MENU
zdravy-zivot

Milovníci bryndze SEM! 7 skvelých receptov z celého SLOVENSKA

Okrem halušiek. Jozef Riska, šéfkuchár, reštaurácia Zylinder Bratislava.

Bryndzový quiche 
Potrebujeme: 
Na cesto: 500 g hladkej múky, 
250 g masla, 2 vajcia, 1 lyžičku 
soli, 1 lyžičku cukru 
Na plnku: 200 g bryndze,  
250 ml mlieka, 250 ml smotany 
na šľahanie, 4 vajcia,  
150 g cibule na plátky,  
150 g slaniny na kocky, kôpor, 
soľ, korenie podľa chuti 
Ako na to: Sypké ingredien- 
cie na cesto preosejeme, jem- 
ne prstami zapracujeme kocky 
masla. Primiešame vajcia, ces- 
to spojíme. Pozor
Zdroj: Maria Candrakova
Zdravý život

Milovníci bryndze SEM! 7 skvelých receptov z celého SLOVENSKA

Bryndza nie sú len halušky a pomazánka. Vyskúšajte nové recepty, v slovenskej kuchyni predsa bryndza nesmie chýbať.

Bryndzové mufiny

Bryndzové mufiny

Potrebujeme:
250 g polohrubej múky, 3 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva, 2 vajcia, 200 g bryndze, 80 ml oleja, 360 ml hustej kyslej smotany, petržlenovú vňať, soľ, mleté čierne korenie  

Postup:
Rozšľahané vajcia vymiešame s kyslou smotanou. Pridáme bryndzu, olej, nadrobno nasekanú petržlenovú vňať a po častiach prisypeme polohrubú múku s kypriacim práškom. Premiešame, posolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Otvory na plechu vyložíme papierovými košíčkami a do dvoch treBryndzové mufiny

Potrebujeme:
250 g polohrubej múky, 3 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva, 2 vajcia, 200 g bryndze, 80 ml oleja, 360 ml hustej kyslej smotany, petržlenovú vňať, soľ, mleté čierne korenie  

Postup:
Rozšľahané vajcia vymiešame s kyslou smotanou. Pridáme bryndzu, olej, nadrobno nasekanú petržlenovú vňať a po častiach prisypeme polohrubú múku s kypriacim práškom. Premiešame, posolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Otvory na plechu vyložíme papierovými košíčkami a do dvoch tre
Zdroj: Zdravie

Potrebujeme:

  • 250 g polohrubej múky,
  • 3 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva,
  • 2 vajcia,
  • 200 g bryndze,
  • 80 ml oleja,
  • 360 ml hustej kyslej smotany,
  • petržlenovú vňať,
  • soľ,
  • mleté čierne korenie 

Postup:

Rozšľahané vajcia vymiešame s kyslou smotanou. Pridáme bryndzu, olej, nadrobno nasekanú petržlenovú vňať a po častiach prisypeme polohrubú múku s kypriacim práškom. Premiešame, posolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Otvory na plechu vyložíme papierovými košíčkami a do dvoch tretín naplníme cestom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov Celzia.       

Bryndzové taštičky

Bryndzové taštičkyBryndzové taštičky
Zdroj: ZDRAVIE

6 porcií

POTREBUJEME:

Na cesto:

  • 350 g hrubej múky,
  • 150 g masla,
  • dva žĺtky,
  • 200 ml mlieka,
  • 20 g droždia,
  • soľ

Na plnku:

  • 300 g bryndze,
  • 50 g masla,
  • jeden žĺtok,
  • soľ,
  • mleté čierne korenie,
  • nasekaný kôpor,
  • 100 g uvarených zemiakov

Na potretie:

  • jedno vajce

POSTUP:

V deci vlažného mlieka necháme rozpustiť droždie. Do misy dáme múku, nastrúhané maslo, v mlieku rozpustené droždie, soľ a žĺtky. Prilejeme toľko zvyšného mlieka, aby sme vypracovali hustejšie cesto. Prikryjeme a necháme dvadsať minút nakysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a nakrájame na štvorce. Do stredu každého dáme plnku, okraje preložíme do stredu a spojíme. Potrieme rozšľahaným vajcom, uložíme na plech vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre upečieme.

Plnka: Bryndzu vymiešame s maslom a žĺtkom. Pridáme uvarené zemiaky, nasekaný kôpor, podľa chuti soľ a mleté čierne korenie.   

Čas prípravy: 60 minút 

Pokračovať Ďalej (1/6)

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Ako si môžem pomôcť, aby sa mi zlepšili pečeňové funkcie?

Stukovatenie pečene, steatóza, je chronické ochorenie, pri ktorom sa tukové kvapôčky hromadia v hepatocytoch, pečeňových bunkách. Alkohol je len jednou z príčin vzniku steatózy, vo vašom prípade ide o poruchu metabolizmu, nadmernú telesnú hmotnosť, takzvanú nealkoholovú steatózu.

Pri správnej strave a dostatočnej fyzickej aktivite je možné steatózu zvrátiť. Pokúste sa viesť aktívny životný štýl, jesť správne, normalizovať telesnú hmotnosť. Je potrebné  plynule  znížiť hmotnosť, pretože prudký úbytok môže viesť k zrýchleniu procesov fibrózy pečeňového tkaniva. Pokiaľ ide o medikamentóznu liečbu, možnosťou je užívanie hepatoprotektorov, liekov na báze esenciálnych fosfolipidov, antioxidantov a rastlinných prípravkov, ktoré pomôžu zlepšiť odtok žlče.

čítať viac

Nahradí vitamín P aj iné vitamíny, už nemusím nič iné užívať?

Vitamín P je skôr neoficiálny názov, ktorý sa používa na označenie skupiny bioaktívnych látok známych ako flavonoidy. Sú to fytochemikálie, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách. Majú rôzne účinky, ktoré sú dôležité pre udržanie dobrého zdravia. Antioxidačné pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele, čím ochraňujú bunky pred poškodením a pomáhajú predchádzať rôznym ochoreniam.

Protizápalové účinky majú schopnosť zlepšiť elasticitu ciev a znižovať zápalové procesy v kardiovaskulárnom systéme, čo pomáha znížiť riziko srdcových ochorení. Imunomodulačné podporujú imunitný systém a organizmu pomáhajú bojovať proti infekciám.

Najznámejšie flavonoidy sú citrín, rutín, hesperidín, kvercetín a eriodictyol. Potraviny, ktoré obsahujú bohaté množstvo flavonoidov, teda vitamínu P, sú najmä rôzne druhy ovocia a zeleniny, napríklad jablká, hrozno, citrusové ovocie, brokolica, cesnak, cibuľa, rajčiny, bobuľové ovocie, zelený čaj, horká čokoláda.

Vitamín P môže poskytovať určité benefity, ktoré súvisia s príjmom flavonoidov. Ale je dôležité uvedomiť si, že flavonoidy sú len jedna skupina z mnohých dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších živín potrebných pre optimálne zdravie. Takže áno, je vhodné doplniť aj ďalšie vitamíny a minerály popri substitúcii vitamínu P.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor