Osteoporóza ani paradentóza vám už nehrozí. Stačí si dať TOTO
6. 6. 2022, 8:02 (aktualizované: 30. 5. 2024, 21:35)

Zdroj: Shutterstock
Kravské mlieko je zdrojom vápnika potrebného pre zdravie kostí a zubov. Ľudia ktorí mlieko nemôžu piť, vedia čerpať vápnik aj z iných potravín. Viete ktorých?
Kravské mlieko obsahuje významné živiny - bielkoviny, sacharid laktázu, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, horčík, fosfor, zinok, draslík, železo, vitamíny A, D, E, K a skupiny B. Je vysokokvalitným zdrojom vápnika a vitamínu D.
Vápnik pre zdravé kosti a zuby
Zdroj: Shutterstock
Vápnik je dôležitý pre kosti a ako prevencia pred osteoporózou.
Tieto zložky mlieka a hlavne vápnik sú potrebné pre stavbu a hustotu kostí a zubov. Vápnik je stavebnou zložkou kostného tkaniva, je dôležitý pre činnosť svalov, nervov a srdca. Zabezpečuje dobrú zrážanlivosť krvi a rýchlejšie hojenie rán.
V prípade, že vápnik prijímame v strave málo, telo reaguje tak, že si ho odčerpáva z kostí. Preto je dôležité myslieť na dopĺňanie vápnika v kombinácii s vitamínom D a bielkovinami počas života, aby sme predišli úbytku kostnej hmoty a vyhli sa osteoporóze a zlomeninám v staršom veku. Pravidelné dopĺňanie vápnika je tiež prevenciou pred paradentózou a inými zubnými problémami.

Zdroj vápnika nie je LEN v mlieku

Pre deti je pitie mlieka nevyhnutné, hlavne pre vysoký obsah potrebných živín na ich vývin. Pre dospelého človeka až tak potrebné nie je, lebo si vie zdroje vápnika čerpať aj z inej stravy. Veľa ľudí z rôznych dôvodov však piť kravské mlieko nemôže. Buď majú laktózovú intoleranciu, kožné problémy, alergie, sú vegáni alebo im jednoducho mlieko nerobí dobre a nechutí im. Preto v dnešnej dobe veľa potravín obohacujú o vápnik, napríklad raňajkové cereálie, kaše, džúsy a rastlinné mlieka.
Z nemliečnych potravín sa však vápnik absorbuje ťažšie, a preto osoby, ktoré nekonzumujú živočíšne bielkoviny, musia prijať potrebný vápnik v inej strave alebo formou výživových doplnkov.
Živočíšnymi zdrojmi vápnika sú kyslomliečne výrobky (jogurt, kefír), tvaroh, syry, sardinky, losos, morské plody. Vegetariáni môžu vápnik nájsť v tofu, mandliach, lieskovcoch, vlašských orechoch, sezame, maku, šošovici, fazuli, zelenej listovej zelenine a ovocí.
Dajte si dennú dávku vápnika
Zdroj: Shutterstock
Bohaté zdroje vápnika.
Odporúčaná denná dávka vápnika pre dospelého človeka je v rozmedzí 1000 – 1500 mg denne. Dávkovanie závisí aj od veku, pohlavia alebo iných faktorov, ako je tehotenstvo alebo dojčenie.
Jeden pohár mlieka obsahuje 300 mg vápnika. Ak sa rozhodnete, že mlieko piť nebudete, a potrebujete doplniť potrebnú dávku vápnika, tak môžete skúsiť namiesto pohára mlieka 1 z TÝCHTO potravín:
- 200 g jogurtu,
- 50 g bryndze,
- 25 g parmezánu,
- 3/4 šálky mandlí,
- 100 g tofu,
- 1 šálku cíceru,
- 3 lyžice chia semienok,
- 1 konzervu sardiniek,
- 1 pohár rastlinného mlieka,
