MENU
zdravy-zivot

Milujete sladkosti? Cukrovka vám hrozí viac, ak pijete TOTO

Samotné sladkosti cukrovku nevyvolávajú.
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

Milujete sladkosti? Cukrovka vám hrozí viac, ak pijete TOTO

Ak si dáte denne cukrík, neznamená to, že vám viac hrozí cukrovka. No len dovtedy, kým nezačnete z cukríkov priberať. Ak navyše popíjate sladké nápoje, ste na ceste k diabetu 2.typu.

Výskum súvislosti konzumácie cukru a cukrovky neustále pokrčuje. Kým cukrovka 1.typu je autoimunitné ochorenie, pri ktorom telo napáda svoje vlastné bunky, ktoré produkujú inzulín, a tým ničí svoju schopnosť regulovať krvnú glukózu, pri cukrovke 2.typu je to inak. Spotreba cukru síce nevyvolá priamo cukrovku 2.typu, no obezita, ktorú prejedanie sa sladkosťami spôsobí, môže riziko cukrovky významne zvýšiť. A akonáhle človek už cukrovkou trpí, príliš veľa cukru môže príznaky ochorenia ešte zhoršiť. 

Súvislosti medzi cukrom a cukrovkou

Napriek tomu, že konzumácia cukru nie je priamo spojená so vznikom cukrovky, niektoré dôkazy naznačujú, že zvýšená dostupnosť cukru v dnešnej dobe spôsobuje, že cukrovka je častejšia. V štúdii z roku 2013, ktorá sa zamerala na 175 rôznych krajín, sa zistilo, že viac cukru v ponuke obchodov zvyšuje mieru diabetu. Konkrétne, na každých 150 kalórií z cukru spotrebovaných na osobu a deň sa hladina cukrovky zvýšila o 1 percentuálny podiel. Táto zmena pokračovala aj vtedy, keď výskumníci kontrolovali iné faktory spojené s diabetom, ako je obezita, cvičenie a celková spotreba kalórií. 

Sladké nápoje sú asi najhoršie

Tento výskum naznačuje, že spotreba cukru v populácii ovplyvňuje výskyt diabetu. Štúdia sa nezaoberala jednotlivcami, takže nepodporuje priamo tvrdenie, že individuálna spotreba cukru spôsobuje cukrovku. Napriek tomu dáva ľuďom, ktorí jedia veľa sladkého, dôvod na zamyslenie sa, najmä ak majú iné rizikové faktory pre cukrovku.  

Výskumu z roku 2012 ale naznačuje, že niektoré formy konzumácie cukru skutočne môžu zvýšiť riziko vzniku cukrovky. Ide o sladké nápoje. Tie pravdepodobne zvyšujú riziko diabetu 2. typu. Výskum o prepojení medzi inými formami príjmu cukru a cukrovkou, ako aj cukrom a ostatnými rizikovými faktormi zdravia, nedosiahol žiadne jednoznačné zistenia. 

Cukor ničí aj srdce, cievy, zuby, pečeň...

Výskum zverejnený v roku 2014 zistil spojitosť medzi nadmernou spotrebou cukru a rizikom úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia. Ľudia, ktorí skonzumovali viac ako 25% svojho denného príjmu kalórií v podobe cukru, mali viac ako 2x väčšiu pravdepodobnosť, že zomrú na srdcové choroby oproti tým, ktorí prijali v podobe cukru 10% alebo menej kalórií za deň. Ďalšie riziká spojené s konzumáciou cukru sú napríklad zubný kaz, ochorenie pečene vrátane nealkoholickej tukovej choroby pečene, rakovina, hormonálne zmeny, vysoký cholesterol, prírastok hmotnosti a obezita, chronické ochorenia ako syndróm polycystických vaječníkov, chronický zápal, slabšia imunitná... 

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Nahradí vitamín P aj iné vitamíny, už nemusím nič iné užívať?

Vitamín P je skôr neoficiálny názov, ktorý sa používa na označenie skupiny bioaktívnych látok známych ako flavonoidy. Sú to fytochemikálie, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách. Majú rôzne účinky, ktoré sú dôležité pre udržanie dobrého zdravia. Antioxidačné pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele, čím ochraňujú bunky pred poškodením a pomáhajú predchádzať rôznym ochoreniam.

Protizápalové účinky majú schopnosť zlepšiť elasticitu ciev a znižovať zápalové procesy v kardiovaskulárnom systéme, čo pomáha znížiť riziko srdcových ochorení. Imunomodulačné podporujú imunitný systém a organizmu pomáhajú bojovať proti infekciám.

Najznámejšie flavonoidy sú citrín, rutín, hesperidín, kvercetín a eriodictyol. Potraviny, ktoré obsahujú bohaté množstvo flavonoidov, teda vitamínu P, sú najmä rôzne druhy ovocia a zeleniny, napríklad jablká, hrozno, citrusové ovocie, brokolica, cesnak, cibuľa, rajčiny, bobuľové ovocie, zelený čaj, horká čokoláda.

Vitamín P môže poskytovať určité benefity, ktoré súvisia s príjmom flavonoidov. Ale je dôležité uvedomiť si, že flavonoidy sú len jedna skupina z mnohých dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších živín potrebných pre optimálne zdravie. Takže áno, je vhodné doplniť aj ďalšie vitamíny a minerály popri substitúcii vitamínu P.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Mám vysoký tlak, neodnesiem nákup, srdce mi búši. Aké potrebujem vyšetrenia?

Vysoký tlak krvi je potrebné liečiť. To isté platí pri zvýšenej frekvencii srdca. Vaša všeobecná lekárka by vás mala dôkladne vyšetriť a poslať na ďalšie doplňujúce vyšetrenia, ako je ultrazvukové zobrazovacie vyšetrenie prípadne 24-hodinové monitorovanie EKG. Na tieto vyšetrenia vás môže poslať aj špecialista – internista alebo kardiológ. Z praktického hľadiska je však jednoduchšie, ak to urobí lekár prvého kontaktu.

Všeobecná lekárka vám na základe vyšetrení môže predpísať lieky, ktoré zároveň ovplyvňujú tlak aj pulz. Najčastejšie ide o dva, alebo viac kombinovaných liekov. Až na základe výsledkov týchto vyšetrení sa môže vylúčiť spojitosť ďalších zdravotných ťažkostí s poškodením srdca z vysokého tlaku krvi.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor