MENU
zdravy-zivot

Máte radi guláš? Týchto 6 skupín ľudí nemá jesť červené mäso!

Grilovačky by malibyť viac o zábave ako o jedení mäsa.
Zdroj: Shutterstock

Súvisiace témy

Zdravý život

Máte radi guláš? Týchto 6 skupín ľudí nemá jesť červené mäso!

Nie je žiadna novinka, že červené mäso nie je dobré pre zdravie, pretože súvisí so zvýšeným rizikom rakoviny aj srdcových chorôb. Pre niektorých ľudí môže mať táto obľúbená pochúťka ešte vážnejšie dôsledky. Kto by podľa dietológov nemal jesť červené mäso?

Lekári dnes už jednoznačne vedia, že pravidelná konzumácia červeného mäsa je spojená so zvýšeným rizikom vysokého cholesterolu a vysokého krvného tlaku, čo môže viesť k srdcovým ochoreniam a tiež zvyšuje riziko vzniku niektorých typov rakoviny.

A nejde len o samotné mäso. Aj spôsob jeho prípravy môže byť aj zdraviu škodlivý. Ak sa totiž červené mäso varí pri vysokej teplote - grilovanie, pečenie na panvici a podobne -, vytvárajú sa karcinogénne látky, nazývané heterocyklické amíny a aromatické uhľovodíky . Preto sa odporúča uprednostniť šetrné varenie, aby sa predišlo vzniku týchto rakovinotvorných zlúčenín.

No existuje aj 6 skupín ľudí, ktorí by červené jedlo nemali jesť vôbec, ani v odporúčanom množstve, čo je maximálne 500 gramov týždenne. O koho ide?

Pokračovať Ďalej (1/7)

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Môže priveľa produktov obsahujúcich fluór poškodiť zuby?

Je vhodné myslieť na to, že vždy všetkého veľa škodí. Fluór je pre organizmus potrebný a prijímame ho už vo vode, v strave, v zubných pastách, ako ste uviedli a aj v spomínanom géli. Fluór totiž prispieva k silnejším a odolnejším zubom a znižuje výskyt zubného kazu.

Nadmerný príjem sa prejavuje najmä podľa toho, akým spôsobom ho používate. Ak ide iba o použitie na zuby a nedochádza ku konzumácii prehltnutím, najčastejším prejavom sú biele škvrny na zuboch.

Ak by však dochádzalo k prehĺtaniu, čo je časté najmä u detí, môže dôjsť najmä k odvápneniu kostí a tkanív. To sa prejavuje bolesťami kĺbov, osteoporózou, krehkými zubami a podobne. V prípade nadmerných dávok môžu sa objaviť celkové príznaky, kam patrí najmä porucha pamäťových funkcií a kostná fluoróza, ktorá vedie k stuhnutosti kĺbov.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Ako si môžem pomôcť, aby sa mi zlepšili pečeňové funkcie?

Stukovatenie pečene, steatóza, je chronické ochorenie, pri ktorom sa tukové kvapôčky hromadia v hepatocytoch, pečeňových bunkách. Alkohol je len jednou z príčin vzniku steatózy, vo vašom prípade ide o poruchu metabolizmu, nadmernú telesnú hmotnosť, takzvanú nealkoholovú steatózu.

Pri správnej strave a dostatočnej fyzickej aktivite je možné steatózu zvrátiť. Pokúste sa viesť aktívny životný štýl, jesť správne, normalizovať telesnú hmotnosť. Je potrebné  plynule  znížiť hmotnosť, pretože prudký úbytok môže viesť k zrýchleniu procesov fibrózy pečeňového tkaniva. Pokiaľ ide o medikamentóznu liečbu, možnosťou je užívanie hepatoprotektorov, liekov na báze esenciálnych fosfolipidov, antioxidantov a rastlinných prípravkov, ktoré pomôžu zlepšiť odtok žlče.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor