Výskum ukazuje, že strava bohatá na rôzne druhy zeleniny, ovocia, strukoviny, celozrnné potraviny, a iné rastlinné potraviny, pomáha znižovať riziko mnohých druhov rakoviny. V laboratórnych štúdiách mnohé jednotlivé minerály, vitamíny a fytochemikálie preukazujú protirakovinové účinky.
Jablká
Jablká poskytujú vlákninu a polyfenolové zlúčeniny.
Zdroj: Shutterstock
Jablká poskytujú vlákninu a polyfenolové zlúčeniny, ktoré v spolupráci s črevnými mikróbmi vytvárajú prostredie, ktoré môže pomôcť znížiť riziko vzniku rakoviny. Pozorovacie populačné štúdie spájajú jablká s nižším rizikom vzniku rakoviny prsníka s negatívnym estrogénovým receptorom.
Jablká vďaka vláknine do značnej miery znižujú riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka.
Pokračovanie článku nájdete na ďalšej strane ►►►