Bryndzové mufiny
Potrebujeme:
- 250 g polohrubej múky,
- 3 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva,
- 2 vajcia,
- 200 g bryndze,
- 80 ml oleja,
- 360 ml hustej kyslej smotany,
- petržlenovú vňať,
- soľ,
- mleté čierne korenie
Postup:
Rozšľahané vajcia vymiešame s kyslou smotanou. Pridáme bryndzu, olej, nadrobno nasekanú petržlenovú vňať a po častiach prisypeme polohrubú múku s kypriacim práškom. Premiešame, posolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Otvory na plechu vyložíme papierovými košíčkami a do dvoch tretín naplníme cestom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov Celzia.
Bryndzové taštičky
6 porcií
POTREBUJEME:
Na cesto:
- 350 g hrubej múky,
- 150 g masla,
- dva žĺtky,
- 200 ml mlieka,
- 20 g droždia,
- soľ
Na plnku:
- 300 g bryndze,
- 50 g masla,
- jeden žĺtok,
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- nasekaný kôpor,
- 100 g uvarených zemiakov
Na potretie:
- jedno vajce
POSTUP:
V deci vlažného mlieka necháme rozpustiť droždie. Do misy dáme múku, nastrúhané maslo, v mlieku rozpustené droždie, soľ a žĺtky. Prilejeme toľko zvyšného mlieka, aby sme vypracovali hustejšie cesto. Prikryjeme a necháme dvadsať minút nakysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a nakrájame na štvorce. Do stredu každého dáme plnku, okraje preložíme do stredu a spojíme. Potrieme rozšľahaným vajcom, uložíme na plech vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre upečieme.
Plnka: Bryndzu vymiešame s maslom a žĺtkom. Pridáme uvarené zemiaky, nasekaný kôpor, podľa chuti soľ a mleté čierne korenie.
Čas prípravy: 60 minút