Už viete, čo si dáte na obed? Vyskúšajte ľahký a výživný šalát, ktorý osviežite medovým dresingom. Je škoda ho dávať len do čaju. Osemdesiat percent medu tvoria cukry, ide o glukózu a fruktózu, zvyšných dvadsať percent je voda. Med je však výbornou kombináciou enzýmov, minerálov, najmä horčíka, vápnika, železa, bielkovín, aminokyselín, stopových prvkov a vitamínov skupiny B i céčka. Ich mix pomáha napríklad srdcu v boji proti takzvanému oxidačnému stresu, znižuje krvný tlak. Zároveň má pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu. Osvedčil sa aj pri tráviacich ťažkostiach.
Potrebujeme:
- 1 kura
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice nového korenia
- lyžicu medu
- 750 g sladkých zemiakov
- cibuľu
- 12 strúčikov cesnaku
- 50 baby špenátu
- za hrsť petržlenovej vňate, mäty a koriandra
- soľ
- mleté čierne korenie
Na dresing:
- 4 lyžice olivového oleja
- lyžicu medu
- lyžicu čerstvej citrónovej kôry
- šťava z pol citróna
- lyžicu nasekaného koriandra
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup:
- Rúru predhrejte na 200 °C. Kura rozdeľte na menšie časti a dajte do misy. Pridajte 1 lyžičku oleja, nové korenie a trochu soli. Dôkladne premiešajte s kuracím mäsom. Poukladajte na pekáč a pečte 30 minút.
- Vyberte, pokvapkajte medom a pečte ešte 5 minút. Potom nechajte 30 minút odležať.
- Zatiaľ ošúpte sladké zemiaky a nakrájajte ich na kocky. Očistenú cibuľu nakrájajte na kolieska. Nasypte na plech, pridajte cesnakové strúčiky aj so šupou, zvyšok oleja, osoľte a okoreňte. Premiešajte a pečte vo vyhriatej rúre domäkka. Nechajte asi 30 minút odstáť.
- Pripravte dresing. Do uzatváracieho pohára dajte olej, med, citrónovú šťavu aj kôru a koriander. Uzavrite a dôkladne pretrepte. Nakoniec dresing osoľte a okoreňte.
- Kuracie mäso podávajte na pečenej zelenine s čerstvým špenátom a bylinkami. Na záver pokvapkajte pripraveným dresingom.