MENU
zdravy-zivot

Milovníci bryndze SEM! 7 skvelých receptov z celého SLOVENSKA

Okrem halušiek. Jozef Riska, šéfkuchár, reštaurácia Zylinder Bratislava.

Bryndzový quiche 
Potrebujeme: 
Na cesto: 500 g hladkej múky, 
250 g masla, 2 vajcia, 1 lyžičku 
soli, 1 lyžičku cukru 
Na plnku: 200 g bryndze,  
250 ml mlieka, 250 ml smotany 
na šľahanie, 4 vajcia,  
150 g cibule na plátky,  
150 g slaniny na kocky, kôpor, 
soľ, korenie podľa chuti 
Ako na to: Sypké ingredien- 
cie na cesto preosejeme, jem- 
ne prstami zapracujeme kocky 
masla. Primiešame vajcia, ces- 
to spojíme. Pozor
Zdravý život

Milovníci bryndze SEM! 7 skvelých receptov z celého SLOVENSKA

Bryndza nie sú len halušky a pomazánka. Vyskúšajte nové recepty, v slovenskej kuchyni predsa bryndza nesmie chýbať.

Bryndzové mufiny

Bryndzové mufiny

Potrebujeme:
250 g polohrubej múky, 3 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva, 2 vajcia, 200 g bryndze, 80 ml oleja, 360 ml hustej kyslej smotany, petržlenovú vňať, soľ, mleté čierne korenie  

Postup:
Rozšľahané vajcia vymiešame s kyslou smotanou. Pridáme bryndzu, olej, nadrobno nasekanú petržlenovú vňať a po častiach prisypeme polohrubú múku s kypriacim práškom. Premiešame, posolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Otvory na plechu vyložíme papierovými košíčkami a do dvoch treBryndzové mufiny

Potrebujeme:
250 g polohrubej múky, 3 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva, 2 vajcia, 200 g bryndze, 80 ml oleja, 360 ml hustej kyslej smotany, petržlenovú vňať, soľ, mleté čierne korenie  

Postup:
Rozšľahané vajcia vymiešame s kyslou smotanou. Pridáme bryndzu, olej, nadrobno nasekanú petržlenovú vňať a po častiach prisypeme polohrubú múku s kypriacim práškom. Premiešame, posolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Otvory na plechu vyložíme papierovými košíčkami a do dvoch tre
Zdroj: Zdravie

Potrebujeme:

  • 250 g polohrubej múky,
  • 3 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva,
  • 2 vajcia,
  • 200 g bryndze,
  • 80 ml oleja,
  • 360 ml hustej kyslej smotany,
  • petržlenovú vňať,
  • soľ,
  • mleté čierne korenie 

Postup:

Rozšľahané vajcia vymiešame s kyslou smotanou. Pridáme bryndzu, olej, nadrobno nasekanú petržlenovú vňať a po častiach prisypeme polohrubú múku s kypriacim práškom. Premiešame, posolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Otvory na plechu vyložíme papierovými košíčkami a do dvoch tretín naplníme cestom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov Celzia.       

Bryndzové taštičky

Bryndzové taštičkyBryndzové taštičky
Zdroj: ZDRAVIE

6 porcií

POTREBUJEME:

Na cesto:

  • 350 g hrubej múky,
  • 150 g masla,
  • dva žĺtky,
  • 200 ml mlieka,
  • 20 g droždia,
  • soľ

Na plnku:

  • 300 g bryndze,
  • 50 g masla,
  • jeden žĺtok,
  • soľ,
  • mleté čierne korenie,
  • nasekaný kôpor,
  • 100 g uvarených zemiakov

Na potretie:

  • jedno vajce

POSTUP:

V deci vlažného mlieka necháme rozpustiť droždie. Do misy dáme múku, nastrúhané maslo, v mlieku rozpustené droždie, soľ a žĺtky. Prilejeme toľko zvyšného mlieka, aby sme vypracovali hustejšie cesto. Prikryjeme a necháme dvadsať minút nakysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a nakrájame na štvorce. Do stredu každého dáme plnku, okraje preložíme do stredu a spojíme. Potrieme rozšľahaným vajcom, uložíme na plech vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre upečieme.

Plnka: Bryndzu vymiešame s maslom a žĺtkom. Pridáme uvarené zemiaky, nasekaný kôpor, podľa chuti soľ a mleté čierne korenie.   

Čas prípravy: 60 minút 

Pokračovať Ďalej (1/6)

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Ako si mám pri kúpaní chrániť vagínu pred vniknutím vody?

Mnoho žien má  problém s vaginálnou mykózou, ktorú spôsobuje premnoženie kvasiniek v pošve. Vysoké riziko prináša kúpanie v bazénoch, a to nielen verejných. Mykózu totiž nespôsobuje znečistenie vody v bazéne, ale naopak jej čistota, dezinfekcia a chlór.

Po kúpaní v bazéne či v chemicky upravovanej vode odporúčam  používať preventívne čípky alebo vaginálne krémy, ktoré opätovne navodia správne pH v pošve. Odporúčam tiež vyzliecť si po kúpaní mokré plavky, aby na podbruško nepôsobila vlhkosť a chlad.

Na trhu existujú špeciálne navrhnuté tampóny, ktoré sa od klasických líšia. Majú inú štruktúru a sú napustené látkou, ktorá chráni pred infekciou. Vazelínové tampóny sú nasiaknuté lekárskou vazelínou a dezinfekčnou látkou, ktorá zabráni vode dostať sa do vnútra vašich intímnych partií. Ženy sú tak chránené od baktérií a rôznych infekcií.

Počas dovolenky a najmä, ak je žena háklivá na rôzne mykózy či infekcie, môžu vazelínové tampóny používať aj mimo menštruáciu, pre ochranu pred neželaným „ničiteľom“ príjemnej dovolenky. Na zváženie sú probiotické tampóny. Ich základom je schopnosť prispôsobiť sa prirodzenému prostrediu ženskej pošvy, ktoré má kyslejšie pH, vyžaduje prítomnosť laktobacilov, ktoré nás ženy chránia pred baktériami. 

čítať viac

Naša jedenásťročná máva občas výtok z pošvy. Je to bežné?

V predpubertálnom období normálny výtok neexistuje. U dievčat počas dospievania vplyvom hormónov sa mení prostredie pošvy. Žliazky krčku maternice začínajú produkovať hlienový sekrét. Tie vytvárajú kyselinu mliečnu, ktorá premieňa chemické prostredie pošvy z neutrálneho na výrazne kyslé. Kým sa však hormóny a činnosť žliazok „zabehnú“, chvíľu to trvá. Preto býva v puberte  sekrécia hojnejšia ako v dospelosti a môže dráždiť doposiaľ nezvyknutú kožu rodidiel. Toto je jediná výnimka, kedy môžeme výtok označiť za „normálny“. Je číry, páchne kyslo, na spodnej bielizni zanechá bezfarebné škvrny, akoby bola naškrobená. Liečbu netreba, na mieste je zvýšená hygiena. Nie strečové vypasované rifle!

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor