MENU
zdravy-zivot

Manuál na tráviace ťažkosti: Čo robiť, keď nám potraviny nesadnú?

Tešíte sa na jemne údenú šunku, štipľavú klobásku, chutné koláče a čokoládové vajíčka? Ale čo keď to preženiete?
Zdravý život

Manuál na tráviace ťažkosti: Čo robiť, keď nám potraviny nesadnú?

Tešíte sa na jemne údenú šunku, štipľavú klobásku, chutné koláče a čokoládové vajíčka? Ale čo keď to preženiete?

POCIT PLNOSTI
Tvorbu žalúdočných štiav povzbudíte:
✓ Pred jedlom zjedzte horkú potravinu, napríklad olivy.
✓ Po jedle požujte kardamóm, fenikel alebo rascu.
✓ Pomôžu aj kúsky čerstvej papáje, ananásu, kivi alebo fíg.
✓ Po jedle si môžete dať „pohárik na trávenie“ – nie však sladký likér alebo destilát, ale horký bylinný likér.
✓ Trávenie urýchli aj pohár piva, umocňuje však ospalosť.
✓ Najlepšie je dopriať si šálku bylinkového čaju, napríklad z rasce, ktorá podporuje prácu pečene a žlčníka. Ak trpíte aj plynatosťou a tlakom v okolí žalúdka, pomôže vám čajová zmes z anízu, feniklu a rasce, nesklame ani mätový čaj.
✓ Trávenie podporuje štipľavé korenie – čierne korenie, zázvor a čili papričky. Čili papričku rozdrvte medzi
prstami a primiešajte do jedla.
✓ Pocit plného žalúdka vždy sprevádza ospalosť a únava. Rada je jednoduchá: Vstaňte od stola a choďte sa poprechádzať na čerstvý vzduch. Už polhodina spraví zázrak.

NAFÚKNUTÉ BRUCHO
Pocit plynatosti a nafúknutého brucha vzniká, keď sa v čreve hromadia plyny. Spôsobujú to zlé kombinácie jedál, rýchle hltanie a nedostatočné prežúvanie. Nadúvajú
aj hrušky, kapusta, brokolica, baklažán, cibuľa, ako aj strukoviny a bublinkové nápoje.
✓ Prehltnite lyžičku olivového oleja a zapite pohárom vody s citrónovou šťavou.
✓ Vypite čerstvú mrkvovú šťavu.
✓ Ďalšou možnosťou sú probiotiká, najmä laktobacily.
✓ V lekárni kúpite aj voľnopredajné lieky, ktoré uvoľňujú odchod plynov z čriev, absorbujú plyny alebo bránia ich tvorbe.
✓ Vyskúšajte teplý kúpeľ alebo masáž brucha.

NEVOĽNOSŤ A VRACANIE
Žalúdočnú nevoľnosť vyvolávajú najmä mastné jedlá a priveľa alkoholu. Pokazenému žalúdku pomôžete, ak ho odľahčíte diétou.
✓ Nepite kávu, sladené nápoje a alkohol.
✓ Vylúčte tuhú stravu a mliečne výrobky.
✓ Ak vraciate, dopĺňajte si tekutiny. Pite minerálnu vodu alebo
rehydratačný roztok. Ak aj malé dúšky vo vás vyvolajú pocit na vracanie, pite pomocou slamky.
✓ Neskôr jedzte ľahké zeleninové a slepačie vývary a kašovité jedlá.

PÁLENIE ZÁHY
Reflux je najčastejšie dôsledkom spätného návratu žalúdočnej kyseliny do pažeráka. Spúšťa ho káva, biele víno a iný alkohol, tučné jedlá, ostré koreniny, sladkosti a mäta. Ak máte reflux často, vyhýbajte sa spúšťačom a navštívte lekára. Ak vás záha páli len raz za čas, pomôžu vám:
✓ Antacidá, teda lieky na zníženie kyslosti žalúdočnej šťavy.
✓ Čaj z harmančeka, feniklu a rasce. Mätovému čaju sa vyhýbajte!
✓ Pomôže vám aj nízkotučný tvaroh alebo probiotický jogurt.

HNAČKA
Môže vzniknúť aj pri prejedení, najmä ak máte radi majonézu.
✓ Ak netrvá dlhšie ako dva dni, stačí užívať živočíšne uhlie, piť ruský čaj a jesť sucháre.
✓ Voľne dostupné v lekárňach sú antidiaroiká, ktoré vydezinfikujú črevá alebo spomalia ich príliš rýchly pohyb.
✓ Črevá spomalí čučoriedkový kompót, čierna čokoláda a kola. Ale aj tabletky obsahujúce laktobacily, svätojánsky chlieb v prášku, jačmenná kaša, banány.
✓ Pite veľa tekutín. Do litra vody nasypte lyžičku cukru a trocha soli. Chutnejší nápoj pripravíte, keď do pohára ovocnej šťavy pridáte pol lyžičky medu a sirupu, trochu soli a premiešate.

ZÁPCHA
Vyvoláva ju najmä nedostatok zeleniny, ovocia a vlákniny, stres a nedostatok pohybu.
✓ Ak máte zápchu len občas, kúpte si v lekárni  preháňadlá, vo forme kvapiek, tabletiek alebo čajov. Účinný je najmä čaj z listu senny. Dodržiavajte dávkovanie, pretože pri nesprávnom užívaní si môžete privodiť kŕče alebo hnačku. Pozor, preháňadlá sú návykové.
✓ Pomáhajú aj sušené slivky a figy, kapustová šťava nalačno, jablká, surový špenát, sladké drievko, jahody.
✓ Črevá pohne aj pravidelný šport, prechádzka a brušná masáž.

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Po suši dcérku bolí už týždeň brucho, mohla sa otráviť?

Charakteristickou súčasťou suši sú surové ryby ako tuniak, losos či makrela, ikry, plody mora, napríklad krevety, chobotnice, kalmáry, ježovky a kraby. Môže obsahovať aj zeleninu, vaječnú omeletu, tofu alebo huby. Ďalšou základnou surovinou sú morské riasy. Po jeho požití môže dôjsť k akútnej gastritíde, ktorá sa prejaví vracaním, bolesťou brucha. Môže ísť aj o potravinovú alergiu, tá má rôzne prejavy. Môže to byť kožná reakcia, svrbenie nosa či očí, kašeľ, kŕče a bolestí brucha, hnačka či zvracanie. Vtedy je najdôležitejšie pokúsiť sa konkrétny prejav spojiť s potravinami, ktoré sa v posledných hodinách konzumovali. Organizmus na ne môže reagovať rôzne, keďže ide o viaceré alergény súčasne. Ak alergie v rodine nemáte, tri roky je u dieťaťa vek, kedy suši môže ochutnať. Konzumácia surových rýb je bezpečná len pri normálnom zažívaní a ak ryba bola pripravená v čistom prostredí. Surové ryby sa, oproti vareným, ľahšie stanú útočiskom pre parazity a baktérie. Tie spôsobia hnačky či otravu.

čítať viac

Je vhodný transfer embrya s mozaikou po predimplantačnej genetickej diagnostike?

Mnoho IVF cyklov môže skončiť pre liečený pár sklamaním, pretože nedôjde  k zahniezdeniu embrya v maternici matky. Jednou z možných príčin tohto nezdaru môže byť nesprávne množstvo genetického materiálu, to je nesprávny počet chromozómov embrya, ktoré bolo prenesené do maternice ženy. Stav, kedy sa v embryu vyskytujú niektoré chromozómy navyše alebo kedy niektoré chromozómy naopak chýbajú, nazývame aneuploidiou.

Zatiaľ, čo niektoré typy aneuploidií môžu viesť k narodeniu dieťaťa s Downovym syndrómom spôsobeným nadbytočným chromozómom 21 či Edwardsovym syndrómom spôsobeným nadbytočným chromozómom 18, končí väčšina tehotenstiev z aneuploidných embryí spontánnym potratom. Len embryo s normálnym počtom chromozómov má šancu, že sa zahniezdi, nebude potratené a povedie k narodeniu zdravého dieťaťa.

PGD je metóda, ktorá je realizovaná v rámci IVF cyklu v prípade, že je vopred známe riziko prenosu genetického ochorenia z rodičov na potomstvo. Táto metóda umožňuje genetické vyšetrenie embryí pred ich vložením do maternice.

Lekár - klinický genetik je špecialista spolupracujúci s Centrom asistovanej reprodukcie. Ten, po ukončení diagnostiky na konzultácii vysvetlí páru, ktorý o vyšetrenie požiadal, výsledok vyšetrenia a odporučí transfer embrya. Na základe našich dlhoročných skúseností sa transfer embrya s mozaikou neodporúča.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor