Využite sezónu a vyberte sa na medvedí cesnak. Poteší vás nielen vitamínom C. Aromatické a chutné listy sú bohaté najmä na vitamín B3, vitamín E, draslík, vápnik, ale v menšom množstve obsahuje i vitamín B1, B5, železo, horčík a fosfor. Po dlhých zimných mesiacoch je to jedna z prvých jarných rastlín, ktoré si môžete odtrhnúť a začerstva zužitkovať množstvo živín. Medvedí cesnak má široké využitie aj v kuchyni. Môžete ho pridať do nátierky, urobiť si pesto, polievku alebo ním dochutiť mäso.
Posilní trávenie i srdce
Okrem toho sa v medveďom cesnaku nachádza vysoký podiel sulfidu, z ktorého vzniká pri konzumácii alicín. Práve ten sa skrýva aj za množstvom pozitívnych účinkov klasického cesnaku. Medvedí cesnak vás poteší antibakteriálnym účinkom a podporuje zdravú črevnú flóru. Môže byť nápomocný pri miernych ochoreniach tráviaceho traktu, uvádza stránka gesundheit.de. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C posilňuje imunitný systém a v kombinácii s vitamínom E ochráni organizmus pre voľnými radikálmi. Pravidelná konzumácie medvedieho cesnaku vám pomôže, vďaka draslíku, vylepšiť hodnoty krvného tlaku a prispieva i k zdravej funkcii srdca.
- 83%
- 17%
Váš hlas bol započítaný
Nepomýľte sa
Neskúsenejší zberatelia by si mali dávať pozor na zámenu medvedieho cesnaku s jedovatou konvalinkou, prípadne jesienkou obyčajnou. Spodná strana listov medvedieho cesnaku je matný, kým konvalinka je lesklá. V prípade medvedieho cesnaku rastie na stonke len jeden list, ktorý má v strede svetlú žilku, konvalinka má na stonke spravidla dva až tri listy. Jesienka má zase užšie listy ako medvedí cesnak a rastú priamo zo zeme. Najlepší je však čuchový testy. List po odtrhnutí stačí pošúchať prstami a mal by sa objaviť cesnakový zápach.