Výskum súvislosti konzumácie cukru a cukrovky neustále pokrčuje. Kým cukrovka 1.typu je autoimunitné ochorenie, pri ktorom telo napáda svoje vlastné bunky, ktoré produkujú inzulín, a tým ničí svoju schopnosť regulovať krvnú glukózu, pri cukrovke 2.typu je to inak. Spotreba cukru síce nevyvolá priamo cukrovku 2.typu, no obezita, ktorú prejedanie sa sladkosťami spôsobí, môže riziko cukrovky významne zvýšiť. A akonáhle človek už cukrovkou trpí, príliš veľa cukru môže príznaky ochorenia ešte zhoršiť.
Súvislosti medzi cukrom a cukrovkou
Napriek tomu, že konzumácia cukru nie je priamo spojená so vznikom cukrovky, niektoré dôkazy naznačujú, že zvýšená dostupnosť cukru v dnešnej dobe spôsobuje, že cukrovka je častejšia. V štúdii z roku 2013, ktorá sa zamerala na 175 rôznych krajín, sa zistilo, že viac cukru v ponuke obchodov zvyšuje mieru diabetu. Konkrétne, na každých 150 kalórií z cukru spotrebovaných na osobu a deň sa hladina cukrovky zvýšila o 1 percentuálny podiel. Táto zmena pokračovala aj vtedy, keď výskumníci kontrolovali iné faktory spojené s diabetom, ako je obezita, cvičenie a celková spotreba kalórií.
Sladké nápoje sú asi najhoršie
Tento výskum naznačuje, že spotreba cukru v populácii ovplyvňuje výskyt diabetu. Štúdia sa nezaoberala jednotlivcami, takže nepodporuje priamo tvrdenie, že individuálna spotreba cukru spôsobuje cukrovku. Napriek tomu dáva ľuďom, ktorí jedia veľa sladkého, dôvod na zamyslenie sa, najmä ak majú iné rizikové faktory pre cukrovku.
Výskumu z roku 2012 ale naznačuje, že niektoré formy konzumácie cukru skutočne môžu zvýšiť riziko vzniku cukrovky. Ide o sladké nápoje. Tie pravdepodobne zvyšujú riziko diabetu 2. typu. Výskum o prepojení medzi inými formami príjmu cukru a cukrovkou, ako aj cukrom a ostatnými rizikovými faktormi zdravia, nedosiahol žiadne jednoznačné zistenia.
Cukor ničí aj srdce, cievy, zuby, pečeň...
Výskum zverejnený v roku 2014 zistil spojitosť medzi nadmernou spotrebou cukru a rizikom úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia. Ľudia, ktorí skonzumovali viac ako 25% svojho denného príjmu kalórií v podobe cukru, mali viac ako 2x väčšiu pravdepodobnosť, že zomrú na srdcové choroby oproti tým, ktorí prijali v podobe cukru 10% alebo menej kalórií za deň. Ďalšie riziká spojené s konzumáciou cukru sú napríklad zubný kaz, ochorenie pečene vrátane nealkoholickej tukovej choroby pečene, rakovina, hormonálne zmeny, vysoký cholesterol, prírastok hmotnosti a obezita, chronické ochorenia ako syndróm polycystických vaječníkov, chronický zápal, slabšia imunitná...