MENU
novinky-a-odbornici

Teplota dnes vystúpi nad 30 stupňov Celzia. Ako zabrániť prehriatiu?

Už pri teplote nad 28 stupňov Celzia hrozí prehriatie organizmu.
Novinky a odborníci

Teplota dnes vystúpi nad 30 stupňov Celzia. Ako zabrániť prehriatiu?

Počítajte s tým, že informácia, ktorú vám poskytujú meteorológovia, udáva teploty v tieni. Ak sa pohybuje teplota v tieni okolo dvadsaťosem stupňov Celzia, môže byť na priamom slnku jej hodnota dvojnásobná.

 Ak sa teplota v tieni vyšplhá nad 28 stupňov Celzia ohrozuje vás tepelný úpal. Behom sezóny nie je žiadnou raritou. Teplota povrchu ľudského tela sa za normálnych okolností pohybuje okolo 27 stupňov Celzia, len v telesných dutinách je o 10 stupňov vyššia. Práve preto pri vonkajšej teplote 28 stupňov prestáva fungovať jeden z ochladzujúcich mechanizmov, a to odovzdávanie tepla z tela do okolia. Zostáva už len ochladzovanie potením,“ vysvetľuje doc. MUDr. Viliam Dobiáš, PhD. „Pri nedostatku tekutín sa nepotíme a začína sa prehriatie.“

Radšej vlažný ako chladný

Pravidlá sú jednoduché. Netrénovaní a neaklimatizovaní by nemali pri teplote vyššej ako 28 stupňov Celzia vykonávať fyzicky náročné aktivity. Platí to najmä pre malé deti a starších dospelých. Najdôležitejšie je však piť tekutiny bez cukrov, ktoré by mali mať teplotu okolia. „Ak vypijete ľadovo chladný nápoj, určite budete mať na chvíľu pocit osvieženia, ale teplota tela sa zvýši. V žalúdku studený nápoj zúži cievy v sliznici a do krvného obehu sa vstrebe až potom, ako sa ohreje na telesnú teplotu,“ približuje dlhoročný záchranár. „Žalúdok začne produkovať teplo, aby sa nápoj zohrial. Ak vypijete napríklad vlažný čaj, okamžite sa vstrebáva do krvi a ide do potných žliaz.“ Po nápoji s izbovou teplotou sa začnete potiť rýchlejšie a pot pri odparovaní schladí povrch tela.

Trochu zodpovednosti

Ak sa teplota v tieni pohybuje nad 30 stupňov Celzia, nezdržujte sa na priamom slnku medzi 11 a 15 hodinou, ak to nie je nevyhnutné. Zodpovedným správaním sa snažte tepelnému úpalu vyhnúť. Spozornieť treba už pri prvých príznakoch prehriatia. Podľa odborníka je najlepšie mať pred tepelným úpalom náskok minimálne 2 hodiny.„Ak sa začnú príznaky prehriatia, pocit na vracanie, bolesti hlavy, svalové kŕče, okamžite sa presuňte do chladnejšieho prostredia,“ upozorňuje doktor Viliam Dobiáš.

Je rozdiel medzi prehriatíma tepelným úpalom?

„Terminologicky je v tom zmätok, úpal, úžeh, slnečný úpal... Správne je hovoriť o priehriatí pri začiatočných príznakoch, ako je bolesť hlavy, kŕče, vracanie. Neskôr pri vystupňovaní príznakov je to úpal. Tepelný, ak je to pri vysokej peci v oceliarni alebo v skleníku, slnečný, ak je to na pláži,“ vnáša jasno do termínov doktor Viliam Dobiáš.

Aké sú prejavy úpalu?

Zotrvanie na slnku môže vyústiť do tepelného úpalu. K slabosti, vracaniu, bolestiam hlavy či kŕčom sa pridajú poruchy vedomia s náhlym nástupom, ale i zmätenosť, dezorientácia, halucinácie. K objektívnym príznakom patrí aj zrýchlené dýchanie a pulz. Môžete si všimnúť i zmeny na koži. Je červená a horúca, lebo telesná teplota sa pohybuje až okolo 41 stupňov Celzia. V prvom rade preneste postihnutého do chladného prostredia. Sledujte vedomie, dýchanie a krvný obeh.„Ak je postihnutý pri vedomí a nevracia, začnite s podávaním tekutiny. Robte tak po hltoch, ideálna je akákoľvek minerálna voda zriedená na polovicu s vodou,“ hovorí o prvej pomoci záchranár. „Povrch tela potierajte vlažnou vodou, nie studenou, môžete pridať ovievanie, lebo tak jednoducho urýchlite odparovanie. Ak máte k dispozícii plachtu, navlhčite ju vlažnou vodou, chlaďte aj hlavu.“ Nezmiernili sa príznaky ani po polhodine? Vyhľadajte odbornú pomoc.

 

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Je pravda, že jahody obsahujú menej kalórií ako iné druhy ovocia?

Každý cukor má energetickú hodnotu, bez ohľadu na to, z akého zdroja pochádza. Jahody majú naozaj relatívne málo kalórií, hlavne preto, že obsahujú veľa vody. Takže vždy záleží od množstva danej potraviny, ktoré skonzumujete. Pre organizmus sú lepšie prírodné jednoduché cukry, napríklad fruktóza z ovocia, ako priemyselne vyrobené sladkosti. Ovocie obsahuje aj veľa vitamínov, minerálov, vlákniny či stopových prvkov, preto by ste ho mali konzumovať. Jeho energetickú hodnotu si však započítajte do celkového denného príjmu.

čítať viac

Aká je príčina neustále sa opakujúceho opuchu sliznice nosa?

Zistiť príčinu chronickej dlhotrvajúcej nádchy a pokašliavania môže byť zložitá diagnostická výzva. Alergiológ pri diagnostike úzko spolupracuje s ORL špecialistom a s pľúcnym lekárom. Pri základnom diagnostickom postupe sa vylúči infekčný pôvod, teda prítomnosť baktérií, vírusov, húb, a alergický pôvod. ORL lekár pomocou endoskopie, röntgenového vyšetrenia, počítačovej tomografie alebo magnetickej rezonancie vylúči anatomické zmeny či polypy a spraví ster zo sliznice nosa na prítomnosť eozinofilov. Pri pokašliavaní u detí sa zameriavame aj na vylúčenie možného refluxu, cystickej fibrózy či ochorenia týkajúceho sa riasinkového epitelu sliznice nosa. Príčina upchatého nosa je aj napriek diagnostike mnohokrát nejasná.

V lekárskej terminológii sa posledné roky sa zaužívali pojmy ako NANIPER, nealergická neinfekčná celoročná nádcha, NARES, nealergická nádcha s eozinofíliou, a NINAR, neinfekčná nealergická nádcha. Je dôležité vystopovať spúšťač ťažkostí - môže to byť napríklad zmena teploty, vlhkosť, tlak vzduchu, chemické látky, vône, emočné stimuly, fyzická záťaž, hormonálne zmeny, lieky. V minulosti sa predpokladalo, že hlavným mechanizmom nádchy u týchto spúšťačov je rozšírenie ciev v nose za spoluúčasti autonómneho nervového systému, teraz sa zmeny v sliznici nosa dávajú do súvislosti aj so zápalovými procesmi za spoluúčasti imunitného systému.

Liečba lokálnymi kortikoidmi je často veľmi účinná, keďže ovplyvňuje viaceré ťažkosti pacienta. U detí túto liečbu aplikujeme krátkodobo, pričom sledujeme jej efekt. Ako doplnok liečby vyskúšajte u syna preplachovanie nosa pomocou špeciálnej kanvičky a naučte ho dychovú gymnastiku cez nos.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor