MENU
zdravy-zivot

Máte veľa ríbezlí? Dajte ich do koláča! TOTO sú najlepšie recepty!

Ríbezle opláchneme a pomocou vidličky opatrne otrháme bobuľky.
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

Máte veľa ríbezlí? Dajte ich do koláča! TOTO sú najlepšie recepty!

Ak máte celé kríky obsypané ríbezľami a neviete, čo s nimi, poradíme vám. Vybrali sme pre vás tie najchutnejšie recepty.

Hrnčekový koláč

Ak koláč natriete citrónovým krémom a posypete nasekanými nesolenými pistáciami, získate luxusný zákusokAk koláč natriete citrónovým krémom a posypete nasekanými nesolenými pistáciami, získate luxusný zákusok
Ak koláč natriete citrónovým krémom a posypete nasekanými nesolenými pistáciami, získate luxusný zákusok
Zdroj: archív DJ

Potrebujete:

  • 2 šálky hladkej múky
  • 1/2 šálky kukuričného škrobu
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1 šálka masla
  • 1 šálka kryštálového cukru
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 4 vajcia
  • 1/4 šálky mlieka
  • 2 šálky červených ríbezlí a 4-5 vetvičiek na ozdobu
  • 3 polievkové lyžice práškového cukru

Postup:
1. Rúru predhrejte na 180 °C. V miske zmiešajte múku, kukuričný škrob, prášok do pečiva a soľ.
2. V druhej miske vymiešajte vyjíčka s cukrom a potom pridajte roztopené maslo, ktoré by nemalo byť horúce.
3. K zmesi pridajte vanilkový extrakt a polovicu suchých ingrediencii zmiešaných v druhej miske. Pridajte mlieko a zpracujte aj druhú polovicu suchých ingrediencií. Keď je cesto hotové pridajte ríbezle.
4. Cesto vylejte na maslom vymastený a múkou vysypaný plech. Koláč pečieme 25-30 minút.
5. Hotový koláč posypeme práškovým cukrom a podávame s vetvičkami ríbezlí na vrchu.

Pokračovať Ďalej (1/5)

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Nahradí vitamín P aj iné vitamíny, už nemusím nič iné užívať?

Vitamín P je skôr neoficiálny názov, ktorý sa používa na označenie skupiny bioaktívnych látok známych ako flavonoidy. Sú to fytochemikálie, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách. Majú rôzne účinky, ktoré sú dôležité pre udržanie dobrého zdravia. Antioxidačné pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele, čím ochraňujú bunky pred poškodením a pomáhajú predchádzať rôznym ochoreniam.

Protizápalové účinky majú schopnosť zlepšiť elasticitu ciev a znižovať zápalové procesy v kardiovaskulárnom systéme, čo pomáha znížiť riziko srdcových ochorení. Imunomodulačné podporujú imunitný systém a organizmu pomáhajú bojovať proti infekciám.

Najznámejšie flavonoidy sú citrín, rutín, hesperidín, kvercetín a eriodictyol. Potraviny, ktoré obsahujú bohaté množstvo flavonoidov, teda vitamínu P, sú najmä rôzne druhy ovocia a zeleniny, napríklad jablká, hrozno, citrusové ovocie, brokolica, cesnak, cibuľa, rajčiny, bobuľové ovocie, zelený čaj, horká čokoláda.

Vitamín P môže poskytovať určité benefity, ktoré súvisia s príjmom flavonoidov. Ale je dôležité uvedomiť si, že flavonoidy sú len jedna skupina z mnohých dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších živín potrebných pre optimálne zdravie. Takže áno, je vhodné doplniť aj ďalšie vitamíny a minerály popri substitúcii vitamínu P.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Mám vysoký tlak, neodnesiem nákup, srdce mi búši. Aké potrebujem vyšetrenia?

Vysoký tlak krvi je potrebné liečiť. To isté platí pri zvýšenej frekvencii srdca. Vaša všeobecná lekárka by vás mala dôkladne vyšetriť a poslať na ďalšie doplňujúce vyšetrenia, ako je ultrazvukové zobrazovacie vyšetrenie prípadne 24-hodinové monitorovanie EKG. Na tieto vyšetrenia vás môže poslať aj špecialista – internista alebo kardiológ. Z praktického hľadiska je však jednoduchšie, ak to urobí lekár prvého kontaktu.

Všeobecná lekárka vám na základe vyšetrení môže predpísať lieky, ktoré zároveň ovplyvňujú tlak aj pulz. Najčastejšie ide o dva, alebo viac kombinovaných liekov. Až na základe výsledkov týchto vyšetrení sa môže vylúčiť spojitosť ďalších zdravotných ťažkostí s poškodením srdca z vysokého tlaku krvi.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor