MENU
zdravy-zivot

Môže plesňový syr splesnivieť? Vždy si všímajte túto maličkosť

Patríte k milovníkom plesňových syrov?
Zdravý život

Môže plesňový syr splesnivieť? Vždy si všímajte túto maličkosť

Už ste niekedy stáli pred chladničkou so syrom v ruke a skúmali pohľadom jeho povrch? Ide o ušľachtilú pleseň alebo ho je lepšie radšej vyhodiť?! Naučte sa základné informácie o trvanlivosti a skladovaní syrov a nemusíte viac pochybovať. 

Už pri výbere produktu v obchode si je dôležité uvedomiť, že každý syr má kvôli svojmu zloženiu inú trvanlivosť. Dôležitú úlohu má obsah vody, respektíve sušiny vo výrobku. Najkratšiu trvanlivosť majú čerstvé syry, tvaroh a syry v slanom náleve.  

Vo všeobecnosti platí, že čím je syr tvrdší, tým dlhšia je jeho trvanlivosť. Tieto druhy syrov obyčajne dlhšie dozrievajú. To ale neznamená, že ho môžete nechať "dozrievať" týždne aj vo vašj chladničke. 

Skladovanie 

Ak viete, že syr budete čoskoro konzumovať, stačí, keď bude zabalený v potravinárskej fólii, aby neoschol. Ak však ide o dlhšiu dobu, napríklad viac ako týždeň, je dobré vymeniť fóliu za pergamenový papier, ktorý zabraňuje vysychaniu syra, no zároveň odvádza aj jeho vlhkosť, aby syr neplesnivel.

Plesňové syry sú špecifické a podľa potravinárov by sa mali skladovať osobitne v uzatvárateľnej škatuľke, aby vám pleseň "nezamorila" celú chladničku. Do uzatvárateľných nádob by sa mali dávať všetky aromatickejšie syry, aby vám od nich nevoňali ostatné potraviny. Plesňové alebo zrejúce syry sa neodporúča skladovať dlhšie ako pár dní. 

Plesňové syry by sa nemali skladovať vybalené, pretože rýchlo vyschnú. Zabalené vydržia až do posledného dňa dátumu spotreby. Aromatické či pikantné môžu ešte o čosi dlhšie.

Toto si všímajte 

Na tvrdom syre sa môže občas objaviť aj biely povlak - biela, ohraničená pleseň. Tá sa ale nemôže dostať do vnútra tvrdých syrov a stačí ju odkrojiť alebo ľahko potrieť zriedeným octom. Ak už pleseň chytá aj iné farby, syr bez milosti vyhoďte. Že je so syrom niečo zle, spoznáte aj podľa toho, že zhorkne. Syr by mal mať konzistenciu a farbu typickú pre daný druh syra.

Kvalitný syr spoznáte aj podľa jeho vône. Syry s bielou plesňou na povrchu majú príjemnú šampiňónovú arómu. Po stlačení palcom by mali byť mierne pružné. Pleseň na povrchu musí byť snehobiela, ak sa na nej začnú tvoriť svetlohnedé plôšky, syr je prezretí. Zjesť ho ešte môžete, no sklame vás jeho vôňa.

Syry rokfortového typu sú charakteristické modrou či zelenou plesňou, pričom celý syr by mal byť svetlobielej farby. Jeho vnútorná časť by mala byť pevná. Ak je pleseň na ňom skôr čierna alebo do ružova so ​​žltými oblasťami, je to signál, že syr už nie je v poriadku. Tiež nie je v poriadku syr, ktorý je na povrchu slizký alebo naopak vyschnutý.

5 tipov do kuchyne 

  • Pri plesňových syroch, ktoré sú balené si vždy pozrite dátum spotreby.
  • Skladujte ich v pôvodnom obale pri teplote 4 až 8 stupňov Celzia. 
  • Syry s povrchovou plesňou, ktoré nie sú dostatočne zrelé, nechajte dozrieť v chladnejšej miestnosti, ale nie v chladničke.
  • Konzumácii zožltnutých syrov s nie dobrou arómou sa radšej vyhnite.
  • Z plesňových syrov si viete pripraviť veĺmi chutné nátierky. Syry s bielou plesňou môžete vysmážať, grilovať, ale i nakladať, napríklad do bylinkových nálevov.

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Na oku sa mi urobila bublina. Lieky ani kvapky nepomohli. Čo mám robiť?

Stretla som sa s tým, že pacienti hovorili o bubline v oku. Išlo napríklad o drobnú cystu pod spojovkou, alebo o jemné nadvihnutie spojovky vo forme hrčky, ktoré spôsobilo nahromadenie tukových látok pod ňou - často tesne na okraji rohovky zo strany od nosa.
Po operácii sietnice môže lekár vložiť do oka bublinu plynu, ktorá vytvára plynovú tamponádu. Pri zmenách sklovca zase pacienti popisujú, že vidia pohybujúce sa mušky, čiarky, vlákna, pavučiny. Niekedy sa uvoľní zadná časť sklovca z miesta, v ktorom je prirastený k sietnici - napríklad na periférii oka, v okolí terča zrakového nervu či v okolí centra sietnice. Hlavne ten z okraja terča zrakového nervu vnímajú pacienti intenzívne a niekedy ho popisujú ako krúžok alebo chumáč.

Keďže som vás nevyšetrovala a nemám k dispozícii viac dát, nemôžem sa bližšie k vášmu problému vyjadriť. Odporúčam vám poradiť sa s ošetrujúcim lekárom alebo s iným odborníkom. Bez vyšetrenia priamo v ambulancii to však nepôjde.

čítať viac

Ako si chrániť vagínu v kúpeľoch pred vniknutím vody?

Mnoho žien má  problém s vaginálnou mykózou, ktorú spôsobuje premnoženie kvasiniek v pošve. Vysoké riziko prináša kúpanie v bazénoch, a to nielen verejných. Mykózu totiž nespôsobuje znečistenie vody v bazéne, ale naopak jej čistota, dezinfekcia a chlór.

Po kúpaní v bazéne či v chemicky upravovanej vode odporúčam  používať preventívne čípky alebo vaginálne krémy, ktoré opätovne navodia správne pH v pošve. Odporúčam tiež vyzliecť si po kúpaní mokré plavky, aby na podbruško nepôsobila vlhkosť a chlad.

Na trhu existujú špeciálne navrhnuté tampóny, ktoré sa od klasických líšia. Majú inú štruktúru a sú napustené látkou, ktorá chráni pred infekciou. Vazelínové tampóny sú nasiaknuté lekárskou vazelínou a dezinfekčnou látkou, ktorá zabráni vode dostať sa do vnútra vašich intímnych partií. Ženy sú tak chránené od baktérií a rôznych infekcií. Počas dovolenky a najmä, ak je žena háklivá na rôzne mykózy či infekcie, môžu vazelínové tampóny používať aj mimo menštruáciu, pre ochranu pred neželaným „ničiteľom“ príjemnej dovolenky.

Na zváženie sú probiotické tampóny. Ich základom je schopnosť prispôsobiť sa prirodzenému prostrediu ženskej pošvy, ktoré má kyslejšie pH, vyžaduje prítomnosť laktobacilov, ktoré nás ženy chránia pred baktériami. 

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor