Pre horkú chuť máme asi až dvadsaťpäť receptorov. A nielen v chuťových pohárikoch na jazyku, ale aj na sliznici nosa, v pľúcach, črevách či v močovom mechúre. Veci, ktoré chutia horko, sú totiž potenciálne jedovaté.
Menej chorí
Preto je dôležité, aby ich receptory vystopovali a vyslali telu varovný signál. Podľa molekulárneho biológa Robera J. Leeho je to súčasť nášho vrodeného imunitného systému, ktorý takto pomáha likvidovať choroboplodné zárodky.
Tvrdí, že „horkí“ ľudia menej trpia na bakteriálne infekcie dýchacích ciest , alergie či rôzne zápaly a sú štíhlejší, lebo si viac posilňujú obranyschopnosť. Horké sú aj liečivé bylinky a prípravky z nich, horké boli pôvodne aj všetky syntetické lieky. Výrobcovia začali mnohým z nich až neskôr z marketingových dôvodov pridávať sladkú chuť.
Relaxujte jedlom: 3 zelené TOPpochúťky, ktoré vám zresetujú telo i myseľ
Temný charakter
Psychológovia z univerzity v Innsbrucku zase prišli k záveru, že človek, ktorý uprednostňuje horké pred sladkým, slaným či kyslým, má temnú osobnosť. Pestuje menej sociálnych kontaktov, inklinuje k narcizmu, uzavretosti a nepriateľstvu voči iným. Prísnejšie posudzuje druhých a má na nich skôr negatívny názor. Môže byť dokonca psychopat so sklonom k agresivite a násiliu. Vedci tak usudzujú na základe niekoľkých výskumov s dobrovoľníkmi, ktoré robili v priebehu niekoľkých rokov.
Môže vás zaujímať:
- Cukor opantá mozog ako tvrdá droga. Ako sa zbaviť závislosti?
- Nezahadzujte ich! 9 super zdravých benefitov prezretých banánov
- Vydýchnite! Bylinky upokoja nervy a odstránia stres. Odporúča lekár
- Zabudnutý vitamín: Vápnik s déčkom sa bez neho môžu obrátiť proti vám
- Týmto potravinám sa na raňajky vyhnite! A povieme vám, prečo