Lekári dnes už jednoznačne vedia, že pravidelná konzumácia červeného mäsa je spojená so zvýšeným rizikom vysokého cholesterolu a vysokého krvného tlaku, čo môže viesť k srdcovým ochoreniam a tiež zvyšuje riziko vzniku niektorých typov rakoviny.
A nejde len o samotné mäso. Aj spôsob jeho prípravy môže byť aj zdraviu škodlivý. Ak sa totiž červené mäso varí pri vysokej teplote - grilovanie, pečenie na panvici a podobne -, vytvárajú sa karcinogénne látky, nazývané heterocyklické amíny a aromatické uhľovodíky . Preto sa odporúča uprednostniť šetrné varenie, aby sa predišlo vzniku týchto rakovinotvorných zlúčenín.
No existuje aj 6 skupín ľudí, ktorí by červené jedlo nemali jesť vôbec, ani v odporúčanom množstve, čo je maximálne 500 gramov týždenne. O koho ide?