Plynatosť nie je len nepríjemným, ale občas i bolestivým následkom trávenia. Potrápiť vás môže v každom veku. U dám sa môže častejšie objavovať v období menopauzy. Niekedy sa oplatí potravinám, ktoré vám ju spôsobujú radšej vyhnúť, a niekedy vám môžu pomôcť aj drobné triky. Plynatosť či nafukovanie môžu zhoršovať prítomné potravinové alergie. Hoci každý reaguje na potraviny individuálne, niektoré potraviny vás nafúknu takmer s istotou. Oplatí sa im vyhnúť najmä v prípade, ak vás čaká stretnutie, na ktorom vám záleží.
Tradičné strukoviny
Klasickým vinníkom nafukovania sú strukoviny. Fazuľa, hrach a šošovica patria ku klasike. Hoci sú zdravé, tento vedľajší efekt od ich konzumácie mnohých odrádza. Pomôže však, ak ich budete jesť v malých dávkach. Nemecké spolkové centrum pre výživu pridáva ešte jeden trik. Pri jedení sa neponáhľajte a strukoviny dostatočne požujte. Trávenie strukovín vám uľahčia i koreniny ako napríklad rasca, aníz, fenikel alebo zázvor.