Denný stres a naháňačky, to už akosi patrí k súčasnosti. Ak vás ale doma čaká kúsok skvelého makového koláča či makové šúľance, vaše nervy to rozhodne ocenia. Už jemná maková aróma má výrazne upokojujúci účinok na psychiku. Pomáha pri duševnej nerovnováhe aj pri neurózach. Preto je mak vhodný aj do aromaterapeutických zmesí. Tlmí tiež bolesť hlavy, uvoľňuje svalové kŕče a pomáha k pokojnému spánku.
Kosti, pamäť i tlak
Mak je výborný zdroj bielkovín a vápnika. Má ho asi 10 x viac, ako ospevované mlieko. Preto je dobrou potravinou pre tehuľky aj starších ľudí, ktorí už majú nábeh na osteoporózu. Kyselina olejová do istej miery pomáha zlepšiť pamäť a znížiť krvný tlak. Výskumy naznačujú, že konzumácia maku je dobrou prevenciou rakoviny prsníka.
Nielen semienka, aj olej
V kuchyni môžete využiť nielen klasický mletý mak. Výbornú chuť a peknú vôňu má aj za studena lisovaný olej, ktorý sa dá použiť pri príprave teplých i studených jedál, napríklad do omáčok, šalátov, na rezance i do koláčov. Obsahuje zdravé omega-3 nenasýtené kyseliny a okrem vápnika i fosfor, železo, zinok, vitamíny. Pomôže aj na pokožku, najmä pri ošetrení suchej a popraskanej pleti, účinný môže byť aj pri ekzéme alebo zápale. Skúste ho tiež na suché nechty a vlasy.