Nízke hodnoty mangánu sa pretavia do nepríjemných ťažkostí. Ako sa hlásia?
22. 2. 2021, 8:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 23:29)

Zdroj: Shutterstock
Príznaky nedostatku tohto minerálu sú rôznorodé, treba im však venovať pozornosť, lebo telo si ho nevie uskladniť.
Prečo treba dbať na dostatočný príjem mangánu? Organizmus je totiž odkázaný na vaše stravovanie, lebo vie vstrebávať len tri až štyri percentá tohto minerálu, ktoré sa v potravinách nachádzajú. Telo si ho nevie uskladniť.
Ktoré vitamíny pomôžu?
Výnimkou sú len tehotné ženy, ale aj v ich prípade si ho udrží len v malom množstve. Výhodou však je, že ho možno nazvať všadeprítomným prvkom. „Nachádza sa vo všetkých rastlinných a živočíšnych zdrojoch. Na mangán sú najbohatšie reprodukčné častí rastlín,“ hovorí výživová poradkyňa Katarína Grich. „Treba však počítať s tým, že celozrnné výrobky ako ryža, strukoviny, orechy, zelená listová zelenina, ovocie a čajové lístky obsahujú oveľa vyššie množstvo mangánu ako potraviny živočíšneho pôvodu, teda napríklad mäso, ryby alebo mlieko.“ Výbornými zdrojmi mangánu sú aj zemiaky. Vstrebateľnosť mangánu znižuje vysoký príjem železa, ale i vápnika a fosfátov. Naopak, uľahčujú ho vitamíny C, B1, E, K a zinok. Z tela sa tento minerál vylučuje najmä prostredníctvom žlče stolicou a len minimálne močom a obličkami.
Ohlásiť sa môžu zuby i svaly
Príznaky nedostatku mangánu v tele sú naozaj rôznorodé. Ide o svalové sťahy, podráždenie, ale i zvýšenie krvného tlaku. „Nízke hodnoty minerálu môžu spôsobovať aterosklerózu, srdcové príhody, nadmerné potenie, zrýchlený tep, lámavosť zubov, ale i poruchy motoriky alebo rovnováhy,“ približuje Katarína Grich. „Podpísať sa môže aj pod stratu pamäti, poškodenie pankreasu či už pod zmieňované riziko vzniku cukrovky.“ Naopak, predávkovanie mangánom je za normálnych okolností takmer nemožné. Jeho prebytok sa z tela vylúči, berie si totiž len toľko, koľko potrebuje. Výnimka môže byť, ak pracujete v prostredí, v ktorom môže dôjsť k otrave ťažkých kovov.
Odoporúčané denné dávky mangánu:
- pre dojčatá 0,3 až 0,6 mg
- pre dospievajúcich a dospelých 2 až 5 m g
- pre dojčiace ženy 9 mg
Stráži ho pečeň
Za bežných okolností nie sú nutné na doplnenie mangánu ani výživové doplnky. Hodnoty si dokáže upravovať telo samo. „Zásadný význam ma v tomto procese pečeň, ktorá vie uvoľňovať premenlivé množstvo mangánu. Rozhoduje sa v závislosti od prísunu minerálu žlčou do čreva,“ vysvetľuje celý proces odborníčka. „Ak je ho nedostatok, v čreve sa reabsorbuje viac mangánu ako vylučuje stolicou. V tomto prípade hovoríme o homeostatickej, teda samočinnej regulácii. Napríklad u novorodencov nie je ešte úplne vyvinutá.“ O výživových doplnkoch sa oplatí uvažovať až pri stavoch, ktoré naznačujú jeho nedostatok, ale aj to až po dohovore s odborníkom. Zaujímavé je, že ak chýba, jeho úlohu môže na krátky čas zastať horčík.