Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ľúbite syry? Ktoré treba pri chudnutí určite vynechať a aké sú povolené?

Chudnutie neznamená vylúčenie syrov z jedálnička. Naopak. Musíte len vhodne vyberať.

Zdroj: Shutterstock.com

Reklama

Syry sú dôležitým zdrojom bielkovín, probiotických baktérií, vápnika aj mnohých ďalších živín. Pri chudnutí s nimi ale treba zaobchádzať opatrnejšie. Viete, z ktorých nepriberiete?

Pri zhadzovaní kíl vás asi bude zaujímať, ako môže syr ovplyvniť vaše úsilie. Konkrétne množstvo tuku v syre zistíte, keď vynásobíte percento sušiny a percento tuku v sušine a vydelíte 100. Syry ale ani v chudnúcom ošiali nevynechávajte úplne. Dokonca si môžete dopriať aj tie tučnejšie, len si ich naložte menej! Aj pri diéte totiž potrebujete prijímať zdravé bielkoviny.

Čerstvé syry

Konzistenciou pripomínajú skôr tvaroh a pri chudnutí sú naozaj fajn. Hľadajte na nich údaj o tom, aké percento tuku obsahujú. Pri redukčných diétach sa odporúča cottage a tiež syry typu žervé, mozzarella, ricotta. Aj mascarpone patrí k čerstvým syrom, no jeho obsah tuku je už poriadne nad čiarou, ten si odpustite. Vhodné sú syry srvátkového typu charakteristické nižšou slanosťou a obsahom mliečneho tuku.

Tvarôžky

Zdroj: Shutterstock.com

Tvarôžky Napadlo by vás, že pri chudnutí sú výborné smradľavé olomoucké tvarôžky, známejšie skôr ako „syrečky“? Obsahujú množstvo bielkovín, ale prakticky žiadny tuk ani sacharidy. Horšie je to s obsahom soli, jedlo kam ich pridáte, už rozhodne viac nesoľte.

Napadlo by vás, že pri chudnutí sú výborné smradľavé olomoucké tvarôžky, známejšie skôr ako „syrečky“? Obsahujú množstvo bielkovín, ale prakticky žiadny tuk ani sacharidy. Horšie je to s obsahom soli, jedlo kam ich pridáte, už rozhodne viac nesoľte.

Polotvrdé a tvrdé syry

Zdroj: Shutterstock.com

Polotvrdé a tvrdé syry Ide o zrejúce syry ako čedar, eidam, gouda, ementál, pecorino, parmezán. Pri nich si radšej dobre prezrite informácie o zložení, lebo niektoré obsahujú bez problému aj 50% tuku. Nízkotučné sa vám budú síce hľadať v našich obchodoch ťažšie, ale nájdu sa aj také, čo majú obsah tuku v sušine len 20%. Tie 30-percentné nájdete v pohode a ešte stále sú prípustné. 

Ide o zrejúce syry ako čedar, eidam, gouda, ementál, pecorino, parmezán. Pri nich si radšej dobre prezrite informácie o zložení, lebo niektoré obsahujú bez problému aj 50% tuku. Nízkotučné sa vám budú síce hľadať v našich obchodoch ťažšie, ale nájdu sa aj také, čo majú obsah tuku v sušine len 20%. Tie 30-percentné nájdete v pohode a ešte stále sú prípustné.

Plesňové syry

Zdroj: Shutterstock.com

Plesňové syry Nie každý si na ne potrpí, ale hermelín, brie či camembert sú fakt lahôdky. Možno aj preto, že sú naozaj dosť tučné... Pri chudnutí by nemali byť vašou prvou syrovou voľbou. Mnohé však objavíte vyrobené so zníženým množstvom tuku. A výhodou je, že tuk spravidla nebýva nahradený škrobom či inou prísadou. Kupujte si teda tieto ľahšie verzie.

Nie každý si na ne potrpí, ale hermelín, brie či camembert sú fakt lahôdky. Možno aj preto, že sú naozaj dosť tučné... Pri chudnutí by nemali byť vašou prvou syrovou voľbou. Mnohé však objavíte vyrobené so zníženým množstvom tuku. A výhodou je, že tuk spravidla nebýva nahradený škrobom či inou prísadou. Kupujte si teda tieto ľahšie verzie.

Topené syry

Zdroj: Shutterstock.com

Topené syry Topené či tavené syry k zdravej výžive vôbec nepatria! Existujú síce odtučnené verzie, ale o tuk v tomto prípade nejde. Tento typ syrov obsahuje taviace soli a ich nadbytok bráni vstrebávaniu vápnika. Navyše, sú dosť slané, čo tiež nie je dobré. 


Zdroj foto v texte: Shutterstock

Topené či tavené syry k zdravej výžive vôbec nepatria! Existujú síce odtučnené verzie, ale o tuk v tomto prípade nejde. Tento typ syrov obsahuje taviace soli a ich nadbytok bráni vstrebávaniu vápnika. Navyše, sú dosť slané, čo tiež nie je dobré.

Mohlo by vás zaujímať:

Vyberáme pre vás niečo PLUS