MENU
zdravy-zivot

Čomu vďačia paradajky za to, že ich tak milujete? TOTO by ste mali o nich vedieť

Kečup je ešte zdravší ako surové paradajky
Zdravý život

Čomu vďačia paradajky za to, že ich tak milujete? TOTO by ste mali o nich vedieť

Živiny z niektorých potravín sa najlepšie získajú, ak sa tepelne spracujú. Výnimkou nie sú ani paradajky, z ktorých vyťažíte maximum, ak ich uvaríte. Poskytujú dôležitú ochranu pred srdcovými ochoreniami aj rakovinou.

Toto sladučké ovocie väčšina z vás berie ako zeleninu. Či už surové alebo varené, najlepšie chutia v slaných jedlách. Jedna šálka obsahuje len 32 kalórií, čím sa stávajú účinným nástrojom na chudnutie. Okrem toho, majú vysoké zastúpenie minerálu draslíka a vitamínu C.

Zdravý kečup

Čoraz populárnejšia je domáca výroba kečupu, a práve ten je veľmi zdravý. Paradajky pri jeho príprave varíte, čím sa rýchlejšie uvoľňuje dôležitý antioxidant a karotenoid lykopén so silnými antioxidačnými a protirakovinovými účinkami. Tie vás chránia pred cukrovkou, aterosklerózou, rakovinou, srdcovými, kožnými a neurologickými ochoreniami. To potvrdzuje aj štúdia, ktorá sa zaoberala biochemickými aspektami, mechanizmami a potenciálnym využitím lykopénu na zmiernenie chronických ochorení.

Výskumy ďalej potvrdzujú, že tento silný antioxidant je veľmi účinný v boji proti rakovine prostaty. Vďaka luteínu a zeaxantínu zase paradajky pomáhajú predchádzať ochoreniam očí a chránia váš zrak.

Ako efektívne využiť paradajky?

Uvarte si z paradajok polievku,šťavu, omáčku na cestoviny aj na pizzu, kečup bez konzervantov, chutney alebo džem, ktorý sa podobá šípkovému. Paradajkový džem bude milovať celá vaša rodina, či už na bagete s maslom alebo s čerstvým syrom.

Ak ich máte naozaj nadbytok, tak si ich vysušte do zásoby, zavarte alebo naložte do olivového oleja. Týmto sa paradajky zakonzervujú a budete ich môcť jesť kedykoľvek.

Paradajky milujú slnko a teplo. Radšej ako v chladničke ich skladujte položené na stole. A nikdy ich nezmrazujte. Plody by tak prišli nielen o tvar a živiny, ale aj o nezameniteľnú chuť.

Anketa
Robíte domáci kečup?

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Dcérku po suši už týždeň bolí brucho, lekári nič nezistili. Čo to znamená?

Charakteristickou súčasťou suši sú surové ryby ako tuniak, losos či makrela, ikry, plody mora, napríklad krevety, chobotnice, kalmáry, ježovky a kraby. Môže obsahovať aj zeleninu, vaječnú omeletu, tofu alebo huby. Ďalšou základnou surovinou sú morské riasy. Po jeho požití môže dôjsť k akútnej gastritíde, ktorá sa prejaví vracaním, bolesťou brucha. Môže ísť aj o potravinovú alergiu, tá má rôzne prejavy. Môže to byť kožná reakcia, svrbenie nosa či očí, kašeľ, kŕče a bolestí brucha, hnačka či zvracanie. Vtedy je najdôležitejšie pokúsiť sa konkrétny prejav spojiť s potravinami, ktoré sa v posledných hodinách konzumovali. Organizmus na ne môže reagovať rôzne, keďže ide o viaceré alergény súčasne. Ak alergie v rodine nemáte, tri roky je u dieťaťa vek, kedy suši môže ochutnať. Konzumácia surových rýb je bezpečná len pri normálnom zažívaní a ak ryba bola pripravená v čistom prostredí. Surové ryby sa, oproti vareným, ľahšie stanú útočiskom pre parazity a baktérie. Tie spôsobia hnačky či otravu.

čítať viac

Je vhodný transfer embrya s mozaikou po predimplantačnej genetickej diagnostike?

Mnoho IVF cyklov môže skončiť pre liečený pár sklamaním, pretože nedôjde  k zahniezdeniu embrya v maternici matky. Jednou z možných príčin tohto nezdaru môže byť nesprávne množstvo genetického materiálu, to je nesprávny počet chromozómov embrya, ktoré bolo prenesené do maternice ženy. Stav, kedy sa v embryu vyskytujú niektoré chromozómy navyše alebo kedy niektoré chromozómy naopak chýbajú, nazývame aneuploidiou.

Zatiaľ, čo niektoré typy aneuploidií môžu viesť k narodeniu dieťaťa s Downovym syndrómom spôsobeným nadbytočným chromozómom 21 či Edwardsovym syndrómom spôsobeným nadbytočným chromozómom 18, končí väčšina tehotenstiev z aneuploidných embryí spontánnym potratom. Len embryo s normálnym počtom chromozómov má šancu, že sa zahniezdi, nebude potratené a povedie k narodeniu zdravého dieťaťa.

PGD je metóda, ktorá je realizovaná v rámci IVF cyklu v prípade, že je vopred známe riziko prenosu genetického ochorenia z rodičov na potomstvo. Táto metóda umožňuje genetické vyšetrenie embryí pred ich vložením do maternice.

Lekár - klinický genetik je špecialista spolupracujúci s Centrom asistovanej reprodukcie. Ten, po ukončení diagnostiky na konzultácii vysvetlí páru, ktorý o vyšetrenie požiadal, výsledok vyšetrenia a odporučí transfer embrya. Na základe našich dlhoročných skúseností sa transfer embrya s mozaikou neodporúča.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor