MENU
zdravy-zivot

Milovaná tekvica HOKKAIDO: Cestoviny budete robiť už len takto

Pumpkin,Gnocchi,Or,Italian,Dumplings.,Healthy,Vegetarian,Squash,Dish,With
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

Milovaná tekvica HOKKAIDO: Cestoviny budete robiť už len takto

Kráľovnou medzi tekvicami je určite hokkaido. Je zdravá, výživná, chutná a možností, čo si z nej pripraviť je veľa. Určite vám zachutia aj cestoviny v novej verzii.

Hokkaido tekvicu sa oplatí jesť, pretože obsahuje antioxidant betakarotén, ktorý sa vo vašom tele premieňa na vitamín A. Ten je potrebný pre zdravé oči a pokožku. Ďalšie vitamíny a minerály v tekvici podporujú imunitu, poskytujú prevenciu pred kardiovaskulárnymi ochoreniami, chorobami obličiek a obezitou. Vďaka vysokému obsahu vlákniny sa podieľa na správnom trávení a je účinná proti zápche.

Podporte svoje zdravie a pripravte si tieto lahodné gnocchi z hokkaido tekvice. Tip na recept máme z redakcie Dobré jedlo.

Hokkaido gnocchi s paradajkovou omáčkou

Tekvicové gnocchi s paradajkovou omáčkou.Tekvicové gnocchi s paradajkovou omáčkou.
Tekvicové gnocchi s paradajkovou omáčkou.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

4 porcie, príprava: 30 minút, odležanie: 30 minút, varenie: 20 minút

Na gnocchi budete potrebovať:

  • 1 kg tekvice hokkaido
  • muškátový oriešok
  • 50 g parmezánu
  • 250 g polohrubej múky
  • hrubú múku na posypanie
  • soľ

Na omáčku budete potrebovať:

  • 250 g paradajok
  • 3 vetvičky bazalky (plus na ozdobu)
  • 1 cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžicu paradajkového pretlaku
  • 1 až 2 lyžice octu
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • olivový olej

Postup:

  1. Najprv pripravte gnocchi: Tekvicu rozpoľte, vyberte jadierka a ošúpte. Dužinu nakrájajte na kocky a dajte variť asi na 20 minút, kým nezmäkne. Zlejte a odvážte z nej 400 g. Túto časť tekvice prelisujte cez lis na zemiaky. Osoľte a posypte muškátovým orieškom.
  2. Parmezán nastrúhajte a spolu s múkou ho postupne striedavo zapracujte do tekvice. Cesto prikryte a dajte na 30 minút do chladničky.
  3. Uvarte omáčku: Očistené paradajky rozrežte a vyberte z nich jadierka. Dužinu nakrájajte nadrobno. Nasekajte bazalku, cibuľu očistite a nasekajte nadrobno. Cesnak prelisujte. Na hlbšej panvici rozhorúčte olivový olej. Pridajte cibuľu, cesnak a krátko opekajte. Zamiešajte paradajkový pretlak a paradajky. Dochuťte soľou, korením a octom. Zalejte vývarom a varte asi 5 minút. Vmiešajte bazalku.
  4. Cesto vyberte z chladničky a na pomúčenej doske z neho vypracujte dlhý valec. Rozkrájajte ho na menšie kúsky. Tie vyformujte do guliek, posypte hrubou múkou a pomocou vidličky jemne stlačte.
  5. Gnocchi varte v dostatočne osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Zlejte a zmiešajte s paradajkovou omáčkou. Podávajte posypané čerstvou bazalkou.

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Zápal a hnis po tetovaní? Návšteva odborníka je na mieste

Nepíšete, aké veľké je tetovanie, akou metódou a akými chemikáliami vám ho spravili, ani a za aký čas sa dostavil  zápal a hnisanie. Neviem, či neprichádzate v práci alebo inde do styku s chemikáliami, mechanickým dráždením, nečistotami.

Môže ísť o infekciu zanesenú priamo pri tetovaní alebo pri nesprávnom ošetrovaní a následnom domácom zanesení infekcie. Samozrejme, nedá sa vylúčiť ani možná alergia na použitú farbu pri tetovaní. Odporúčam vám navštíviť čo najskôr dermatológa.

čítať viac

Čo znamenajú výsledky môjho gynekologického vyšetrenia?

Z uvedených informácii by som doporučila superkonziliárne ultrazvukové vyšetrenie a tiež by som zvážila MRI malej panvy.

Pri zvýšenom ROMA indexe, je potrebná obozretnosť, nakoľko môžu znamenať aj abnormálne zmeny v bunkách.

Povieme si o tom niečo bližšie. Onkomarkery sú substancie prítomné v tele, ktoré sú produkované nádorovými bunkami alebo aj bežnými bunkami organizmu ako reakcia na prítomnosť nádoru. Vznikajú v dôsledku vzniku a vývoja malígneho procesu. Ak je hodnota onkomarkerov nízka, nie vždy to zaručuje neprítomnosť nádorových zien . Vo všeobecnosti však platí, že pri benígnom ochorení sú zýšené koncentrácie onkomarkera len prechodné, naopak pri malígnych stavoch dlhodobejšie alebo stúpajú. Tu je dôležitou premonnou čas, ten je prognostickým ukazovateľom v priebehu ktorého sa koncentrácia markera zdvojnásobí.

HE4 je Humánny epididymálny proteín 4, ktorý sa vylučuje do krvi a patrí do skupiny proteínov s najvyššou senzitívnosťou na detekciu ovariálneho karcinómu v porovnaní s inými markermi, a to predovšetkým v štádiu I.

ROMA index nám signalizuje riziko prítomnosti epiteliálneho ovariálneho karcinómu.  Ide o algoritmus, ktorý vychádza z hodnôt HE4 a CA 125. Keďže u Vás  bol zvýšený HE4 automaticky to koreluje s vyšším Roma indexom. Celkovo sa tieto hodnoty u nás posudzujú na základe menopauzálneho stavu ženy a to nasledovne:

Premenopauzálne ženy:
ROMA > 11,4%: vysoké riziko epiteliálneho ovariálneho karcinómu
ROMA < 11,4%: nízke riziko epiteliálneho ovariálneho karcinómu

Postmenopauzálne ženy:
ROMA > 30%: vysoké riziko epiteliálneho ovariálneho karcinómu
ROMA < 30%: nízke riziko epiteliálneho ovariálneho karcinómu

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor