z orechov a semienok aj rybie tuky. Majú priaznivý vplyv na zdravie, predovšetkým na srdcovo-cievny systém. Tieto tuky by mali tvoriť približne 60 – 70 % všetkých prijatých tukov. Tuhé tuky, v ktorých prevažujú nasýtené mastné kyseliny, by sme mali obmedzovať na 30 – 35 % všetkých prijatých tukov. Ich nadmerná konzumácia škodí cievam a srdcu,“ upozorňuje kardiológ doc. MUDr. Jan Piťha, CSc.