MENU
zdravy-zivot

Najčastejšie pravdy a mýty o BIOpotravinách

Ilustračná fotografia
Zdravý život

Najčastejšie pravdy a mýty o BIOpotravinách

Aj vy ste chorí z chémie a dúfate, že bio je zdravšie?

Zástancovia biopotravín tvrdia, že sú zdravšie než klasické. Odporcovia nesúhlasia. Obe strany argumentujú serióznymi vedeckými výskumami, ktoré sa však nedajú vzájomne porovnávať. Kontrolujte zloženie a výživové hodnoty potravín, aj keď sú organického pôvodu. Dôležitejšie ako mať na tanieri bio, je dbať na pestrý a vyvážený jedálny lístok. Bioplodiny obsahujú len minimum pesticídov a dusičnanov. Nie sú geneticky modifikované, neobsahujú umelé prídavky. Biomäso nemá hormóny ani antibiotiká.
Ekologické poľnohospodárstvo je šetrné k prírode, zvieratám a rastlinám. Zvieratá žerú biologicky čisté krmivo, trávu a seno, bez antibiotík, hormónov a anabolík. Roľníci hnoja rastliny prírodne, teda bez dusíkatých látok, a nepoužívajú pesticídy proti škodcom, chorobám a burinám. Geneticky modifikované plodiny sú tabu. Potraviny z biorastlín či z biomäsa neobsahujú priemyselné prídavné látky známe ako éčka. Pozor: Aj napriek veľmi prísnej kontrole môžu obsahovať látky, ktorých zdrojom nie je poľnohospodárstvo – napríklad ťažké kovy, dioxíny či polychlorované bifenyly. Vplyv priemyslu, cestnej dopravy a komunálnych zdrojov na ekologické poľnohospodárstvo je taký istý ako v konvenčnom hospodárstve a závisí od lokality.

V bioplodinách je viac živín.
Nie je dokázané, že majú výživovú hodnotu vyššiu než klasické potraviny. Obilniny môžu mať dokonca menej bielkovín. Obsah minerálov závisí aj od konkrétneho miesta, jeho pôdnych a klimatických podmienok. Ťažko porovnať slovenskú biomrkvu so španielskou. Zástancovia tvrdia, že plodiny vypestované na biofarmách a výrobky z nich obsahujú viac železa, horčíka, fosforu, často viac jódu, vápnika, sodíka, zinku, vitamínov B a C, esenciálnych aminokyselín, celkových cukrov. Vo vyššej miere hromadia fytoprotektívne látky, napríklad fenoly, ktoré rastlinu prirodzene chránia pred chorobami a škodcami. V obilninách sa znižuje výskyt mykotoxínov – jedovatých zlúčenín plesní. Pozor: Sušienky z bioobilnín mávajú aj rovnaký obsah tuku a pridaného cukru ako klasické sladkosti, hoci v biopodobe.

Biopotraviny lepšie chutiaTýka sa to najmä ovocia, zeleniny a zemiakov.
Obsahujú menej vody a viac sušiny, preto intenzívnejšie chutia. Majú viac sekundárnych rastlinných a balastných látok. Voňajú a sú sladšie. Lepšie sa skladujú a menej podliehajú hnilobným procesom. Mäso má prirodzenú farbu a výraznejšiu chuť. Pozor: Do mnohých priemyselných potravinárskych výrobkov sa pridávajú syntetické ochucovadlá a farbivá. V porovnaní s nimi môžu mať mnohé biopotraviny menej výraznú chuť či farbu.

Biomlieko má viac prospešných mastných kyselín a sušiny.
Súhlasia aj odporcovia. Zástancovia navyše tvrdia, že mlieko aj mäso z ekologických chovov obsahujú viac vápnika, vitamínov C, B a D, betakaroténu aj kyseliny linolovej.

Značka bio sa zneužíva.
Nedajte sa pomýliť formulkami typu „biologicky kontrolované“, „prírodného pôvodu“ či „alternatívne“. Istotu vám dá len špeciálne logo EÚ. Na etikete je aj logo krajiny, v ktorej bol vyrobený. My používame skratku eko alebo pojem ekologické potraviny, Česi bio, Nemci a Rakúšania majú niekoľko označení, Francúzi hovoria o biologických potravinách, Briti a Američania uprednostňujú termín organické potraviny. Pozor: Na obale hľadajte aj číslo organizácie, ktorá produkt kontrolovala. Číslo slovenskej inšpekčnej organizácie je SK-BIO-002.

Sú drahšie.
Pestovanie ekoplodín a ekochovy zvierat, ako aj ich spracovanie, uskladnenie a distribúcia sú náročné a to sa odráža na ich cene. Niečo stojí aj prísna kontrola. U nás je záujem o biopotraviny o polovicu nižší než v Rakúsku a Nemecku. Príčinou je naša horšia ekonomická situácia, ale aj oveľa vyššie ceny biovýrobkov v porovnaní s bežnými. Pozor: Ak nakupujete na trhu či z dvora, neznamená to automaticky, že kupujete potraviny z ekologického hospodárstva.

Prírodnými prostriedkami nahradíte aj chémiu pri upratovaní »

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Pomôže mi ionoforéza na spotené dlane? Niekedy mi z nich pot kvapká

Aplikácia ionoforézy je príjemná, pociťujete pri nej iba mierne mravčenie a nie je finančne taká náročná. Ide o špeciálnu vaničku s vodou, kde si ponoríte ruky alebo nohy a nastavíte program na ionoforézu. Zariadenie pracuje ako vodný kúpeľ, cez ktorý vedie slabý elektrický jednosmerný prúd. Časový interval kúpeľa a intenzita „elektrického prúdu“ sa postupne zvyšujú. Jeden kúpeľ trvá päť až desať minút. Minimálny počet ošetrení je desať, ale dajú sa podľa potreby opakovať. Niektoré pracoviská vaničky požičiavajú aj na domáce použitie. Odporúčam vám však navštíviť kožného lekára, pretože pravdepodobne máte hyperhidrózu, nadmerné potenie. Dermatológ vás vyšetrí a bude pátrať po príčine ťažkostí. Hyperhidróza totiž môže súvisieť s viacerými ochoreniami, napríklad štítnej žľazy či s cukrovkou. Hoci – potiť sa môžete aj bez zjavnej príčiny, napríklad pri strese, ako píšete. Lekár ďalej zistí, či sa nadmerne potíte len na rukách, chodidlách a v podpazuší, čo asi bude váš prípad, alebo po celom tele. Ionoforéza sa totiž dá vykonávať iba na rukách a nohách.

čítať viac
Hana Zelenková
MUDr. Hana Zelenková
Dermatologička

Je možné, aby zubná pasta spôsobovala citlivosť zubov?

Zubné pasty by nemali vyvolať citlivosť zubov. Je však pravda, že bieliaci účinok väčšiny bieliacich zubných pást je založený na ich jemnom brúsnom účinku, od ktorého sa očakáva očistenie zuba od pigmentov z návykových látok a zo stravy. To môže mať na zub zjasňujúce účinky. Za istých okolností však tento brúsny efekt môže obnažiť mikrokanáliky zuboviny na krčku zuba, čo by mohlo spôsobiť citlivosť na studené a mechanické podnety. Riešením je prejsť na zubnú pastu typu „sensitive“ alebo „rapid“. V prípade pretrvávajúcej citlivosti navštíviť stomatológa, ktorý citlivý krčok ošetrí špeciálnym lakom.

čítať viac
MUDr. Rudolf Novotný
MUDr. Rudolf Novotný
Zubný lekár
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor

Diskusia