Máte syndróm dráždivého čreva? Pozor na tieto potraviny!
29. 10. 2013, 7:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 14:51)

Zdroj: Profimedia.sk
Ak máte syndróm dráždivého čreva, mali by ste si zapamätať, akým potravinám sa treba vyhnúť. To je kľúč k účinnej liečbe.
Syndróm dráždivého čreva spôsobuje tráviace ťažkosti, ako je nadúvanie, zápcha, hnačka, poruchy trávenia, nevoľnosť, bolesti brucha, nervozitu v žalúdku a ďalšie zažívacie problémy. Ak sa nelieči, môže spôsobiť zlé vstrebávanie živín ale aj nepríjemné situácie. Dobrou správou je, že vám črevá nemusia ničiť život. Dôležité je vedieť, čo na tanier patrí, a čo už nie.
Potraviny s vysokým obsahom tuku
Jedným z hlavných potravín, či už sú zdravé alebo nie, sú tie s vysokým obsahom tuku. Syndróm dráždivého čreva nie je o kalóriách, alebo diétnom pláne zameranom na chudnutie či priberanie.
Tuk je často tým hlavným spúšťačom spomínaných ťažkostí. Kľúčové pravidlo znie, nejesť priveľa tukov v každom jedle, alebo celkovo priveľa tučných jedál denne. Menej tuku je v poriadku, ale budete sa musieť naučiť, koľko dokážete tolerovať, a z akých zdrojov. Všeobecné pravidlo hovorí, že všetky oleje by mohli spôsobiť problémy pre ľudí so syndrómom, ale aj mastné mäso, veľa orechov a semien.
Rafinované potraviny
Všetky rafinované potraviny sú plné cukrov, tukov, konzervačných látok, chemikálií a podobne. To všetko len zhoršuje situáciu v črevách a v žalúdku, čo ovplyvňuje aj vstrebávanie živín z potravy. Rafinované potraviny tiež v porovnaní s tými zdravými predstavujú neplatné živiny. Zamedzte aj prísun lepku, radšej stavte na ovos, ryžu, quinou a ďalšie nerafinované potraviny.
Korenené jedlá
Korenené jedlá môžu byť chutné, a niektoré môžu byť aj zdravé. Pri syndróme dráždivého čreva však na ne môžete zabudnúť. Namiesto korenín si jedlá dochucujte citrónovou a limerovou šťavou, či bylinkami. Z korenín sú nebezpečné kajenské korenie, spolu s paprikou a všetkými štipľavými koreniami.
Niektorá zelenina
Brokolica, karfiol a ružičkový kel sú jedny z najzdravších potravín, ktoré môžete svojmu telu dodať. Pri syndróme dráždivého čreva sú ale opäť problémom. Spôsobujú totiž nadúvanie a bolesti žalúdka. Kukurica, baklažán, tekvica, všetky strukoviny a uhorky so semenami, by ste tiež mali z jedálnička škrtnúť.
Sladké potraviny
Všetky cukry a ovocie kvasia v črevách, tak sa im rozhodne vyhnite. Niektorí ľudia zistia, že môžu tolerovať malé množstvo ovocia s menším množstvom cukru, ako sú citróny, grapefruity a limetky, a zo sladidiel stéviu. Uprednostnite ju aj pred umelými sladidlami, pretože u väčšiny pacientov so syndrómom dráždivého čreva spúšťajú problémy.
Mliečne výrobky
Mliečne výrovky obsahujú monohydrát, alebo mliečny cukor. Známy dôvod príznakov syndrómu dráždivého čreva. Lepšie vám padnú bezlaktózové výrobky, alebo malé množstvo nesladeného jogurtu kvôli probiotikám. Našťastie už existuje pomerne veľa výrobkov bez mliečneho cukru alebo bielkoviny, tak sa na ne opýtajte v obchode so zdravou výživou.
Aj pitný režim zaváži
Sýtené vody, limonády a podobné bublinkové nápoje spôsobujú pri diagnóze syndróm dráždivého čreva nepríjemné problémy. Bublinky z pitia skončia v žalúdku, kde ostanú ako plyn a spôsobia nadúvanie. Namiesto toho pite čistú vodu, bylinné čaje a dochucujte citrónom, či niekoľkokrát spomínanou stéviou.
Alkohol zhoršuje stav čriev a všeobecne by ste sa mi pri tomto zdravotnom probléme mali vyhnúť. Všetok alkohol kvasí a mnoho druhov dokonca obsahuje veľa cukru. Niektorí ľudia majú šťastie, že znesú napríklad malé množstvo červeného vína, kde cukru až tak veľa nie je. Iní zas nedokážu tolerovať žiadnu formu alkoholu.
Káva stimuluje črevá a môže ich uviesť do pohybu. Znie to dobre? Možno, ale časom káva spôsobuje problémy, pretože môže do určitej miery poškodiť črevnú sliznicu. Je len na vás, aby ste vyskúšali svoju toleranciu, ale ideálne by bolo vyskúšať iné zdroje energie.