Bolesť kĺbov prichádza postupne a často aj nenápadne. Kým riziko problémov s vekom stúpa, čoraz viac prichádzajú do špecializovaných ambulancií mladí a ľudia v strednom veku. Dôvodov je niekoľko, od preťaženia kĺbov spôsobeným nárazovým zaťažením v prípade príležitostných športovcov, ktorí sa inak pri sedavom zamestnaní počas týždňa veľmi nehýbu, až po tých, ktorí dajú kĺbom zabrať z dôvodu svojej hmotnosti. Kĺbové ochorenia patria medzi najrozšírenejšie civilizačné choroby a ich vývoj máte často vo vlastných rukách.

Čítajte aj: 7 potravín, ktoré urýchľujú starnutie. Poznáme k nim zdravú náhradu

Len málokto si uvedomuje, že stav kĺbov môže súvisieť aj so stravou. Osteoporóza, artritída či dna, to všetko sú diagnózy, ktoré sa odvíjajú aj od toho, čo si doprajete na tanieri. Kĺby, ktoré spájajú kosti, sú tiež citlivé na veľkú záťaž. Každého pol kila navyše znamená asi 2 kilá záťaže pre kolená. Obezita preťažuje chrbát, boky a nohy. To spôsobuje ich opotrebovanie, ktoré môže viesť k bolestiam až poškodeniu. Kilá navyše sa môžu prejaviť zápalom kĺbov. Rozhoduje však aj to, či si dáte na tanier!

Ktorým jedlám sa vyhnúť, aby kĺby dobre slúžili? Čítajte►►►